Setembre Crític | Agressions al medi ambient

​El GDT situa en un mapa les 220 denúncies per infraccions al medi ambient que ha rebut en els seus més de trenta anys d'història

El mapa ha estat presentat aquest dimecres a Vic en un acte on s’ha lamentat la dificultat per fer el seguiment de les denúncies

Les afectacions per purins són el gruix més important de les denúncies, que es concentren majoritàriament a Osona

Ozona de privilegis

| 28/09/2022 a les 19:11h
Arxivat a: Setembre crític, purins, GDT, Ginesta Mary, delicte ambiental, ecologisme, denúncia ambiental, medi ambient, Grup de Defensa del Ter
Un moment de la 'performance' mitjançant la qual el GDT ha presentat el mapa de les denúncies
Un moment de la 'performance' mitjançant la qual el GDT ha presentat el mapa de les denúncies | Josep Comajoan
El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha rebut 220 denúncies d’agressions al medi ambient en els seus més de trenta anys d’història. Ara les ha recollit en un mapa, dividides en categories. El mapa l’han presentat aquest dimecres a Vic mitjançant una performance a l’entorn al monument al porcater industrial que hi ha al davant de l’edifici del Sucre, seu del Consell Comarcal d’Osona. El GDT també ha denunciat la dificultat en fer el seguiment de les denúncies, i només en recorden un parell que hagin acabat tenint conseqüències legals per als infractors.El mapa permet clicar sobre cada denúncia situada en el lloc i la data que s’ha comès la infracció, i obtenir més informació i fins i tot en alguns casos imatges i enllaços a notícies. Les afectacions en rius i rieres, en moltes ocasions a causa de l’abocament de purins, però també d’altres residus, representen el gruix més important de denúncies rebudes, amb una vuitantena de denúncies rebudes, a les quals se n’han d’afegir 18 més també relacionades amb els purins, normalment per excés d’abocament en camps de cultiu o espais naturals. En la mateixa línia, una vintena més de denúncies fan referència a irregularitats al voltant de les granges. 

Per la resta, hi ha 36 denúncies referides a la indústria, 14 a tala d’arbres -en alguns casos per obtenir espais nets de vegetació per abocar-hi purins- i 9 més a mort d’animals. Finalment n’hi ha 46 sobre temàtiques diverses, que van des de contaminació acústica o infraccions urbanístiques a abocaments de deixalles o motociclisme irrespectuós amb el medi, per citar-ne només algunes. La majoria de denúncies es concentren a Osona, on el GDT té la seu i el gruix de la seva activitat. També n’hi ha, però, d’altres comarques com el Berguedà, el Solsonès, la Garrotxa, el Ripollès o l'Empordà. Pel que fa a les dates, si bé moltes denúncies són dels últims anys, també n’hi ha de més antigues, com la històrica mortaldat de peixos al pantà de Sau de 1989. Sí que s’observa una evolució de més afectacions de contaminació industrial, en els primers anys, a les que ha provocat l’excés de purins, en els últims. 


Com sol ser habitual en el GDT, s’ha volgut acompanyar la presentació de les dades amb una performance, en aquest també amb el tràiler d’una presumpta pel·lícula de Jaume Bond, adaptació osonenca del mític espia cinematogràfic. En aquest cas, la pel·lícula es titula Llicència per contaminar, i enmig de la investigació de la trama dels purins té un idil·li amb una trugeta, també present en l'acte d'aquest dimecres a Vic. Després de presentar-se les dades, es va fer una pre-estrena davant la premsa del tràiler de la pel·lícula que també es pot veure al canal de Youtube del GDT i, presumptament, a la plataforma PorcFlix.

Eines per avisar tan bon punt se sospiti de la infracció

Ginesta Mary, presidenta del GDT, ha dit en la presentació del mapa que l’entitat «vol ser una eina, un mitjà per a la denúncia», i ha animat a la ciutadania a continuar adreçant-se a ells quan sospitin que s’ha produït alguna infracció contra el medi ambient. «A vegades pot semblar que no serveix de res, que la denúncia no té continuïtat, però sí que serveix perquè els infractors estiguin més alerta, moltes vegades ha anat bé perquè es corregissin coses», ha afegit. 
 

Presentació del mapa de les denúncies del GDT davant del monument al porcater indústrial davant del Consell Comarcal d'Osona Foto: Josep Comajoan


En aquest sentit, ha demanat que s’avisi de seguida que es té constància de la possible infracció. «Un avís a temps pot derivar en una denúncia i pot suposar la rectificació de l’agressió que si no, difícilment tindria lloc; és important trucar al mateix moment que es veu l’abocament, que sinó l’aigua s’emporta la brutícia i quan arriba qui ha d’investigar, aparentment no hi veu res», ha alertat. El GDT dona el seu número de telèfon o whatsapp per denúncies exprés (el 663 11 21 47), o per situacions no tan urgents demanen que se’ls faci arribar per correu electrònic a [email protected] o al formulari de denúncia del web (www.gdter.org). En paral·lel es recomana trucar al 112 en cas d’una emergència imminent.

Així mateix, s’ha volgut reivindicar la necessitat d’una millora en els protocols de les administracions competents, siguin Agents Rurals, Mossos, l’ACA o la Fiscalia. Segons Mary, «massa vegades les denúncies es perden de vista per manca de rigor i d’interès en la investigació de l’origen dels fets». Si bé no descarten que en part sigui per falta de recursos «o de capacitats», sobretot ho atribueixen a una «falta de voluntat política». També s’ha lamentat casos com el de l’empresari de la carn Josep Ramisa, que el 2014 va pactar amb la Fiscalia una multa de 1.800 euros pel mig milió de litres de purí abocats a la riera Gavarresa d'Oristà per lliurar-se de la presó. «Malament rai quan surt econòmicament més a compte delinquir i pagar una multa que per a ells és més simbòlica que res més», ha conclòs Ginesta Mary.
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.»
«Sento el so fort i agut de l’avió passant per sobre els nostres caps, entrant fins als timpans com si m’haguessin d’esclatar. Ja no hi ha dubte.» | Mauricio Centurion
Ariadna Masmitjà i Mauricio Centurion escriuen aquest article des de Rojava, sobre els darrers bombardejos de Turquia sobre la població civil kurda | «El suposat combat de Turquia contra el terrorisme amenaça de nou la vida de cinc milions de persones que fa 10 anys que viuen de manera autònoma i que busquen, enmig de la guerra, els dies de pau que sempre els han estat negats».
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre
La psicòloga i sexòloga parlant del seu darrer llibre | Sara Blázquez
Anna Pujol Navarro
Entrevista a la psicòloga i sexòloga torellonenca Elena Crespi, experta en psicologia perinatal i relacions sexoafectives | ​«Els parts podrien ser actes d’empoderament femení, que abans es vivien més en comunitat, generalment entre dones»
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona
Habitatge cooperatiu de La Balma, a Barcelona | Milena Villalba
Les xarxes principals de l'economia social i solidària de Catalunya i de l’Estat espanyol organitzen el Fòrum del 25 al 27 de novembre per fer visible l'anomenada «via cooperativa» per garantir el dret a l'habitatge | Dissabte convoquen una manifestació pel centre de la ciutat sota el lema «Guanyem terreny a l’especulació», per reclamar polítiques públiques per cooperativitzar sòl privat