En moviment | Reutilització

​Premi al Ressò, el mercat social de la reutilització, pel foment del residu zero

El mercat que organitzen cinc entitats socials d’Osona ha rebut el reconeixement de la Fundació Rezero

La tercera edició del Ressò es farà del 6 de desembre al 5 de gener a l’Orfeó Vigatà

​El Ressò, el mercat social de la reutilització, torna a obrir a Vic del 30 de juny al 13 de juliol

| 02/11/2023 a les 15:10h
Arxivat a: En moviment, Ressò, reutilització, medi ambient, entitats socials, La Fera Ferotge, Associació Tapís, Associació Ashes, Fundació Areté, Fundació Trueta, Trini Molist, Jordi Codina, món cooperatiu
Representants de les cinc entitats organitzadores del Ressò celebrant el premi
Representants de les cinc entitats organitzadores del Ressò celebrant el premi
El Ressò, el mercat social de la reutilització que es fa a Vic, ha guanyat el Premi Rezero 2023 a la millor iniciativa per promoure el Residu Zero a les Entitats. L’entrega de premis es va fer en el marc del Festival Residu Zero a Barcelona. El premi el van recollir Trini Molist, de l’Associació Tapís, i Jordi Codina, de la Fundació Areté, en representació de totes les entitats impulsores del Ressò: Associació Tapís, Fundació Areté, Associació Ashes, La Fera Ferotge i la Fundació Trueta. 

Molist i Codina van agrair el reconeixement, que representa una empenta a un projecte que «a banda de ser bonic i innovador, és necessari». En la seva opinió, el mercat social de la reutilització és necessari des del punt de vista ambiental, «ja que es basa en la reutilització de moltes tones de productes que volem que tornin a entrar al circuit local -a la comarca d’Osona-, per donar-los una segona oportunitat, estalviant així que es converteixin en residus». Però també és necessari, van dir, des del punt de vista social, «darrere de cada producte, cada peça i de cada tasca vinculada al projecte hi ha les persones de col·lectius d’inserció sociolaboral a qui acompanyem i donem oportunitats des de les cinc entitats que promovem el projecte». Precisament, també es va destacar en l’entrega de premis que un dels valors principals del projecte és el treball en estreta col·laboració entre cinc entitats d’Osona que treballen per a la inserció sociolaboral, i que generen productes fruit de la reutilització. 
 

Trini Molist i Jordi Codina rebent el Premi Rezero 2023 en nom dels enitats organitzadores del Ressò


El Ressò s’emmiralla en projectes més grans, referents en l’àmbit europeu i «esperem veure’ns aviat per celebrar que el Ressò ja no és només una prova pilot, sinó un projecte permanent en el temps que ha contribuït a canviar la mirada i la consciència de la ciutadania». 

La pròxima edició del Ressò es farà entre el 6 desembre fins al 5 de gener a l’Orfeó Vigatà. Es tracta d’un projecte innovador de consum responsable i d’economia circular, que té per objectiu fer visible la reutilització com una alternativa de consum sostenible i responsable i ajudar a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió. Les cinc entitats impulsores reballen per impulsar un projecte conjunt de centre de reutilització a Osona, i el Ressò suposa una prova pilot en format pop-up store, que es va fer per primera vegada durant les festes de Nadal de l’any passat i es va repetir aquest estiu. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»