Escola del Col·lapse

Neix a Vic l’Escola del Col·lapse per reflexionar, repensar i trobar estratègies col·lectives davant la crisi ecosocial

La primera sessió serà el 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa

Totes les sessions tindran una part teòrica al matí i una de més pràctica i lúdica a la tarda

| 30/04/2024 a les 12:40h
Arxivat a: Setembre social, Escola del Col·lapse, Comunalitat de Vic, El Refugi, Associació Terra Fèrtil
Imatge il·lustrativa
La Comunalitat de Vic, l’Associació Terra Fèrtil i El Refugi s’han unit per crear l’Escola del Col·lapse. Es tracta d’una iniciativa que de moment tindrà una sèrie de sessions al llarg de tot l’any 2024 per reflexionar, repensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental.

A cada sessió s’abordarà un dels temes col·lapsats, com l’aigua, l’alimentació o l’habitatge, entre altres, i es comptarà amb la mirada i l’opinió de veus expertes, tant de l’àmbit local com nacional, que aportaran sortides a la situació. Totes les sessions es faran a l’espai d’El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa, d’11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 6 de la tarda. 

La jornada es dividirà en una part teòrica, al matí, i una de més pràctica i lúdica, a la tarda, per buscar i explorar solucions conjuntes. Al migdia s'oferirà dinar per part de La Cantina d'El Refugi i per contribuir en la transició, també s’ha organitzat un bicibus per anar juntes amb bici fins a la Guixa. El bicibus sortirà a 2/4 d'11 de l’espai El Pont, a la rambla Josep Tarradellas.

La primera sessió, el 26 de maig, fixarà escenaris de futur davant del col·lapse. A la segona, el 9 de juny, s’abordarà la problemàtica de l’aigua, i a la tercera, el 21 de juliol, la de l’alimentació. Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures. L’entrada gratuïta es pot reservar al web d’El Refugi, amb opció de dinar per 10 euros.

L’objectiu de les tres entitats, segons diuen, és «estar preparades pels temps que venen i perquè no volem que ningú es quedi enrere». Tot plegat, sota l’eslògan de «Se’ns tanquen portes? Obrim finestres!», amb l’objectiu de generar discurs contrahegemònic i organitzar-se. 
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Les activitats de la Comunalitat en els dos primers anys han arribat a més de 3.000 persones | La Comunalitat ha fet en aquests dos anys gairebé mil hores d’acompanyament a projectes
Pont Lo Passador, a Sant Jaume d’Enveja, on acaba la nostra ruta cooperativa per les Terres de l’Ebre
Pont Lo Passador, a Sant Jaume d’Enveja, on acaba la nostra ruta cooperativa per les Terres de l’Ebre | Àlex Espuny
Neus Barberà Homedes
La segona de nou rutes cooperatives combina paisatge, cultura i sostenibilitat a les Terres de l’Ebre | Una escapada que ens descobreix projectes cooperatius com l’Agrícola Sant Isidre, La Segona Volta, el Racó o el Vora Bar