EN MOVIMENT | FESTA DEL RIU

La Festa del Riu engega motors abans del cap de setmana

La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig

Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre

Jackson: Cooperació i empoderament negre

| 22/05/2024 a les 16:36h
Arxivat a: En moviment, en moviment, Festa del Riu, món cooperatiu, economia social i solidària
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
La Festa del Riu, que celebrarà els seus actes centrals el divendres 24 i el dissabte 25 de maig, compta amb un reguitzell d'activitats prèvies que ja han començat. Per exemple, la sessió sobre empreses i drets humans de dijous i totes les que hi ha hagut durant els darrers dies: Conrear amb justícia en temps d'emergència ecosocial, Recer per cuidar el morir, visita al TechLab de la UPC de Manresa o habitatge cooperatiu en sòl privat: per on començar?

El dissabte 25 a la tarda, l'esdeveniment anual més important de l'economia i la cultura transformador a la comarca del Bages comptarà amb la participació d’una trentena d’entitats, que mostraran els seus projectes en les diferents parades. A més a més, la festa disposarà d'un ampli ventall de tallers i activitats adreçades a tots els públics. Es tracta de projectes i activitats que tenen per objectiu promoure la cultura i l ‘economia transformadora.

El gruix d’actes de la Festa del Riu començaran divendres al matí amb la celebració del RockinFest, que és un espai adreçat als estudiants de secundària del Bages i dedicat a la composició de cançons i actuació en directe. A la tarda, a partir de les 18h i fins a les 20 h es portarà a terme la xerrada “Una proposta decreixentista per desarmar el col·lapse” i tot seguit hi haurà una exhibició de diferents propostes de projectes emergents de cultura transformadora i l’exposició del projecte intercultural Gatzara.

El dissabte, el parc Josep Vidal acollirà nombroses activitats per descobrir l’entorn natural. Entre elles destaquen un taller d’anellament científic d’ocells, una activitat per descobrir l’aigua a través dels cinc sentits i també una caminada resseguint el riu Cardener entre el Pont Vell i la fàbrica Blanca i Vermella, que permetrà descobrir el patrimoni natural i industrial que hi ha al costat del riu. Al parc també es portaran a terme altres tallers i activitats per a tots els públics.

La tarda del mateix dissabte, se celebrarà la mostra en la qual hi participaran una trentena d’entitats i cooperatives vinculades a l’Economia Social i Solidària del territori. Tindran la seva parada al parc Josep Vidal i pertanyen a sectors tan diversos com l’agrícola, l’alimentari, el cultural, l’energètic, l’oci, la salut, els serveis i el tèxtil, entre d’altres. A més, durant la tarda també hi haurà més activitats com una gimcana sobre valors de l’economia social i solidària, el mercat de l’estraperlo o la mostra de productes gastronòmics de proximitat. Per als menuts hi haurà jocs, teatre i un concert. A dos quarts de vuit i a les nou del vespre, serà el moment dels concerts de Reggae per xics i Boom Boom Fighters.

Algunes de les activitats que s’organitzen en el marc de la Festa del Riu necessiten inscripció prèvia. Consulteu els detalls de cada activitat a la web de la Festa del Riu. La Festa del Riu és organitzada per l’Ajuntament de Manresa, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i la Casa de la Música de Manresa, i compta amb la complicitat i la col·laboració d’entitats, projectes, empreses i associacions del territori que s’impliquen en l’organització d’actes i que fan que la festa sigui també un espai d’intercanvi, de coneixença i de treball transversal entre les iniciatives del territori.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»