Setembre Crític | Medi Ambient

L'empresa que vol fer un vedat de caça entre el Ripollès i el Berguedà ja és propietària de 13 masies

L’any 2019, l'inversor alemany del projecte, Rainer Voortman, ja havia generat controvèrsia quan va adquirir deu hectàrees d’un paratge a Cantàbria

L'empresa és propietària de totes les finques –excepte una– dins de les àrees privades de caça que ostenta i en té dues més dins del vedat Les Planes

Un crit de socors des dels Pirineus

| 10/10/2023 a les 18:55h
Arxivat a: Setembre crític, Les Llosses, Sant Jaume de Frontanyà, medi ambient, medi natural, caça, especulació urbanística, Ripollès
Manifestació el juny del 2020 contra «agressions» mediambientals al Ripollès, com el vedat
Manifestació el juny del 2020 contra «agressions» mediambientals al Ripollès, com el vedat | Directa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/10/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’agost de 2020, Assumpta Duran abandonava la masia que havia estat casa seva durant 35 anys. Naturalis Science Food S.L. havia adquirit la finca de Lloberes de Dalt, en terme de les Llosses, al Ripollès, i no hi volia cap inquilina. Gairebé simultàniament, va ocórrer el mateix a la masia Terradelles de Sant Jaume de Frontanyà, al Berguedà. Arran de les primeres expulsions, va néixer una plataforma que denunciava els suposats plans de l’empresa de construir un gran vedat privat de caça i una granja cinegètica.

Després de tres anys i una pandèmia pel mig, Naturalis Science Food, administrada per Marc Riera Cabane i l’inversor alemany Rainer Voortman, ja ha comprat set finques amb tretze masies en diferents municipis del Berguedà i el Ripollès. Però, a més, la majoria dels terrenys s’ubiquen dins els límits de dues Àrees Privades de Caça (APC) de les quals ja n’és titular i que abasten 1.353 hectàrees. Segons el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’empresa va crear el vedat Les Lloberes el 2021 i va adquirir la titularitat del vedat Les Llentes i Caselles l’agost del mateix any.

Tot i que l’empresa no ha aclarit a la Directa els plans que projecta a la zona, en l’actualitat és propietària de totes les finques —excepte una—  dins de les àrees privades de caça que ostenta i en té dues més —Lloberes de Dalt i Terradelles— dins el vedat Les Planes, que pertany a la Societat de Caçadors de Sant Jaume de Frontanyà. Aconseguir la titularitat del vedat Les Planes suposaria la connexió de les tres àrees, que sumen vora 3.572 hectàrees. De fet, a la plataforma No als vedats elitistes li consta que l’empresa, per ara, ja té un contracte amb la societat de caçadors per a la cessió de drets d’aprofitament cinegètic en els terrenys de les dues finques de la seva propietat dins aquest vedat.
 

Les masies de Les Lloberes són propietat de Naturalis Science Food Foto: Directa


Dedicada a la producció i comercialització d’alimentació animal, Naturalis Science Food va ampliar el seu objecte social a la promoció, adquisició i venda d’immobles a principis de 2021. De fet, forma part d’un entramat societari que combina ambdues activitats. La seva única accionista, Nutrican 95 SL, encapçalada també per Marc Riera, té cinc participades més. Una de les filials és Dingonatura, que comercialitza diverses marques de pinso per a gats i gossos, i compta amb una fundació que té el propòsit d’aconseguir societats «més justes i inclusives també per als animals de companyia».

L’oposició al projecte

El fet de combinar la titularitat de les Àrees Privades de Caça i de les finques fa témer a la plataforma que hi vulguin desenvolupar una granja per criar els animals per després destinar-los a la pràctica de la caça esportiva i alhora habilitar allotjaments per a «caçadors d’altíssim poder adquisitiu». Artur Valera, membre de la plataforma, recalca que «cal aturar qualsevol projecte que agreugi la despoblació». Alhora, matisa que no estan en contra dels vedats com a figura de gestió del territori, però sí «com a inversió amb un objectiu purament econòmic».

Al Grup de Defensa de la Natura del Berguedà li preocupa que «capital forà faci fora la gent de les masies» alhora que l’impacte ambiental


Tot i que la llicència només dona dret a l’activitat de caça d’acord amb un pla tècnic, el fet que Naturalis també sigui propietària dels terrenys possibilita, sempre que ho permeti la normativa urbanística municipal, altres usos com podrien ser una granja o un allotjament per a qui caça.

Al Grup de Defensa de la Natura del Berguedà li preocupa que «capital forà faci fora la gent de les masies» alhora que l’impacte ambiental. «Si s’introdueixen espècies no autòctones per a ser caçades, generarien un desequilibri a la xarxa atròfica. També temem que s’acabi abandonant la gestió forestal», recalca Ferran Canudas. De moment, la nova propietat no ha renovat els contractes de pastura de vaques ni a Les Lloberes ni a Terradelles.
 

