En moviment | Cooperativisme

Coop-era, el projecte social i de relleu agrari, treu al mercat els seus primers vins

Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables

Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció

De Montserrat al Ter preservant la sobirania alimentària

| 19/04/2024 a les 18:01h
Arxivat a: En moviment, vi, indústria viticultora, Coop-era, món cooperatiu, Actua
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
La nova gamma de productes amb petjada social de Coop-era es va presentar al pati del Palau Reial del Vinseum, a Vilafranca del Penedès. Es tracta d’una col·lecció de quatre vins produïts amb les varietats tradicionals penedesenques (xarel·lo, macabeu i parellada) i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de quatre petits elaboradors del territori. Coop-era, per la seva part, és un projecte de facilitació del relleu agrari i d’inserció de col·lectius altament vulnerables mitjançant la gestió integral de terres de cultiu i aplicant criteris d’economia social i solidària.

D’unes vinyes velles situades als municipis de Subirats i Vilafranca del Penedès, conreades per l’equip del projecte i collides manualment, en surt el raïm per a la producció d’aquesta col·lecció limitada de vins de mínima intervenció elaborats pels viticultors locals: Ivà Gallego, Joan Rubió i Àngels Margalef, María Barrena i Josep Tort, Anna Galofrè i Raimon Badell.

En total s’han produït 3.800 ampolles que són les que es posaran a la venda amb l’objectiu de donar un nou impuls al projecte social i fer-lo més autònom.

Revaloritzar el raïm i la feina feta al camp

La iniciativa sorgeix de la necessitat de revaloritzar el raïm i la feina feta al camp, amb la complicitat d’alguns petits productors de la zona amb els quals Coop-era col·labora al llarg de l’any realitzant tasques de serveis agraris.

L’etiqueta de la col·lecció ha estat creada per l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs, en col·laboració amb l’estudi creatiu Ladydissenyadora. Es tracta quatre etiquetes diferents, però unides i relacionades entre elles. El color de fons de cadascuna d’elles és diferent i en totes hi apareixen persones que es donen la mà per visibilitzar el concepte de cooperació i ajuda per assolir grans reptes.
 

Foto de família durant la presentació dels primers vins de Coop-era


En l’acte de presentació d’aquests quatre vins hi van intervenir els coordinadors del projecte Coop-era. Adrià Ramon i Christian Buono, juntament amb tots els professionals involucrats en aquesta iniciativa, que van explicarla seva participació i motivació en l’elaboració de la col·lecció.

Sota el lema «Vinyes velles, pagesia jove», el propòsit de la col·lecció és donar un impuls a Coop-era i, al mateix temps, recaptar fons per consolidar i donar continuïtat al projecte. Els vins es comercialitzaran en la modalitat de venda de proximitat directa, en fires del territori o contactant directament amb el projecte; i en la modalitat de venda de proximitat en circuit curt, a través de botigues i restauració de la zona. Des d'aquest 19 d’abril també es podran trobar en alguns dels establiments ja confirmats com ara Vinseum i Bodega Penedès, de Vilafranca del Penedès, i Celler Nulles de Barcelona.

Dues-centes persones des de 2019

Coop-era va néixer el 2019 en el marc d’un projecte Singular finançat per la Direcció General d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Des de la seva creació i fins al dia d’avui han passat pel projecte una quinzena de persones amb contractes de llarga durada i unes dues-centes persones més amb contractes de durada determinada segons pics de demanda (especialment durant l’època de verema, poda i pel Mercat del Préssec d’Ordal).

Actualment Coop-era gestiona un total de 12,5 hectàrees entre oliveres, vinya, horta i presseguers d’Ordal a l’entorn de la vegueria Penedès. Dels excedents de producció de les hortes del projecte, i amb la col·laboració de l’obrador social de la Fundació Espigoladors, les dues iniciatives lluiten conjuntament contra el malbaratament alimentari elaborant i comercialitzant cremes de verdures naturals i confitures originals amb producte de proximitat.

Coop-era és un projecte que forma part d’Actua SCCL, una cooperativa d’iniciativa social amb seu a Vilafranca del Penedès que treballa principalment amb infància i adolescència arreu de Catalunya.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»