El Diacrític

Porcs!

Joan Calsapeu Layret planteja l'escenari laboral a moltes càrnies d'Osona i del país a un dia de la concentració i manifestació a Vic contra les falses cooperatives i per un treball digne i segur en el sector

«Cal la implicació contundent, com ja està fent la XES, de la Confederació de Cooperatives, identificant i denunciant l’intrusisme d’aquestes falses cooperatives»

Dissabte, acte i manifestació contra les falses cooperatives a Vic

| 05/05/2017 a les 14:24h
Arxivat a: El Diacrític, indústria càrnia, indústria agroalimentària, falses cooperatives, sector porcí
Pancarta de protesta durant l'acampada que va fer-se l'estiu passat a Le Porc Gourmet
Pancarta de protesta durant l'acampada que va fer-se l'estiu passat a Le Porc Gourmet | Dolors Pena
Aquesta notícia es va publicar originalment el 05/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Osona s’hi donen diversos conflictes relacionats amb el cicle del porc.

Les macrogranges, la industrialització de la ramaderia del porcí. Els residus que generen aquestes, la ramaderia industrial que l’utilitza com a fertilitzant, i que es filtra al subsòl contaminant els aqüífers. I els escorxadors industrials del bestiar porcí, que comporten la vulneració de les normes més basiques en la seguretat en el treball. Vulneració dre drets bàsics, amb horaris de més de vuit hores amb sous per sota del mínim interprofessional i el sotmetiment dels treballadors a la voluntat dels grans grups industrials del porcí, en molts casos amb el vistiplau dels grans sindicats CCOO i UGT, parapetats i instal·lats en molts dels comitès d’empresa nomenats per la gerència de les empreses.

Les falses cooperatives, el frau de llei més extens en els escorxadors. Com a eina d’esclavatge, inscriuen als treballadors com a socis cooperadors obligant-los a pagar quota d’adhesió per poder treballar-hi, donar-se d’alta a la seguretat social com a autònom, i descomptat-li del seu sou. Sotmesos al consell rector, que en realitat són els esbirros, els encarregats d’atemorir-los i controlar-los i marcar les condicions de treball segons les demandes de producció dels grans grups industrials del porcí. Gran part d’aquests treballadors no entenen amb prou feines l’idioma, ni saben quins són els seus drets. Treballadors en precari, refugiats econòmics, que provenen de paisos d'Àfrica, Àsia, Sud-Amèrica, polonesos, romanesos, i també alguns espanyols.

Cal exigir al Departament de Treball que faci la seva feina d’inspecció. Que actuï desqualificant les falses cooperatives de serveis, que la llei no reconegui aquestes empreses com a cooperatives i les obligui a inscriure-les com a empreses.

Cal la implicació contundent -com ja està fent la XES- de la Confederació de Cooperatives, identificant i denunciant l’intrusisme d’aquestes falses cooperatives, no sols en el sector de les càrnies sinó també en el de l'hoteleria com s’està veient amb les Kellys.

Suport i eines de lluita per aconseguir que s’autoorganitzin, cosa que ja estan començant a fer, i les assemblees de treballadors tinguin elements per definir la seva l’estratègia a seguir. I que el treballadors es reconeguin com a treballadors, no com a cooperativistes.

Cal suport solidari amb la lluita d’aquests col·lectius, Càrnies en Lluita, amb aportacions per a la caixa de resistència.

I divulgació pública, de manera continuada als mitjans de comunicació, premsa, ràdio, televisióo, xarxes, com ja fan Setembre i la Directa, per què això és una batalla que cal guanyar.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»