En Moviment

El Festival Protesta inaugura aquest divendres amb la projecció de 'Waste land'

Al marge del concurs de curtmetratges, la programació del Protesta es completa amb diverses activitats al voltant de l'eix temàtic «Art reivindicatiu»

D'entre la selecció de llargmetratges destaquen 4 estrenes a Catalunya i 2 a l'Estat espanyol

El Festival Protesta celebra el cinquè aniversari projectant una cinquantena de films

| 20/10/2017 a les 12:44h
Arxivat a: En moviment, cinema oriental, Festival Protesta
Una imatge de 'Waste Land' amb què s'obre aquest divendres el Festival Protesta a Vic
Una imatge de 'Waste Land' amb què s'obre aquest divendres el Festival Protesta a Vic
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/10/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Protesta, festival de cinema de crítica social, té lloc entre aquest divendres dia 20 i el 28 d'octubre a Vic i projectarà 38 curtmetratges (12 de la selecció oficial i la resta de la selecció no competitiva) i 11 llargmetratges en 10 espais de la ciutat. Aquest any destaca la incorporació del Cinema Vigatà, on es projectaran deu dels onze llargmetratges, la Reciclària i el Centre d'Arts Contemporànies ACVic. Per tal de celebrar el cinquè aniversari i acostar el festival a un públic més divers, també s'han programat dues sessions fora de Vic, una prèvia a Barcelona, i una altra sessió a Manresa. Totes les activitats seguiran el mateix fil conductor: «Art reivindicatiu», la temàtica de l'edició d'aquest any.
 
Aquest divendres arrenca la cinquena edició del Festival Protesta amb la projecció de Waste Land, un documental sobre l'obra de l'artista brasiler Vik Muniz, centrat en una instal·lació al Jardim Gramacho, un dels abocadors d'escombraries més grans del món, a la ciutat de Rio de Janeiro. El llargmetratge va estar nominat a l'Òscar a la millor pel·lícula documental del 2010 i va guanyar el premi del públic del Festival de Berlín del mateix any. La projecció es farà al Cinema Vigatà a les 8 del vespre, espai que s'incorpora aquest any al festival per projectar la majoria de llargmetratges programats, després de l'espectacle inaugural de Pallasos en Rebeldía. La inauguració continuarà a les 11 de la nit a la Jazz Cava, amb el concert d'Últim cavall.
 
Dissabte a les 10 del matí, també al Cinema Vigatà, es projectaran 13 curtmetratges de la selecció no competitiva. A les 6 de la tarda, al mateix cinema, es projectarà Saving Banksy, centrada en la venda il·legal de l'obra del grafiter Banksy, i que examina el conflicte filosòfic entre l'art al carrer i els beneficis que aquest pot comportar. És la primera vegada que es projecta aquest documental a Catalunya i a l'Estat espanyol. A 2/4 de 10 del vespre es projectarà Fuego en el mar, un documental centrat en el drama dels refugiats que arriben a l'illa siciliana de Lampedusa, tota una metàfora dels somnis, esperances i desgràcies de milers d'emigrants.
 
Diumenge al matí es projectaran els altres 13 curtmetratges de la selecció no competitiva i a les 12 del migdia, a la Reciclària, hi haurà la taula rodona «Art, cultura i transformació social. Experiències de canvi», on Ivan Prado, Eva Marichalar, David Fontseca i Guillem Roma intercanviaran les seves experiències. A les 5 de la tarda, a l'Espai ETC, es projectarà la pel·lícula infantil La vida d'en Carbassó, una aposta diferent, valenta, pedagògica i creativa que s'ha convertit en la pel·lícula d'animació més guardonada de l'any, amb premis a Annecy, Angulema, Sant Sebastià i nominada als Òscar com a millor pel·lícula d'animació.
  
Una edició que aposta pels llargmetratges

El festival continua apostant pels llargmetratges, que passa de les 6 pel·lícules del 2016 a les 11 d'enguany, i que inclou quatre estrenes a Catalunya: The good postman, The land of englishtened, Shipwrecked America i Saving Banksy, aquestes dues també estrenes a l'Estat espanyol.

El Protesta va fer una sessió aquest dimecres a Barcelona per primera vegada i va esgotar les entrades per veure Hotel Cambridge al cinema cooperatiu Zumzeig. Aquest primer acostament del festival a Barcelona va voler tenir el contrapunt amb el públic i es va fer broma de les comunicacions entre les dues ciutats: «perquè Vic i Barcelona no estan tan lluny, si nosaltres hem pogut baixar, vol dir que pujar no és tan difícil, us esperem a Vic de divendres i fins dissabte 28».

En aquesta cinquena edició del Festival Protesta s'han presentat 579 curtmetratges, dels quals l'organització n'ha escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros), a més de la menció especial de l'organització. Cada premiat aportarà el 25% del seu premi a l'entitat sense ànim de lucre que triï.

Els membres del jurat de l'edició d'enguany són Olga Capdevila, il·lustradora; Valentí Oliveras, director de programació del Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya; David Fontseca, realitzador de documentals i programes de televisió; Júlia Barceló, actriu; Adrià Bas, periodista i guionista a TV3 i Najat El Hachmi, escriptora i mitjancera cultural.  

La festa de les arts tancarà el festival dissabte 28

Després de tota la setmana farcida d'activitats, el dissabte 28 d'octubre a les sis de la tarda es farà al Teatre Atlàntida la Festa de les Arts, on es premiaran el millor curt documental i el millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors de cadascun dels espais Protesta.

Tota la programació del Protesta és gratuïta excepte la projecció de llargmetratges al Cinema Vigatà, que tindrà un cost de 4 euros.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Moment de la roda de premsa de presentació.
Moment de la roda de premsa de presentació. | ADBerguedà
El nou Pla Estratègic 2024-2030, desenvolupat de manera participativa, busca transformar l’economia del Berguedà tot prioritzant el benestar de les persones i la sostenibilitat mediambiental | Teixit productiu, comunitari i administracions públiques han estat treballant durant més de dos anys per construir la Taula d’Entitats de l’Economia Social i Solidària del Berguedà
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Foto de família davant L'Harmonia durant la presentació de la celebració dels deu anys de la gestió ciutadana del centre
Des del 2014 la Federació d’Entitats Socioculturals i de Lleure de Sant Andreu de Palomar gestiona de forma comunitària l’Ateneu | La Plataforma de Gestió Ciutadana (PGC), formada per equipaments de proximitat de Barcelona, com l’Ateneu L’Harmonia, ha denunciat les condicions econòmiques ofertes per l'Ajuntament en la renovació de convenis
Imatge il·lustrativa
Mengem Osona, Justícia Alimentària, Revolta Pagesa i Terra Fèrtil van reflexionar entorn de la crisi del sector primari i l'afectació en la sobirania alimentària | Publiquem el vídeo íntegre de la tercera sessió; la quarta és el 6 d'octubre i estarà dedicada a l'energia