Setembre Cultural | Festival Cantilafont

Una dotzena de propostes d'arts escèniques i música al Cantilafont a Sant Feliu Sasserra

Pau Vallvé, Queralt Lahoz, Renaldo & Clara, Marala, Da Souza, Amaia Miranda o Cia La Corcoles són alguns dels artistes que actuaran al festival els dies 14 i 15 de juliol

En el marc del projecte Recoopera, el festival acollirà una zona dedicada a la sostenibilitat amb una instal·lació, una taula rodona i el concert de Quim Carandell, cantant de La Ludwig Band

Si el canti raja, trascolem

| 13/07/2023 a les 10:24h
Arxivat a: Setembre cultural, Cantilafont, festivals de música, Pau Vallvé, Recoopera, Queralt Lahoz, música, Quim Carandell, Renaldo & Clara, Marala, Da Souza, Amaia Miranda, Cia La Corcoles
Quim Carandell, cantant de La Ludwig Band, actuarà a l'espai Recoopera
Quim Carandell, cantant de La Ludwig Band, actuarà a l'espai Recoopera | Cesc Maymó
Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/07/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest divendres 14 de juliol, Sant Feliu Sasserra acull una nova edició del Festival Cantilafont, un esdeveniment en un entorn rural que inclou actuacions musicals, espectacles d’arts escèniques i una oferta gastronòmica variada i de quilòmetre zero. El cartell compta amb una dotzena de propostes com Pau Vallvé, Queralt Lahoz, Renaldo & Clara, Marala, Da Souza, Amaia Miranda o Cia La Corcoles, entre d’altres. 

Amb la cultura, el territori, la gastronomia local i la sostenibilitat com a eixos principals, el Festival Cantilafont comptarà amb una programació de qualitat i un aforament reduït, amb la intenció de donar valor a la proximitat i prioritzar el gaudi del públic i l’entorn natural. Amb una aposta per la paritat i els espectacles liderats per dones creadores, durant el cap de setmana es podran veure un total de set concerts, tres propostes d’arts escèniques i dues sessions de DJ. Una edició que, per primera vegada, i després de 10 anys itinerant per diferents poblacions i emplaçaments del Lluçanès, es durà a terme al mateix espai que l’any anterior, Sant Feliu Sasserra. 

El festival engegarà motors aquest divendres 14 de juliol amb un dels grups més destacats de l’escena catalana, Renaldo & Clara (20 h), i seguirà el seu curs amb les actuacions de Maria Palma (21:15 h), que presenta l’espectacle multidisciplinari La veu submergida; el trio de música d’arrel Marala (22 h); l’artista Bewis de la Rosa (23:30 h) amb la seva proposta de rap rural; i Coconauta (00:30 h) amb un set de DJ.

Després de la primera jornada, l’esdeveniment continuarà el dissabte 15 de juliol amb el concert de la guitarrista i compositora basca Amaia Miranda (18 h); l’espectacle de circ Gregaris de la formació Soon Circus Company (19 h); l’actuació dels mallorquins Da Souza (20 h); l’espectacle H de Cia. La Corcoles (21:15 h); la presentació del nou disc de Pau Vallvé (22 h); la proposta de música urbana de Queralt Lahoz (00:15 h); i el set de dj de VēMō (01:30 h), un projecte format per Martí Maymó i Arnau Vallvé (Manel). 

Les entrades per un sol dia (divendres 15 € i dissabte 25 €) i per la zona camper (8 €), així com els abonaments pel cap de setmana (35 €) estan disponibles al web del festival www.cantilafont.cat.
 

Recoopera: un altre model de festival és possible

Esdevenir un altaveu de l’oci cultural responsable i generar el mínim impacte ambiental al territori on creix, el Lluçanès. Aquests són els eixos principals de Recoopera, el projecte embrionari amb perspectiva de futur del festival Cantilafont que, conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, i amb la col·laboració dels principals agents socioeconòmics de les comarques del Lluçanès, Osona, el lBages i el Berguedà, presentarà una acció divulgativa durant el festival. Una iniciativa que vol demostrar i garantir que un altre model és possible, a mida, amb coherència amb l’entorn, i posant el focus en la sostenibilitat d’ara i del futur. 

Una de les activitats programades és l’Espai Recoopera, el 15 de juliol, una zona dedicada a la sostenibilitat amb el suport de Zona Tipi, on es comptarà amb la presència de les empreses ambaixadores del projecte, Serviobres i Fundació Privada Girbau, i la instal·lació de Si fóssim flors de Marga Socias i Thomas Roper. El mateix dia, el festival també acollirà la Jornada Recoopera, al parc dels Castanyers, amb la taula rodona titulada «Diàlegs possibles entre sostenibilitat i cultura» (11:30 h), en què participaran diversos agents i projectes culturals que aposten per la sostenibilitat, i el concert de Quim Carandell (12:30 h), cantant i guitarrista de La Ludwig Band.

Des de fa gairebé 5 anys, el festival Cantilafont i l’entitat Voraviu Produccions Culturals treballen per caminar cap a una realitat més sostenible, amb accions com la reutilització d’elements decoratius reaprofitant materials en desús d’empreses de la comarca; la supressió de plàstics, així com la instauració del got reutilitzable, el servei d’aigua a través de fonts i la vaixella compostable i la moneda biodegradable; la gestió dels residus amb Mas Les Vinyes i Cucsperativa; la creació de la plataforma de cotxe compartit i la promoció de l’ús de la bicicleta o el desplaçament a peu per tal de reduir la petjada de carboni; el repartiment dels cendrers de butxaca; i l’aposta per la gastronomia de proximitat i els productes dels establiments del Lluçanès, entre d’altres.
 

Pau Vallvé actuarà dissabte a les 10 de la nit Foto: Sílvia Poch


Onze edicions de cultura, gastronomia i territori

L’objectiu del Cantilafont és esdevenir un dels festivals artístics de referència a la Catalunya central, tant per la seva programació artística, que apropa nous llenguatges entre artistes consolidats i projectes emergents, com per la seva filosofia sostenible i de proximitat, que busca la conscienciació del públic assistent amb la promoció de la gastronomia local i el respecte pel medi ambient. En aquesta edició, el Cantilafont tornarà a donar a conèixer la varietat gastronòmica del Lluçanès amb una proposta d’establiments de restauració i cellers del territori, amb noms com Cal Siller, Cal Girvent, Bosch i Casals, Cal Trumfo, Cafè del Mig i Fonda Sala. D’aquesta manera, el Cantilafont busca fomentar el consum responsable i de proximitat. 

La primera edició del Festival Cantilafont es va dur a terme l’any 2013 a Prats del Lluçanès. Organitzat per l’Associació Voraviu Produccions Culturals, va néixer amb l’objectiu de descentralitzar la cultura i crear un festival d’estiu que apostés per la música i les arts escèniques (especialment el circ), la gastronomia local i el territori. Onze anys després, aquest esdeveniment itinerant s’ha arrelat al territori i ha passat per diversos municipis de la comarca del Lluçanès. Un esdeveniment consolidat, per on ja hi han passat artistes tan destacats com Albert Pla, Manel, Boye, Anna Andreu, Mishima, Pau Vallvé, Clara Peya, el Petit de Cal Eril, Mazoni, Joana Serrat, Enric Montefusco, Roger Mas, Will and the People, Lauren Nine o Steve Smyth, entre d’altres, així com propostes d’arts escèniques com Julie Bergez, Alice Rende, La Fem Fatal, Cia. Madame Gaüc, Amer i Àfrica Circ, la Cia. EIA o Hotel Iocandi, entre d’altres.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»