Escola del Col·lapse

Neix a Vic l’Escola del Col·lapse per reflexionar, repensar i trobar estratègies col·lectives davant la crisi ecosocial

La primera sessió serà el 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa

Totes les sessions tindran una part teòrica al matí i una de més pràctica i lúdica a la tarda

| 30/04/2024 a les 12:40h
Arxivat a: Setembre social, Escola del Col·lapse, Comunalitat de Vic, El Refugi, Associació Terra Fèrtil
Imatge il·lustrativa
La Comunalitat de Vic, l’Associació Terra Fèrtil i El Refugi s’han unit per crear l’Escola del Col·lapse. Es tracta d’una iniciativa que de moment tindrà una sèrie de sessions al llarg de tot l’any 2024 per reflexionar, repensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.

A cada sessió s’abordarà un dels temes col·lapsats, com l’aigua, l’alimentació o l’habitatge, entre altres, i es comptarà amb la mirada i l’opinió de veus expertes, tant de l’àmbit local com nacional, que aportaran sortides a la situació. Totes les sessions es faran a l’espai d’El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa, d’11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 6 de la tarda. 

La jornada es dividirà en una part teòrica, al matí, i una de més pràctica i lúdica, a la tarda, per buscar i explorar solucions conjuntes. Al migdia s'oferirà dinar per part de La Cantina d'El Refugi i per contribuir en la transició, també s’ha organitzat un bicibus per anar juntes amb bici fins a la Guixa. El bicibus sortirà a 2/4 d'11 de l’espai El Pont, a la rambla Josep Tarradellas.

La primera sessió, el 26 de maig, fixarà escenaris de futur davant del col·lapse. A la segona, el 9 de juny, s’abordarà la problemàtica de l’aigua, i a la tercera, el 21 de juliol, la de l’alimentació. Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures. L’entrada gratuïta es pot reservar al web d’El Refugi, amb opció de dinar per 10 euros.

L’objectiu de les tres entitats, segons diuen, és «estar preparades pels temps que venen i perquè no volem que ningú es quedi enrere». Tot plegat, sota l’eslògan de «Se’ns tanquen portes? Obrim finestres!», amb l’objectiu de generar discurs contrahegemònic i organitzar-se. 
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»