​Càrnies en Lluita reclama eleccions sindicals a Le Porc Gourmet després de l’acomiadament de nou treballadors per exigir l’acompliment del conveni

Els nou treballadors han estat acomiadats després que aquest dimarts anessin a demanar explicacions al cap de personal de l’incompliment en el pagament d’hores extres i en els descansos per anar al lavabo o menjar

La direcció de l’empresa al·lega que van aturar la producció i d’aquí aquests nou primers acomiadaments, que podrien continuar en els propers dies

Le Porc Gourmet incompleix el primer dels acords arribats amb CCOO

| 21/11/2018 a les 20:56h
Arxivat a: Setembre crític, indústria agroalimentària, indústria càrnia, drets sindicals, Le Porc Gourmet, Càrnies en Lluita, acomiadaments
Treballadors i activistes de Càrnies en Luita protestant pels acomiadaments aquest dimecres davant de Le Porc Gourmet
Treballadors i activistes de Càrnies en Luita protestant pels acomiadaments aquest dimecres davant de Le Porc Gourmet | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/11/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Càrnies en Lluita ha tornat a exigir aquest dimecres al vespre la convocatòria immediata d’eleccions sindicals a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Ho ha fet en una acció de solidaritat convocada davant aquest escorxador del Grupo Jorge després que aquest matí s’hagi comunicat l’acomiadament de nou treballadors de la secció de matança. Segons els treballadors, l’empresa té preparats nous acomiadaments. Tots ells adreçats a persones que aquest dimarts es van plantar i van anar a exigir l’acompliment del conveni i els seus drets laborals després que al llarg d’aquest any se’ls hagi deixat de contractar a través de falses cooperatives i hagin passat al règim general de la Seguretat Social.

L’empresa considera que la trentena de treballadors que van anar a les oficines a demanar per l’acompliment dels seus drets laborals van aturar la producció i d’aquí l’acomiadament immediat. De fet, segons expliquen els treballadors, ja ni tan sols els van deixar tornar a la feina. Els treballadors, però, neguen rotundament que aturessin la producció. Ho han explicat alguns d’ells aquest dimecres davant de l’empresa. Ells expliquen que davant el que consideren incompliments reiterats de l’empresa en el pagament d’hores extres, vacances que no s’han fet o aturades obligatòries de la producció durant deu minuts cada dues hores, com estipula el conveni, aquest dimarts abans de començar la jornada van decidir anar a demanar explicacions al cap de personal. Aquest no hi era i l’encarregat tampoc els va voler donar cap informació. Vista la situació, van dir que esperaven que arribés el cap de personal. En no arribar, però, alguns van decidir anar a treballar i ja no els van deixar entrar a la sala de matança i els van dir que esperessin al menjador. Els havien substituït per uns altres treballadors. I ja no han tornat a treballar, ja que aquest dimecres quan hi han anat, els han cridat un per un a nou d’ells i els han donat la carta d’acomiadament.

Segons Càrnies en Lluita, tot i no treballar ja en falses cooperatives i estar a nòmina de l’empresa, la situació laboral a Le Porc Gourmet no ha millorat substancialment. En alguns casos, denuncien que les retribucions encara són menors, i que no es respecta el que determina el conveni estatal del sector carni pel que fa a pagament d’hores extres o vacances, així com als descansos. «S’ha avançat perquè els han posat en el règim general de Seguretat Social, però l’esclavatge continua, i els treballadors que no són ben submisos, continuen patint represàlies», explicava aquest dimecres Montse Castañé, de Càrnies en Lluita. «Ens acomiaden a nou dels que ens hem queixat per fer agafar por a la resta, però és possible que en els pròxims dies hi hagi més acomiadaments, ja que a les oficines tenien preparades més cartes», explicava Said Bentalab, un dels treballadors acomiadats.

Càrnies en Lluita reponsabilitza CCOO de la situació actual

Salifo Mane, un altre dels acomiadats, explicava que malgrat ja formar part de la plantilla de Le Porc Gourmet, els continuen dient que si volen canviar de ganivet, que se’l paguin ells, com quan eren suposats socis de la falsa cooperativa. «Si vols treballar, treballa, i si no la porta és oberta i ja en vidrà un altre», explica que els han dit una vegada i una altra quan han exigit els seus drets als encarregats. Ell feia dos anys i dos mesos que treballava a Le Porc Gourmet, «sense ni un sol dia de vacances ni un dia de baixa», i creu que l’han fet fora perquè és dels que es queixava. «Si et queixes et fitxen i ja n’ets», es lamenta Bentalab. «Si raspatlles els encarregats, no passa mai res», afegeix Mane. 

Toni Iborra, advocat de Càrnies en Lluita, apunta a CCOO i UGT, els dos sindicats majoritaris en el sector carni, com els responsables que encara no s’hagin convocat eleccions sindicals a Le Porc Gourmet malgrat tenir ara ja més de 1.300 treballadors oficialment treballant en plantilla. Segons la normativa, les eleccions sindicals les pot convocar l’empresa, els sindicats majoritaris del sector o bé un 30% de la plantilla. «Però en una empresa amb més de 1.300 treballadors, molts atemorits per les amenaces de l’empresa, és molt difícil reunir un 30% de firmes exigint eleccions», asseguren. Iborra afegeix que «a CCOO ja li està bé la situació actual», ja que es va autoadjudicar la representació dels treballadors en l’acord que van firmar fa uns mesos amb la direcció del Grupo Jorge per incorporar els treballadors a l’empresa i que deixessin d’estar en falses cooperatives. Des de Càrnies en Lluita, però, es queixen que no es garantís que se’ls reconegués l’antiguitat als treballadors, com havien exigit aquests en reiterades assemblees. «Sembla que CCOO té por que hi hagi eleccions, vist que les condicions laborals derivades del pacte amb l’empresa no han acabat d’agradar gaire a bona part de la plantilla», afegeix Iborra, que afirma que molts treballadors estan cobrant per sota del salari base del sector. 
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»