En Moviment

Més de 500 persones de públic al primer cap de setmana del Festival Protesta

La Reciclària s'estrenava com a Espai Protesta amb un debat sobre «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi»

Durant tota la setmana continuen les projeccions i activitats paral·leles entorn al nex comú de l'art reivindicatiu

El Festival Protesta celebra el cinquè aniversari projectant una cinquantena de films

| 23/10/2017 a les 10:55h
Arxivat a: En moviment, Festival Protesta, cinema
Sessió sobre «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi» a La Reciclària
Sessió sobre «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi» a La Reciclària
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Protesta ha tancat el seu primer cap de setmana d'activitats amb més de 500 persones de públic. La inauguració de divendres va reunir un centenar de persones al Cinema Vigatà en un acte que va arrencar amb l'espectacle Checkpoint Clown de Pallasos en Rebeldía, que van posar un toc d'humor en l'actual moment polític i social, i on paperetes es van alçar reivindicant el dret a decidir.

La pel·lícula escollida per inaugurar va ser Waste Land, un documental, sobre l'obra de l'artista brasiler Vik Muniz, que va impactar al públic assistent, i que està centrat en una instal·lació al Jardim Gramacho, un dels abocadors d'escombraries més grans del món, a Rio de Janeiro. Com ja és habitual, en acabar la projecció, hi va haver un concert del grup Últim Cavall a la Jazz Cava.
 
La selecció no competitiva del festival s'ha pogut seguir durant el dissabte i el diumenge al matí al Cinema Vigatà. Dissabte es va poder veure Saving Banksy, que va acabar amb un cinefòrum sobre el conflicte filosòfic entre l'art al carrer i el negoci que ha generat; i Fuego en el Mar, un film sobre la crisi de les persones refugiades, des de la visió dels habitants de la petita illa italiana de Lampedusa.
 

L'espectacle 'Checkpoint Clown' de Pallassos en Rebeldía a la sessió inaugural al Vigatà


La Reciclària de Vic s'estrenava aquest diumenge com a Espai Protesta i ho va fer amb una quarantena de persones que van assistir a la xerrada «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi» amb la participació d'Ivan Prado, de Pallasos en Rebeldía, l'artivista Eva Marichalar, el director de documentals David Fontseca i el cantant Guillem Roma. Els artistes van parlar de la complicada concepció de què és l'art i de la lluita per fer d'aquest art un vehicle per transmetre emocions i generar canvis.
 
El cap de setmana intens s'ha tancat amb el Xic Protesta a l'Espai ETC, amb la pel·lícula La vida d'en Carbassó, la pel·lícula d'animació més guardonada de l'any, amb premis a Annecy, Angulema i Sant Sebastià, i nominada als Òscar com a millor pel·lícula d'animació. El cap de setmana ha acabat amb l'espectacle La Kermesse d'Ale Risorio.
 
Fins al dia 28 d'octubre el Cinema Vigatà i l'Espai ETC acolliran 8 llargmetratges entre els quals 3 estrenes a Catalunya: The good postman, The land of englishtened, Shipwrecked America, aquesta última estrena a l'Estat espanyol. Durant tota la setmana es projectaran els curts de la selecció competitiva i es realitzaran xerrades, debats i taules rodones en diferents espais de Vic.

Després d'una setmana farcida d'activitats, el dissabte 28 d'octubre a les sis de la tarda es farà la Festa de les Arts al Teatre Atlàntida de Vic, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors que hauran assistit a activitats i a la projecció de curtmetrratges als diversos espais Protesta.

Els membres del jurat de l'edició d'enguany, i que seran presents a la festa final, són Olga Capdevila, il·lustradora; Valentí Oliveras, director de programació del Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya; David Fontseca, realitzador de documentals i programes de televisió; Júlia Barceló, actriu; Adrià Bas, periodista i guionista a TV3 i Najat El Hachmi, escriptora i mitjancera cultural.  

Tota la programació del Festival Protesta és gratuïta excepte la projecció de llargmetratges al Cinema Vigatà, que tindrà un cost de 4 euros i a l'Espai ETC, que tindrà un cost de 5 euros. La programació completa es pot consultar en aquest enllaç.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»