En Moviment | Medi Natural

Acte per reivindicar una millor planificació urbanística a la Plana de Vic

L'organitza la plataforma Per una Plana Viva! aquest divendres a Vinyoles

Hi parlaran d'urbanisme i sostenibilitat i de participació de la ciutadania en la planificació

Entitats ambientalistes d'Osona es reagrupen entorn de la plataforma Per una Plana Viva

| 17/01/2024 a les 22:58h
Arxivat a: En moviment, urbanisme, medi natural, contaminació, Per una plana viva
Imatge il·lustrativa
La plataforma Per una Plana Viva! organitza aquest divendres 19 de gener un acte a les Masies de Voltregà que, sota el títol «Com serà el poble on vius?», convida a reflexionar sobre els reptes col·lectius de la comarca d'Osona davant la planificació urbanística, tot aportant alternatives que comptin amb la implicació i la complicitat de la gent.

L'acte es farà a 2/4 de 7 del vespre a la Casa Museu del Voltreganès, a Vinyoles, i comptarà amb les intervencions de Marta Carrasco, que parlarà d'«Urbanisme i sostenibilitat. Planifiquem pobles vius»; Helen Majó, que ho farà de «Creixement urbà a la Plana de Vic», i Gerard Serrat, que ho farà de «Fer nostre l'urbanisme». Tot seguit es visitarà l'exposició etnogràfica de la Casa Museu del Voltreganès.

La plataforma organitza l'acte d'aquest divendres partint de la base que cada municipi de la comarca continua fent previsions urbanístiques de creixement, amb noves barriades, nous polígons i fins i tot noves carreteres. «Sense cap coordinació ni visió de conjunt, l'urbanisme a la Plana de Vic segueix sent una eina més de finançament municipal, que no pas per plantejar solucions als reptes col·lectius que tenim», diuen en la convocatòria de l'acte.

Ho fan davant l'evidència que la Plana de Vic, «aquell petit paradís de què parlava el poeta Verdaguer», en pocs anys ha patit grans transformacions, amb tots els aqüífers contaminats i cada cop més eixuts, amb un aire gairebé irrespirable que -recalquen- posa la comarca al podi de les regions amb pitjor qualitat de l'aire d'Europa, i amb la terra fèrtil al llindar d'esdevenir anecdòtica, en una plana històricament agrícola.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»