Setembre Crític | Medi Ambient

​Oposició ecologista a Osona a un macrofestival nadalenc que ocuparà 110.000 metres quadrats de camps i bosc a Folgueroles

El Caganer Festimarket de Nadal estarà obert cada dia del 3 al 30 de desembre i tindrà, entre altres coses, una pista de gel i un tobogan gegant de gel de 70 metres

La plataforma Per una Plana Viva, que agrupa una cinquantena d’entitats, convoca una acció de protesta dissabte a Folgueroles

L'Ajuntament denega els permisos a 24 hores d'inaugurar-se el macrofestival

Entitats ambientalistes d'Osona es reagrupen entorn de la plataforma Per una Plana Viva

| 30/11/2022 a les 14:50h
Arxivat a: Setembre crític, ecologisme, agressions ambientals, El Caganer Festimarket de Nadal, espais agraris, El Caganer, medi natural, medi ambient, Plataforma Per una Plana Viva, Folgueroles
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 30/11/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plataforma Per una Plana Viva, que agrupa una cinquantena d’entitats osonenques de defensa del medi ambient i els sòls agraris, ha convocat per aquest dissabte dia 3 una acció de protesta contra El Caganer Festimarket de Nadal. Es tracta d’un macrofestival nadalenc que ocuparà 55.000 metres quadrats (i 55.000 més d’aparcament) de camps i boscos en una finca de Folgueroles. Entre altres coses, el festival tindrà una pista de gel i un tobogan de gel de 70 metres d’altura. «Un tobogan gegant com aquest no s’ha muntat mai a Espanya», diu Xènia Cabanas Andreu, la promotora del festival. La convocatòria per participar en l’acció de protesta de dissabte és a les 11 del matí a la plaça Jacint Verdaguer de Folgueroles.

El comunicat de la plataforma Per una Plana Viva comença lamentant que «en la delicada situació que ens trobem de sequera, i d’una necessitat imperiosa d’estalvi energètic no entenem com es pretén fer concerts i pistes de gel en sòl d’alt valor agrícola i forestal limítrof amb l’Espai Natural Protegit de Guilleries-Savassona». La despesa d’aigua per una pista i un tobogan de gel, diuen, «és injustificable quan acabem d’entrar en nivell d’alerta de sequera i l’energia elèctrica per mantenir aquest tipus d’equipament és l’equivalent al de sis habitatges durant tot un any». «El tipus d’activitat plantejada amb l’actual situació d’estrès hídric dels boscos incrementa, a més, el risc d’incendis en un espai natural explícitament protegit», afegeixen.
 

Tanca que delimita els espais que ocuparà el macrofestival que obre aquest dissabte Foto: Ferran Domènech


Un aparcament per a 2.800 cotxes en un espai agrari

La plataforma també alerta que «tot i que es demana permís per un aforament de 1.900 persones, s’estan preparant 2.800 places d’aparcament, el que ens indica que l’aforament real seria d’unes 8.000-9.000 persones diàries durant tot un mes, i sobrepassaria de llarg els permisos demanats i les mesures de seguretat que una infraestructura d’aquest tipus ha de tenir». A més, afegeixen, la carretereta de Folgueroles a Tavèrnoles que dona accés al macrofestival «no permet que es creuin dos vehicles, i això provocarà importants problemes de mobilitat i de seguretat, sobretot si calgués fer una evacuació en cas d’emergència». El macrofestival s’ubicarà a la finca Mas Torrents, en terme de Folgueroles, per on s’arriba per un camí asfalta que uneix la població amb la de Tavèrnoles.

I conclouen: «En un moment de crisi energètica i climàtica, alarmant situació de manca d’aigua, amb una tendència clara cap al retrocés de les activitats agrícoles, cal que ens oposem a aquests models de macrofestivals que només beneficien als promotors i que impliquen grans perjudicis a la població del municipi i el medi ambient, ja que estan totalment descontextualitzats i desvinculats del territori que els acull». Acaben demanant coratge a les administracions implicades per aturar «aquest despropòsit».
 

Al fons, cartell de publicitat del macrofestival. La imatge permet fer-se una idea de les dimensions del camí asfalta pel qual es pensa fer arribar més de 2.000 vehicles diaris a l'esdeveniment Foto: Ferran Domènech


I davant la possibilitat que se’ls emmarqui dins l’anomenada «cultura del ‘no’ a tot», la plataforma complementa el seu comunicat amb un gràfic «NO al Festimarket nadalenc El Caganer», però en canvi, dient ‘sí’ als esdeveniments dimensionats al territori, a la circulació sostenible, a la preservació dels espais agraris, a les iniciatives sorgides dels habitants del territori, a l’estalvi d’aigua, a l’ús d’energies sostenibles, a la seguretat, a la qualitat de vida dels habitants de la comarca en general i de Folgueroles en particular, a un turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient, i a la preservació de paisatges rics en biodiversitat com el que es farà el macrofestival nadalenc.