Adaptació de la cartografia elaborada per la Plataforma No als vedats elitistes dels terrenys i les Àrees Privades de Caça en mans de Naturalis Foto: Pau Fabregat


El capital alemany

Naturalis està vinculada al capital alemany a través de Rainer Voortman, que és ensinistrador de gossos. A més de ser administrador de Naturalis Science Food, és un dels fundadors del grup empresarial Leitwolf GMBH, controlat en un 50% per Naturalis, que té com a activitat principal produir pinsos per a gossos d’alta qualitat. Alhora, ostenta càrrecs en altres empreses alemanyes.

Però l’activitat empresarial de Voortman va més enllà dels animals. A través del grup inversor Jara Inversiones del Norte, Voortman va aconseguir els terrenys de l’antic Club Esportiu Parayas, a Cantàbria, per dos milions d’euros en subhasta. L’empresa mai ha explicitat els seus plans, però aleshores, l’ajuntament socialista de Camargo —ara en mans del PP— va assegurar que el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) no permetria un pelotasso. Per ara, la normativa urbanística manté el fi exclusivament esportiu per a les deu hectàrees dels terrenys, fet que limita qualsevol operació urbanística.

Per la seva banda, l’Ajuntament de les Llosses ha assegurat a la Directa que els «inquieta» la compra dels terrenys i que «si es busca fer un vedat privat que promogui un tipus de caça elitista deslligada del territori, el consistori s’hi oposa». El nou equip municipal té com a objectiu potenciar la regeneració de l’entorn rural i agrari i assegura que el suposat projecte de vedat aniria en direcció contrària. També es queixa que fa un mes i mig van demanar a la Generalitat informació sobre els plans de gestió cinegètica de Naturalis Science Food i encara no han rebut resposta. En el moment de publicar l’article, l’Ajuntament de Sant Jaume de Frontanyà encara no havia contestat les preguntes de la Directa.
 

Vedat de Llentes Caselles Foto: Directa


Les tensions a Lloberes de Baix

Malgrat que Naturalis Science Food no va permetre que Assumpta Duran continués vivint a la masia Lloberes de Dalt, des que va marxar hi viu el fill de l’alcalde de Sant Jaume i regidor, Nil Anselmo Serres. A uns cinquanta metres, hi ha la finca Lloberes de Baix, també adquirida per l’empresa, on vivia Mustapha Ahayk des de principis del 2000.

Duran emfasitza que mai va tenir cap conflicte amb Ahayk, al contrari: «S’hi va quedar a viure amb un acord verbal amb l’antiga propietat. Com que no volien instal·lar-hi llum, vaig arribar a un acord de troc amb ell i li’n subministrava des de casa meva». Per això, tant ella com altres veïnes estan molt sorpreses amb el que va passar el 14 de juny: Ahayk va ferir Anselmo amb una escopeta de perdigons i es va atrinxerar a l’interior de l’immoble.

A través del grup inversor Jara Inversiones del Norte, Voortman va aconseguir els terrenys de l’antic Club Esportiu Parayas, a Cantàbria, per dos milions d’euros en subhasta

En presó preventiva i acusat de tres intents d’homicidi, Ahayk havia alertat el seu entorn que havia començat a tenir problemes arran del canvi de propietat, a partir del maig de 2022. «Em va explicar que els nous propietaris li havien tallat la llum i que l’havien denunciat per no tenir unes cabres regularitzades. Estava espantat, tenia por i, fins i tot, havia posat càmeres i tapat finestres», relata Assumpta Duran.

Altres testimonis que han declarat al jutjat d’instrucció 1 de Ripoll asseguren el mateix. Un dels veïns, que a vegades l’apropava amb cotxe a la finca, relata que un dia li va dir que els nous veïns l’havien disparat i que «li havien entrat a la casa». Així mateix, una veïna testifica que Ahayk li deia que «els veïns el cridaven, que discutien», que «li disparaven allà al costat» o que «li malmetien la tanca». En la mateixa línia, un dels agents de Mossos d’Esquadra que van intervenir el dia dels trets, declara que Ahayk cridava que «li havien fet la vida impossible».

En presó preventiva acusat de tres intents d’homicidi, un dels veïns havia alertat el seu entorn que havia començat a tenir problemes arran del canvi de propietat, a partir del maig de 2022

Qui el coneixia coincideix a destacar que la relació de veïnatge era bona i que no era una persona violenta. Per això, un grup de veïnes es van organitzar i han fet una crida a recaptar diners perquè Ahayk tingui «les millors eines de cara al judici». En un escrit deixen clar que no defensen «la seva resposta» el 14 de juny i que no estan d’acord amb disparar a ningú, però es pregunten per què «una persona tranquil·la va tenir aquesta reacció».

Sant Jaume de Frontanyà, que té una trentena d’habitants, va ser l’únic municipi català on va guanyar l’extrema dreta en els comicis espanyols el 23 de juliol. Una de les persones que va reconèixer haver votat Vox va ser el fill de l’alcalde, el veí de Mustapha Ahayk.

[Article publicat originàriament a la Directa]
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat
Helena González, Karla Castellón, Clara Cusó i Ramon Galí, fent balanç dels dos primers anys de Comunalitat | Josep Comajoan Colomé
Josep Comajoan Colomé
Les activitats de la Comunalitat en els dos primers anys han arribat a més de 3.000 persones | La Comunalitat ha fet en aquests dos anys gairebé mil hores d’acompanyament a projectes