En Moviment | Medi Natural

Acte per reivindicar una millor planificació urbanística a la Plana de Vic

L'organitza la plataforma Per una Plana Viva! aquest divendres a Vinyoles

Hi parlaran d'urbanisme i sostenibilitat i de participació de la ciutadania en la planificació

Entitats ambientalistes d'Osona es reagrupen entorn de la plataforma Per una Plana Viva

| 17/01/2024 a les 22:58h
Arxivat a: En moviment, urbanisme, medi natural, contaminació, Per una plana viva
Imatge il·lustrativa
La plataforma Per una Plana Viva! organitza aquest divendres 19 de gener un acte a les Masies de Voltregà que, sota el títol «Com serà el poble on vius?», convida a reflexionar sobre els reptes col·lectius de la comarca d'Osona davant la planificació urbanística, tot aportant alternatives que comptin amb la implicació i la complicitat de la gent.

L'acte es farà a 2/4 de 7 del vespre a la Casa Museu del Voltreganès, a Vinyoles, i comptarà amb les intervencions de Marta Carrasco, que parlarà d'«Urbanisme i sostenibilitat. Planifiquem pobles vius»; Helen Majó, que ho farà de «Creixement urbà a la Plana de Vic», i Gerard Serrat, que ho farà de «Fer nostre l'urbanisme». Tot seguit es visitarà l'exposició etnogràfica de la Casa Museu del Voltreganès.

La plataforma organitza l'acte d'aquest divendres partint de la base que cada municipi de la comarca continua fent previsions urbanístiques de creixement, amb noves barriades, nous polígons i fins i tot noves carreteres. «Sense cap coordinació ni visió de conjunt, l'urbanisme a la Plana de Vic segueix sent una eina més de finançament municipal, que no pas per plantejar solucions als reptes col·lectius que tenim», diuen en la convocatòria de l'acte.

Ho fan davant l'evidència que la Plana de Vic, «aquell petit paradís de què parlava el poeta Verdaguer», en pocs anys ha patit grans transformacions, amb tots els aqüífers contaminats i cada cop més eixuts, amb un aire gairebé irrespirable que -recalquen- posa la comarca al podi de les regions amb pitjor qualitat de l'aire d'Europa, i amb la terra fèrtil al llindar d'esdevenir anecdòtica, en una plana històricament agrícola.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»