Setembre Crític | Indústria càrnia

Le Porc Gourmet incompleix el primer dels acords arribats amb CCOO

L’acord fixava el 31 de juliol com a data límit per deixar de treballar amb falses cooperatives, però l’endemà tot segueix igual i l’empresa no ha reconegut cap dels drets laborals compromesos en l’acord amb CCOO

Una vintena d’extreballadors no han pogut passat de la caseta de seguretat quan aquest dimecres han anat a treballar exigint els drets reconeguts en l’acord entre Grupo Jorge i CCOO

L'acord a Le Porc Gourmet: una bona notícia, però...

| 01/08/2018 a les 12:49h
Arxivat a: Setembre crític, indústria càrnia, indústria agroalimentària, Le Porc Gourmet, Càrnies en lluita, falses cooperatives, Grupo Jorge, CCOO
Treballadors acomiadats de Le Porc Gourmet aquest dimecres al matí a l'entrada de l'escorxador
Treballadors acomiadats de Le Porc Gourmet aquest dimecres al matí a l'entrada de l'escorxador | Dolors Pena
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/08/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Le Porc Gourmet ha incomplert el primer i de fet un dels més importants pactes arribats presumptament la setmana passada amb CCOO. El punt número 1 de l’acord entre Grupo Jorge, propietari de l’escorxador de Santa Eugènia de Berga, i CCOO deia textualment: «Les cooperatives de treball associat que presten serveis al Grupo Jorge a Catalunya deixaran de prestar serveis per al mateix abans del 31 de juliol de 2018». L’endemà del 31 de juliol, cap del gairebé miler de treballadors de Le Porc Gourmet que ho fan a través de falses cooperatives havia rebut cap comunicació de res. Ni de passar al règim general de la Seguretat Social ni que se’ls hagués incorporat al a plantilla d’alguna de les empreses del Grupo Jorge. Tots ells acords previstos en el pacte entre el grup carni i CCOO. Tampoc cap dels 59 treballadors acomiadats en data 1 de febrer i 23 d’abril per haver-se negat a canviar de falsa cooperativa i que consta que voldria reincorporar-se a l’empresa, tal com els reconeix l’esmentat acord entre CCOO i Grupo Jorge, han rebut cap comunicació de res.

De fet, una vintena d’ells s’ha personat aquest dimecres a les 8 del matí a la porta de Le Porc Gourmet per, com a mínim ser informats de la seva situació. Els acompanyaven activistes de Càrnies en Lluita i l’advocat d’aquesta plataforma, Toni Iborra. No han pogut passar de la caseta de seguretat, on en dues ocasions el guarda els ha informat que ell no sabia res, que dins no hi havia cap responsable de l’empresa que els pogués informar i que se’n tornessin. L’única persona amb certa responsabilitat dins era l’encarregat de la càrrega de canals, però que no té potestat per interlocutar sobre temes laborals. I els que sí que ho poden fer no agafaven el telèfon. De fet, tampoc ha estat cap gran sorpresa. La vintena d’extreballadors han escenificat el que per a Càrnies en Lluita és l’enèsim incompliment de l’empresa, ara més greu després d’haver fet públic amb bombo i plateret l’acord assolit la setmana passada amb CCOO en una negociació avalada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i fet a esquena dels treballadors i dels seus representants reals, que no han estat consultats ni informats en cap moment de la negociació. De fet, a l’acord hi han tingut accés d’estranquis, sense que ni la Generalitat ni CCOO els l’hagi facilitat.
 

Treballadors, aquest dimecres al matí, a les portes de Le Porc Gourmet Foto: Dolors Pena


A la situació d’aquest matí s’hi arriba després que dissabte l’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet emetés un manifest, que també firmen Càrnies en Lluita, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Càritas. En el mateix mostren la seva satisfacció per les presumptes millores laborals que representa l’acord, que preveu la incorporació a les empreses del Grupo Jorge del gairebé miler de treballadors de falses cooperatives que actualment estan treballant a Le Porc Gourmet. I que ho facin amb totes les garanties; entre altres, cotitzant al règim general de la Seguretat Social. També la readmissió dels treballadors acomiadats quan no van voler canviar de falsa cooperativa, en el que va ser interpretat com un intent d’evadir la nova llei de cooperatives, ja que la nova, Auga, té la seu social a Galícia. El manifest dels treballadors, però, també exigeix que es reconegui l’antiguitat dels treballadors en tots els anys que han estat treballant a Le Porc Gourmet a través de les falses cooperatives «i que no es faci la ficció de negar l’antiguitat amb l’excusa d’una nova contractació». 

