Escola del Col·lapse

L'aigua, com a dret humà i bé comú, protagonista de la segona sessió de l'Escola del Col·lapse

Es farà aquest diumenge 9 de juny a l'espai El Refugi de la Guixa, amb participació de diferents actors de les lluites per un aigua pública i a l'abast de tothom

A la tarda es farà un taller pràctic per muntar un sistema de recollida i reciclatge d'aigua casolà

L'Escola del Col·lapse comença el 26 de maig amb una sessió per analitzar el context actual

| 05/06/2024 a les 21:23h
Arxivat a: Setembre social, Escola del Col·lapse, aigua, Comunalitat de Vic, Associació Terra Fèrtil, El Refugi, ecologia, ecologisme, medi ambient
Imatge il·lustrativa
Aquest diumenge 9 de juny es fa a la Guixa la segona sessió de l'Escola del Col·lapse, el nou espai organitzat per la Comunalitat de Vic, El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.

En aquesta segona sessió s'abordarà la crisi de l’aigua com a element i com a recurs natural, es generarà discurs entorn a l’aigua com a dret humà, i es debatran els diferents models de gestió i sistema de recollida i reciclatge d’aigües.

Sota el títol «L'aigua: gota a gota s'explota!», hi haurà com en totes les sessions de l'Escola de Col·lapse, una activitat al matí i una a la tarda, amb dinar també obert a totes les persones participants entremig. Al matí, d'11 a 1, hi haurà una taula de debat sobre «L'aigua, la defensa d'un recurs natural, un bé comú i un dret humà», amb Edurne Bagué, d'Aigua és Vida; Jesús Soler, del Grup de Defensa del Ter; Joan Arévalo, de la cooperativa Comunitat Minera Olesana i d'Aigua.coop; Lluís Basteiro, de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, i Anna Costa, de l'àrea de Cicle de l'Aigua del Consell Comarcal d'Osona.

A la tarda, de 4 a 2/4 de 7, es farà un taller pràctic en el qual es muntarà un sistema de recollida i reciclatge d'aigua. El taller anirà a càrrec de l'Associació Terra Fèrtil. Com la resta de sessions de l'Escola del Col·lapse, la de diumenge es farà a l'espai El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa. L'entrada és gratuïta, tot i que es demana que es faci inscripció prèvia al web d'El Refugi. Per si algú vol fer el trajecte fins a la Guixa amb bicicleta, a 2/4 d'11 sortirà un servei de bicibus col·lectiu del davant de l'Espai El Pont del barri del Remei de Vic, a la rambla Josep Tarradellas. 
 

Un moment de la primera sessió de l'Escola del Col·lapse Foto: Sara Blázquez


L'Escola del Col·lapse s'organitza amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», en els quals es compta amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedica a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.

La primera sessió de l’Escola del Col·lapse va ser el 26 de maig i, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», es van cercar respostes a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta. A la tarda, es va fer el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». A partir d'imaginar Osona al 2045, es va reflexionar entorn als camins que poden succeir o que podem triar en els propers anys, per acabar arribant a diferents escenaris que podríem tenir en funció dels esdeveniments previs.

La tercera sessió de l'Escola del Col·lapse serà el 21 de juliol i girarà entorn a l'alimentació. Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures.

 
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»