En Moviment | Economia social i solidària

La Comunalitat de Vic referma l'aposta per la transició ecosocial amb una fira d'economia circular

La primera Fira de l'Economia Circular de Vic va reunir desenes de persones al llarg del matí d'aquest diumenge a la plaça Francesc Macià

La Comunalitat de Vic va fer dissabte la seva primera assemblea comunal, amb una trentena d’entitats implicades

​Vic engega un projecte de Comunalitat Urbana per reactivar l’economia al sud de la ciutat a partir del suport mutu

| 29/11/2022 a les 19:16h
Arxivat a: En moviment, món cooperatiu, economia social i solidària, Comunalitat de Vic, Associació Tapís, La Fera Ferotge, economia circular, reutilització, Fira de l'Economia Circular
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/11/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plaça Francesc Macià de Vic va acollir aquest diumenge la primera edició de la Fira de l’Economia Circular, organitzada per la Comunalitat de Vic. Al llarg de tot el matí, desenes de persones van passar per les parades de la fira, que reunia en un mateix espai una fira d’entitats que treballen la reutilització i la prevenció de residus i la vuitena edició del Mercat de segona mà dels Joves del Remei. A més, simultàniament s’hi van fer fet tallers de decoració nadalenca amb roba reciclada, amb l’Associació Tapís; de reparació de bicicletes, amb la cooperativa La Fera Ferotge, i de restauració de mobles, amb l’Associació Ashes.

Paral·lelament, a l'Espai Comunitari de Remei, s’hi va fer una taula rodona «Estratègies de futur per la transició ecosocial a Osona», amb la participació d’Aina Roca (Per una Plana Viva), Susana Pérez (Mengem Osona) i Esteve Badia (Ecoxarxa del Bages). La taula rodona va servir per exposar projectes que ja estan fent realitat un nou model de vida i de relació amb el territori molt més sostenibles. De fet, aportar eines per afavorir la transició ecosocial fomentant xarxes autoorganitzatives que generin canvis en els models de producció, distribució i consum de l’energia és un dels tres eixos de treball de la nova Comunalitat de Vic.
 

Taller de decoració nadalenca amb roba reciclada de l'Associació Tapís a la Fira de l'Economia Circular Foto: Josep Comajoan


Encara en l'àmbit de la transició ecosocial, ja s'han organitzat anteriorment trobades vinculades amb la prevenció de residus i les comunitats energètiques. Ara era el torn de l'economia circular i la reutilització. Pel que fa a l’eix de Ciutat Habitable es treballa per resoldre els dèficits en l’accés a l’habitatge, la gestió convivencial en l’espai públic i la definició de l’espai veïnal El Pont com a espai de referència comunitari a la zona sud.

Juntament amb l’Ajuntament de Vic, que també forma part de la Comunalitat de Vic, s’està treballant en una cartografia sobre l’estat de l’habitatge i els espais i equipaments públics, «entesos com a béns comunals», ha explicat la tècnica de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, Berta Rierola, «posar sobre un mapa totes les dades compartides de l’administració i les entitats per veure quines línies estratègiques podem seguir». Es tracta d’una tècnica innovadora que s’està treballant amb l’arquitecta, urbanista i activista Itziar González. 
 

Parada de complements, roba i altres productes de segona mà a la Fira de l'Economia Circular Foto: Josep Comajoan


Pel que fa a l’economia de les cures, es treballa amb les associacions i xarxes de suport mutu del sud de Vic, especialment les AFAs i les associacions de veïns per fomentar l’autoorganització i intercooperació de les diverses xarxes de cures i «impulsar l’economia no productiva», com va dir la tècnica de la Comunalitat de Vic i representant de l’Associació Tapís Clara Cusó. 

Es constitueix l'assemblea de la Comunalitat de Vic

Precisament la Comunalitat de Vic va fer dissabte la seva primera assemblea comunal a l’Espai Comunitari del Remei. Després d’aquesta primera trobada de dissabte, l’assemblea comunal es dona per constituïda, amb una trentena d’entitats dels barris del sud de Vic implicades i amb la voluntat de guiar i supervisar les accions de la Comunalitat. Es van validar els tres eixos de treball, que a més de la transició ecosocial, hi ha el treball per fer de Vic una ciutat més habitable i fomentar l’economia de les cures. Tot plegat en el marc de treball de la Comunalitat per crear una estructura d’ajuda mútua que reactivi l’economia al sud de la ciutat.
 

Un moment del debat a l'assemblea comunal de dissabte a la Comunalitat de Vic Foto: Sara Blázquez


L’assemblea comunal també va decidir que, més enllà de les trobades per validar i decidir els eixos de treball de la Comunalitat, també se’n faran de formatives. Així, la pròxima serà el 28 de gener i tindrà caràcter formatiu sobre béns comuns. A l’assemblea de dissabte també es va fer una dinàmica que va permetre a les persones i entitats assistents aportar idees i explorar possibles aliances en el marc de treball de la Comunalitat.

Una de les 22 comunalitats urbanes de Catalunya

Comunalitats Urbanes és un nou programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Les comunalitats formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. La de Vic, que és una de les dues comunalitats de la Catalunya Central, ha estat impulsada per la cooperativa La Fera Ferotge, l’Associació Tapís, l’Associació de Veïns i Veïnes del Remei i l’Ajuntament de Vic, tot i quedar oberta a la participació de persones i entitats de tota Vic, especialment del sud de la ciutat.
 

L'assemblea comunal de dissabte era la primera que feia la recent constituïda Comunalitat de Vic Foto: Sara Blázquez


El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que treballaran per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. El programa busca generar un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
L'acte va incloure una lectura de poesia palestina traduïda al català
Roser Iborra
Crònica de Roser Iborra de l'acte organitzat dissabte a Manlleu pel Casal Boira Baixa | «No fa falta gaire res més: només la gent, transportant cossos o llegint, o escoltant, per dir que ja n’hi ha prou, que no volem formar part dels silencis còmplices que permeten el genocidi»