Setembre Crític

La plataforma Per una plana viva presenta al·legacions a l’estudi que vol convertir el camí entre Folgueroles i Tavèrnoles en carretera

Consideren que la nova carretera no resoldrà els problemes de seguretat actuals del camí asfaltat que uneix les dues poblacions

​Oposició ecologista a Osona a un macrofestival nadalenc que ocuparà 110.000 metres quadrats de camps i bosc a Folgueroles

| 02/02/2024 a les 15:55h
Arxivat a: Setembre crític, carreteres, medi natural
Diverses entitats membres de la plataforma Per una plana viva! han presentat al·legacions a l’estudi que la Diputació de Barcelona ha tret a exposició pública durant aquest mes de gener, per convertir l’actual camí rural que comunica el nucli de Folgueroles amb Tavèrnoles en una carretera.

Durant les darreres setmanes la plataforma s'ha reunit tant amb entitats i persones dels dos municipis, com amb els seus alcaldes. D’aquestes reunions n’han copsat que hi ha un interès per part de les persones que utilitzen aquesta via per millorar-ne la seguretat, concretament en un parell de punts on hi ha poca visibilitat i també perquè en d’altres punts l’amplada és insuficient per creuar-se dos vehicles.

La raó per la que han presentat al·legacions a aquest estudi és perquè consideren que el projecte és totalment obsolet, i que respon a les polítiques que es feien anys enrere quan només es pensava en augmentar infraestructures per facilitar l’accés amb cotxe a tot arreu, sense tenir en compte ni l’emergència climàtica ni l’impacte que aquestes vies tenen en el medi natural, el mosaic rural i el territori on s’implanten.

La conclusió de la plataforma és que aquest projecte no resoldrà en cap cas els problemes de seguretat que denuncien els actuals usuaris, sinó ben bé al contrari: expliquen que eixamplar la carretera fins als sis metres induirà a augmentar encara més la velocitat a la que s’hi circula, i a més l’estudi no dona cap solució als nombrosos vianants i ciclistes que actualment utilitzen la via. També adverteixen que en l’estudi, tot i que se’n parla, en cap moment es quantifica aquests vianants i ciclistes, que segons la plataforma, són força nombrosos, ja que hi desemboquen diversos camins rurals. També hi transcorre un tram del PR-50 de Vic a Sant Pere de Casserres i la Ruta Verdagueriana de Folgueroles, que ara hauran de passar per una carretera molt més insegura per aquest tipus d’usuaris.

La plataforma afegeix que tampoc es justifica de cap manera la costosa ampliació de capacitat d’una via on no hi passen ni 1.000 cotxes al dia. No planteja cap alternativa amb transport públic regular o escolar que reduiria substancialment l’ús de vehicles privats, la qual cosa recorden que augmentaria la seguretat, ni tampoc fa cap esment a la deficitària connexió de Tavèrnoles amb Vic mitjançant transport públic (dues expedicions setmanals en cada sentit), i cap connexió ni amb Tavèrnoles ni amb Sant Julià de Vilatorta on hi ha les escoles i altres serveis propers.

Les entitats ecologistes temem que sigui més que probable que la nova carretera serveixi de reclam perquè augmenti el volum de trànsit, cosa que també afectaria negativament al nucli de Folgueroles que, diuen, no està preparat perquè augmenti el nombre de vehicles que el creuen, la qual cosa pot acabar abocant a les administracions a acabar fent una variant per treure aquest increment de trànsit, la qual trinxaria encara més el territori al voltant del poble.

La plataforma qualifica de sorprenent que l’estudi tampoc faci cap valoració de l’impacte ambiental i paisatgístic del projecte, tot i estar a tocar de l’Espai Natural Guilleries-Savassona. Tot i l’absència d’informació al respecte, dels plànols en dedueixen que s’hauran de tallar més de 40 arbres per permetre l’eixamplament. Cal tenir en compte que el camí actualment està en un entorn rural d’alt valor agrícola i natural, on hi ha censades diverses parelles d’òlibes, animal protegit a Catalunya. I afegeixen que l’augment de velocitat dels vehicles que passen per aquest camí, juntament amb l’eliminació d’alguns dels arbres que l’envolten, augmentarà substancialment el risc que aquests rapinyaires nocturns siguin atropellats al volar prop de la nova carretera.

Per aquestes raons, i d’altres, demanen que es desestimi aquest projecte «tan ambiciós, sobredimensionat i injustificat», i que es portin a terme petites intervencions puntuals per corregir els revolts més tancats per millorar-ne la visibilitat, i es creïn alguns punts d’eixamplament per facilitar el creuament de dos vehicles. En el cas que aquesta solució que proposen no sigui acceptada, demanen que la nova carretera es redimensioni molt més d’acord amb el camí rural que és ara, per ús veïnal, agrícola, vianants i bicicletes amb una carretera 2-1, que és una modalitat de carretera rural, més estreta que les carreteres convencionals que la Diputació ja ha implantat, per exemple, al Penedès, i on la mobilitat activa té prioritat respecte els vehicles motoritzats, que d’aquesta manera han de mantenir una velocitat reduïda, augmentant la seguretat de tots els usuaris de la via.
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»