En Moviment | Ressò. Mercat social de la reutilització

Ressò, mercat de segona mà a l'església de la Pietat de Vic, és obert fins el 5 de gener

Cinc entitats socials d'Osona han organitzat aquest primer mercat social de la reutilització que aspira a tenir continuïtat amb un format més estable

S’hi poden trobar mobles, roba i altres objectes reutilitzats d’entitats socials que treballen la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió

Marisa Gliosca: «Molta gent canvia els aparells per una qüestió de moda, no perquè no es puguin utilitzar»

| 20/12/2022 a les 21:18h
Arxivat a: En moviment, Mireia Ribas, Núria Macià, Ressò, segona mà, reutilització, economia circular, Assocació Tapís, Fundació Areté, Associació Ashes, La Fera Ferotge, Fundació Trueta, La Pietat, Isaac Peraire, Pere Medina, Francesc Molist, Núria Homs
La inauguració del Ressò es va tancar amb una desfilada de roba de segona mà d'El Fil
La inauguració del Ressò es va tancar amb una desfilada de roba de segona mà d'El Fil | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/12/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins el dia 5 de gener és oberta a l'església de la Pietat de Vic la primera edició del Ressò, el mercat social de la reutilització, una botiga temporal de productes reutilitzats, de segona mà i restaurats impulsada per cinc entitats socials osonenques, que va inaugurar-se dimecres passat.

Es tracta d’un projecte innovador de consum responsable i d’economia circular, que té per objectiu fer visible la reutilització com una alternativa de consum sostenible i responsable i ajudar a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d’exclusió. Les cinc entitats impulsores són l’Associació Tapís, la Fundació Areté, l’Associació Ashes, la cooperativa La Fera Ferotge i la Fundació Trueta. Totes elles treballen per impulsar un projecte conjunt de centre de reutilització a Osona, i el Ressò suposa, durant aquestes festes de Nadal, una prova pilot en format pop-up store.
 

Alguns dels objectes de segona mà que es poden comprar al Ressò fins el 5 de gener Foto: Sara Blázquez


El projecte té el suport de Creacció, l'Ajuntament de Vic, la Mancomunitat la Plana, l'Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Girbau, la Fundació Puig-Porret i la Comunalitat de Vic, entitats i associacions que també van participar en la inauguració del mercat social de la reutilització.

«La primera llavor d'un somni»

El vicari general del Bisbat de Vic, Josep M. Riba, va apel·lar a «un altre estil de vida, més enllà del mercat consumista i de les despeses innecessàries i el consum excessiu», fent referència a les paraules del Papa, «el mercat de segona mà no es pot quedar en una anècdota ni ha de servir per maquillar el desequilibri social i ambiental que estem vivint». 

Núria Macià, directora de Creacció, entén el Ressò com «la primera llavor d’un somni», que desitja que «puguem consolidar i fer-lo entre totes més gran». Francesc Molist, en nom de la Mancomunitat la Plana va recalcar que «es fa més necessària que mai la sostenibilitat, que se sustenta en tres potes: l’econòmica, la social i l’ambiental. I al Ressò hi són totes tres». El cap de l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat es va mostrar partidari de les polítiques que converteixen els residus en recursos que permeten reintroduir en el sistema aquells productes que fins fa poc es rebutjaven. 
 

Representants de les entitats i de les administracions que donen suport al Ressò, al final de la inauguració Foto: Sara Blázquez


Mireia Ribas, gerent de l’Associació Tapís, una de les cinc entitats impulsores, va destacar que són en una comarca «que s’ha caracteritzat per treballar plegats», en referència a les entitats que s’han ajuntat per impulsar el Ressò. I Núria Homs, regidora de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic, va afegir que «Les institucions fem feina, però si no ho fem de la mà de les entitats del territori, fem la meitat de la feina que podríem fer». Va acabar recordant que Vic aquest any fa un «Nadal amb propòsits», i un dels propòsits que es marquen és el del consum responsable, que serà possible gràcies a iniciatives com el Ressò. «Això és el futur», va diagnosticar el president de la Mancomunitat la Plana, Pere Medina. 

La inauguració la va tancar el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, que va mostrar la seva satisfacció de ser «espectador d’una cosa igual de bonica com necessària, però sobretot urgent». I va proclamar: «Que la Pietat ressoni gràcies al Ressò, i ho faci sense pietat més enllà de la Pietat». Va qualificar d'«imprescindibles» aquells que des de les entitats fa anys que estan treballant per fer possible avui una realitat com el Ressò. I ho va posar en contraposició al «ressò eixordador del Black Friday, o la campanya de consum sense fre de Nadal, per això és necessari que ressoni el Ressò». Va destacar que el projecte «torna a situar Vic i Osona al capdavant del mapa de Catalunya, essent exemple per a altres territoris».

La inauguració es va acabar amb una desfilada de roba de segona mà de la botiga El fil de l’Associació Tapís
 

Un altre moment de la desfilada de roba de segona mà d'El Fil, la botiga de l'Assocaciació Tapís, una de les impulsores de Ressò Foto: Sara Blázquez


Ressò. Mercat social de la reutilització

La botiga temporal estarà oberta des fins al 5 de gener de 10 a 14h del matí (excepte el 22 i el 29 de desembre i el 2, 3 i 4 de gener) i de 16 a 20h de la tarda (excepte el 24, el 31 i el 5 de gener, que tancarà a les 18h).

S’hi poden trobar mobles, roba i calçat, objectes de decoració, parament de la llar, llibres i discos, joguines, objectes infantils, tot reutilitzat, i també articles fets a partir de materials reciclats. La singularitat del projecte és que incorpora persones de col·lectius vulnerables en un projecte de futur oferint-los oportunitats d’inserció laboral; que aporta valor, crea riquesa i promou l’economia circular i el consum responsable. També singularitza el Ressò l’aposta per la cura del medi ambient, recuperant objectes per a ser reutilitzats, promovent la prevenció de residus i impactant en positiu al medi ambient. 

Activitats paral·leles

Durant els dies de Ressò les entitats organitzadores han organitzat activitats que passaran al mateix espai singular: l’església de la Pietat. Es tracta de sis concerts i tallers relacionats amb la reutilització, com un taller de reparació de bicicletes de la Fera Ferotge, un altre de costura creativa de la Fundació Trueta i dos més de pintura creativa organitzats per l’Associació Ashes. Pel que fa als concerts, n'hi ha des Pep Poblet, el dia 29, a Marcel·lí Druguet, amb música de saxo, jazz i nadales, el dia 30, o Adrià Ballús, el dia 4, entre altres.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»