Una empresa amb vinculacions al sector carni osonenc

El macrofestival està promogut per l’empresa Market El Caganer SL, constituïda el 16 de juny de 2022 i amb seu social al número 15 del carrer Guilleries de Vic. Al Registre Mercantil hi consta com a administradora única Núria Andreu Clapera, que des de 2021 ja ostenta el mateix càrrec La Casa dels Fuets 1964 (amb seu a Vic, i botigues d’embotits a Vic, Girona, Peníscola, Pals i Cotlliure), i des de 2012 a una altra empresa càrnia, Elaboracions Dicab SL, amb seu a Gurb. En aquesta segona empresa comparteix responsabilitats amb Josep Cabanas Campdelacreu.
 

Un nen amb una arma, imatge inclosa en la publicitat del macrofestival, en concret de l'activitat del Làser Tag Foto: elcaganer.cat


Segons ha explicat Xènia Cabanas Andreu, promotora d’El Caganer, en una àmplia entrevista al Canal Taronja, ni a Catalunya ni a l’Estat espanyol s’ha fet fins ara un macrofestival d’aquestes dimensions. «Si nosaltres anem a Europa a veure festivals de Nadal com aquest, per què no podem aspirar que vinguin els europeus a veure el nostre i descobrir la cultura catalana?», ha declarat Cabanas, sense ocultar les intencions del festival, que és atraure públic de fora de la comarca, però també del país. I és que a part de la pista de gel i el tobogan gegant, el macrofestival tindrà altres espais tant de restauració com de concerts (n’hi ha de programats, entre altres, de Pep Sala, La Salseta del Poble Sec, o d’Abba The New Experience). 

Entre les activitats que s’ofereixen n’hi ha, per exemple, de Làser Tag, un paintball amb làser, adreçat a la canalla. I així es mostra a la publicitat del web, amb un nen a punt de disparar una arma. També hi ha, entre altres coses, tirolines, una àrea de passejades amb ponis, un circuit d’altura pels arbres, un rocòdrom, o un espai de «cagaponi», on es podrà apostar sobre en quina quadrícula cagarà un poni, amb premis com una tele o un patinet elèctric. Pel que fa a l’aparcament, també hi haurà una àrea per autocaravanes, el «cagavanning». 

Actualització del 2/12/2022: L'Ajuntament denega el permís del festival a última hora

L'Ajuntament de Folgueroles ha fet públic el divendres 2 de desembre, a poc més de 24 hores de la inauguració del festival, un comunicat on informa de la denegació dels permisos per celebrar l'esdeveniment. En concret, diuen que es tracta d'una activitat incompatible amb el planejament urbanístic vigent regulat pel POUM aprovat el mes de juliol de 2021. Afegeixen que l'equip de govern, format per una agrupació d'independents vinculada a ERC, després d’analitzar els informes dels tècnics municipals, d’urbanisme i de l’ECA ha decidit declinar el permís per a la llicència de l’activitat. I acaben dient: «Lamentem els problemes que això hagi pogut ocasionar als proveïdors, però la documentació es va presentar amb menys de tres setmanes de l'obertura del 'Festimarket' i la resposta, malgrat complir els terminis establerts,  s’ha hagut de donar quan les obres ja s’havien començat i a pocs dies de l’obertura del mercat».

Actualització del 9/12/2022: El Caganer Festimarket s'anul·la definitivament

Després d'una setmana d'estira-i-arronsa entre l'Ajuntament de Folgueroles i l'empresa promotora d'El Caganer Festimarket, aquest divendres dia 9 s'ha anunciat a través de les xarxes socials de l'organització que s'anul·lava definitivament l'esdeveniment. En el seu post, l'empresa lament que l'Ajuntament hagi deixat passar «una gran oportunitat per dinamitzar el poble, d'apostar per la cultura, pels joves, de generar riquesa al territori». «Evidentment amb les vostres decisions i actuacions heu fet molt de mal i amb coneixement de causa», conclouen.
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»
L'Elèctrica Dharma ha inclòs el Desfolca't en la seva gira de celebració del seu 50è aniversari
L'Elèctrica Dharma ha inclòs el Desfolca't en la seva gira de celebració del seu 50è aniversari | Juan Miguel Morales
El festival de música tradicional i popular de Calaf se celebrarà del 28 al 29 de juny | Entre les novetats d’enguany destaca un nou espai dedicat al punk-folk