Setembre Social | Escola del Col·lapse

L'Escola del Col·lapse comença el 26 de maig amb una sessió per analitzar el context actual

L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil

La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»

​La primera sessió de l’Escola del Col·lapse ja té el programa tancat

| 17/05/2024 a les 13:57h
Arxivat a: Setembre social, Escola del Col·lapse, emergència climàtica, Futurs ImPossibles, Pau Llonch, Helena Majó, Mario Ríos, Alba Hierro, Comunalitat de Vic, Associació Terra Fèrtil, El refugi, Per una Plana Viva, món cooperatiu
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
Aquest dimecres s'ha presentat al Refugi de la Guixa l'Escola del Col·lapse, un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil. La iniciativa, que anirà programant sessions al llarg del 2024, vol esdevenir un espai de referència per reflexionar, pensar i trobar estratègies col·lectives per reaccionar davant les actuals crisis política, econòmica, social i ambiental. Amb la idea de generar debats entorn a diferents temes «col·lapsats», es comptarà amb la veu de persones expertes de l'àmbit acadèmic així com actors referents al territori. A la tarda, l'espai es dedicarà a fer tallers pràctics entorn de cada temàtica.

La primera sessió de l’Escola del Col·lapse es farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria. Sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs», al matí participaran en una taula rodona Pau Llonch, economista i membre del Seminari Taifa; Alba Hierro, coordinadora de la Fundació Emprius; Helena Majó, membre de la plataforma Per una Plana Viva, i Mario Ríos, professor de Ciències Polítiques de la Universitat de Girona. Tots quatre intentaran respondre a la pregunta de com hem arribat fins al context actual de crisi ecosocial i els diferents reptes políticosocials, ambientals i territorials que ens presenta.


Després d’un vermut i dinar, a la tarda, es farà el taller pràctic «Escenaris de futur» amb els promotors de la campanya «Futurs ImPossibles». A partir d'imaginar Osona al 2045, es pensaran els camins que poden succeir o que podem triar en els propers anys, per acabar arribant a diferents escenaris que podríem tenir en funció dels esdeveniments previs. L'objectiu final del taller és poder reflexionar sobre la necessitat d'una transició ecosocial justa i democràtica i què cal per arribar a aquest futur desitjable.

Totes les sessions es faran en diumenge a l’espai d’El Refugi, al carrer Pau Vila de la Guixa, d’11 del matí a 1 del migdia i de 4 a 6 de la tarda.

La jornada es dividirà en una part teòrica (en format de taula rodona), al matí, i una de més pràctica i lúdica, a la tarda, per buscar i explorar solucions conjuntes. Al migdia s'oferirà dinar per part de La Cantina d'El Refugi i per contribuir en la transició, també s’ha organitzat un bicibus per anar juntes amb bici fins a la Guixa. El bicibus sortirà a 2/4 d'11 de l’espai El Pont, a la rambla Josep Tarradellas.
 

Un moment de la roda de premsa, amb Mar Cañellas, Claudia Cavaller i Arnau Musach Foto: Sara Blázquez


En aquesta primera edició hi ha programades sis sessions. Tanmateix, la idea és que sigui un cicle de xerrades viu que pugui anar-se replicant si hi ha interès. En aquest primer cicle l'organització s'ha centrat especialment en els grans temes del col·lapse mediambiental i social. S'abordaran a nivell general i també s'intentarà aterrar-los al màxim a la realitat i a les problemàtiques que afecten la població de Vic i, per extensió, a la comarca d’Osona. Les sessions d’aquest primer cicle seran:

26 de MAIG: DAVANT DEL COL·LAPSE, ESCENARIS FUTURS (contextualització del col·lapse i les múltiples crisis associades + taller pràctic i reflexiu sobre possibles escenaris de futur)

9 de JUNY: L'AIGUA: GOTA A GOTA S'EXPLOTA (s'abordarà la crisi de l’aigua com a element i com a recurs natural, es generarà discurs entorn a l’aigua com a dret humà, i es debatran els diferents models de gestió i sistema de recollida i reciclatge d’aigües)


21 de JULIOL: ALIMENTACIÓ: FEM BULLIR L'OLLA 

Per a la tardor es preparen noves sessions sobre energia, habitatge i cures.

La participació a les activitats és gratuïta amb inscripció prèvia i es pot reservar al web d’El Refugi, amb opció de dinar per 10 euros. Es pot assistir a l'activitat del matí, a la de la tarda o a totes. L’enllaç i tota la informació referent a l’escola, la podreu trobar a l’instagram @escola.del.collapse.
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»