Els treballadors exigeixen eleccions sindicals al setembre

El manifest també exigeix la convocatòria d’eleccions sindicals al setembre, i que sigui el comitè d’empresa que en sorgeixi l’encarregat de negociar les millores amb l’empresa, i no com s’estipula en l’acord entre Grupo Jorge i CCOO, segons el qual és aquest sindicat el que té 4 dels 6 representants dels treballadors en el comitè de seguiment de l’acord. Així mateix es demana «la màxima fermesa» en la reclamació de les cotitzacions de la Seguretat Social que el Grupo Jorge ha deixat d’abonar durant tots aquests anys utilitzant la contractació irregular a través de falses cooperatives. I demanen que s’imposin totes les sancions corresponents derivades de l’informe de la Inspecció de Treball el resultat del qual s’espera des de fa mesos. De fet, aquest dimecres mateix Càrnies en Lluita té una reunió a la Inspecció de Treball per tractar el tema. Ja la setmana passada, UGT, després d’aixecar-se de la taula de negociació amb Treball i el Grupo Jorge, insinuava que darrere l’acord que ells es van negar a firmar hi havia «el presumible estalvi d’una sanció administrativa de la Inspecció de Treball cap a l’empresa, xifrada al voltant dels 40 milions d’euros».
 

Treballadors de Le Porc Gourmet, aquest dimecres al matí, a les portes de l'escorxador de Santa Eugènia de Berga Foto: Dolors Pena


UGT també denunciava la vinculació de l’acord de laboralització dels treballadors de Le Porc Gourmet als permisos urbanístics de l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga per ampliar la producció de l’escorxador. Si bé CCOO ha negat que existeixi tal vinculació, l’Ajuntament, en boca de la seva alcaldessa, Anna Franquesa, va córrer a denunciar el que es considera un «xantatge» a l’administració en vincular l’acompliment de la normativa laboral a la concessió d’aquests permisos. Més tenint en compte que l’Ajuntament no ha format part de la taula de negociació.

Setembre s’ha posat en contacte amb Francesc Sànchez, portaveu del Grupo Jorge, que s’ha limitat a dir que «l’empresa no fa declaracions» a la pregunta de per què l’endemà de la data límit fixada en l’acord amb CCOO encara no s’ha fet cap canvi en la situació laboral de la plantilla ni se’ls ha donat cap mena d’informació. Pel que fa a CCOO, traslladada la mateixa consulta, han respost que els consta que ja s'està iniciant el traspàs per fases, tot i que «hi ha hagut una incidència amb 10 treballadors que s'està solucionant». Amb tot, també diuen que ja tenen denúncia preparada per si de cas.
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.»
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.» | Mauricio Centurion
Ariadna Masmitjà i Mauricio Centurion escriuen aquest article des de Rojava, sobre els darrers bombardejos de Turquia sobre la població civil kurda | «El suposat combat de Turquia contra el terrorisme amenaça de nou la vida de cinc milions de persones que fa 10 anys que viuen de manera autònoma i que busquen, enmig de la guerra, els dies de pau que sempre els han estat negats».
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre | Sara Blázquez
Anna Pujol Navarro
Entrevista a la psicòloga i sexòloga torellonenca Elena Crespi, experta en psicologia perinatal i relacions sexoafectives | ​«Els parts podrien ser actes d’empoderament femení, que abans es vivien més en comunitat, generalment entre dones»
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona | Milena Villalba
Les xarxes principals de l'economia social i solidària de Catalunya i de l’Estat espanyol organitzen el Fòrum del 25 al 27 de novembre per fer visible l'anomenada «via cooperativa» per garantir el dret a l'habitatge | Dissabte convoquen una manifestació pel centre de la ciutat sota el lema «Guanyem terreny a l’especulació», per reclamar polítiques públiques per cooperativitzar sòl privat