Setembre Cultural | Festival Cantilafont

Queralt Lahoz i l'espectacle 'La veu submergida' de Cia. Maria Palma, primeres confirmacions del Festival Cantilafont

El divendres 14 i el dissabte 15 de juliol, Sant Feliu Sasserra tornarà a acollir una desena de propostes de música i arts escèniques

Per primera vegada, després de 10 anys itinerant per diferents indrets del Lluçanès, el festival es farà al mateix espai que l’any anterior, per millorar-ne la sostenibilitat i la logística

El Cantilafont presenta 'Storb', un cicle d'arts escèniques i música d'hivern

| 08/04/2023 a les 20:30h
Arxivat a: Setembre cultural, Cia. Maria Palma, festivals de música, música, Cantilafont, queralt lahoz
Imatge del Cantilafont 2022, que ja es va fer a Sant Feliu Sasserra, com aquest any
Imatge del Cantilafont 2022, que ja es va fer a Sant Feliu Sasserra, com aquest any | Clara Orozco
Aquesta notícia es va publicar originalment el 08/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Cantilafont ha avançat alguns detalls de la seva onzena edició, que tindrà lloc el divendres 14 i el dissabte 15 de juliol a Sant Feliu Sasserra. Queralt Lahoz i l’espectacle La veu submergida, de Cia. Maria Palma, són el primer concert i espectacle confirmat d’un cartell que comptarà amb una desena de propostes de música i arts escèniques durant dos dies. 

Per primera vegada, i després de 10 anys itinerant per diferents poblacions i emplaçaments del Lluçanès, el Cantilafont es durà a terme al mateix espai que l’any anterior, Sant Feliu Sasserra. Tot i mantenir l’essència itinerant del festival, des de l’organització s’aposta per realitzar el canvi d’ubicació cada dos anys, per fer un pas més en clau de sostenibilitat, així com en la millora d’aspectes logístics i de desenvolupament.

Entre els artistes que ja han confirmat la seva participació al festival, destaca Queralt Lahoz. Recentment guardonada amb un dels premis Music Moves Europe 2023, atorgats per la Unió Europea, la seva música és un compendi de sons llatins, d’arrel, urbans, soul, hip-hop i dancehall, que dialoguen amb naturalitat sobre una aura de cobles i boleros que emergeixen de manera espontània dels seus orígens flamencs i de paisatges personals. Nascuda a Santa Coloma de Gramenet, Queralt Lahoz té una de les veus més versàtils de l’escena catalana actual, capaç de cantar un bolero clàssic i rapejar a continuació. Després del seu primer àlbum, Pureza (SIL Records & Costa Futuro, 2021), ha publicat diversos EP, singles, i ha realitzat més de 120 actuacions tant a l’Estat com en escenaris d’Europa i els Estats Units. Aquest 2023, l’artista obre una nova etapa creativa, amb nova música i diversos concerts tant a nivell internacional com nacional, entre els quals, el que del Cantilafont el 15 de juliol. 

Una altra confirmació per a l’onzena edició del festival és la Cia. Maria Palma, que hi oferirà l’espectacle La veu submergida, un projecte multidisciplinari en creació que posa en diàleg el circ amb un medi poc habitual, l’aigua. Es tracta de compartir amb el públic l’experiència de l’apnea, que ens apropa a les profunditats i al subconscient de l’ésser humà. L’espectacle es podrà veure el divendres 14 de juliol. 

Els primer abonaments, a 18 euros, ja estan disponibles al web del festival www.cantilafont.cat

Proximitat i compromís amb el territori

Esdevenir un dels festivals artístics de referència a la Catalunya central és un dels objectius del Cantilafont. Tant per la seva programació artística, que apropa nous llenguatges entre artistes consolidats i projectes emergents, com per la seva filosofia sostenible i de proximitat, que busca la conscienciació del públic assistent amb la promoció de la gastronomia local i el respecte pel medi ambient. Una aposta, afegeixen, per un festival sense massificacions, d’ambient familiar, que generi el mínim de residus possible mitjançant diverses accions. 

La primera edició del Festival Cantilafont va ser l’any 2013 a Prats del Lluçanès. Organitzat per l’Associació Voraviu Produccions Culturals, va néixer amb l’objectiu de descentralitzar la cultura i crear un festival d’estiu que apostés per la música i les arts escèniques -especialment el circ-, la gastronomia local i el territori. Onze anys després, aquest esdeveniment itinerant ha anat arrelant al territori i ha passat per diverses localitats del Lluçanès: Prats del Lluçanès (2013), Olost (2014), Alpens (2015), Sobremunt (2016), Santa Eulàlia de Puig-oriol (2017), Sant Boi de Lluçanès (2018) i Oristà (2019). Després de reinventar-se durant els anys de pandèmia, amb el cicle itinerant Brots del Cantilafont durant l’estiu de 2021 i els concerts de l’STORB el desembre del mateix any, el 2022 el Festival Cantilafont va celebrar deu anys d’història i va recuperar la seva essència original a Sant Feliu Sasserra. 

Pel Cantilafont ja hi han passat artistes tan destacats com Albert Pla, Manel, Boye, Anna Andreu, Mishima, Pau Vallvé, Clara Peya, el Petit de Cal Eril, Mazoni, Joana Serrat, Enric Montefusco, Roger Mas, Will and the People, Lauren Nine o Steve Smyth, entre d’altres, així com propostes d’arts escèniques com Julie Bergez, Alice Rende, La Fem Fatal, Cia. Madame Gaüc, Amer i Àfrica Circ, la Cia. EIA o Hotel Iocandi, entre d’altres.
Conxita Olivé i Marta Besora, dues de les sòcies de La Raval.
Conxita Olivé i Marta Besora, dues de les sòcies de La Raval. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a Conxita Olivé i Marta Besora, dues sòcies de la cooperativa d'habitatge de Manresa La Raval | Aquesta tardor ja han començat a viure a l'edifici, situat al bell mig del barri vell manresà
Un dels fotogrames del documental Viure la mort.
Un dels fotogrames del documental Viure la mort. | Papaia Produccions
Anna Pujol Navarro
Darrerament, han aparegut i crescut algunes iniciatives de l'economia social i solidària que faciliten els serveis i processos que envolten la mort | El fet d’invisibilitzar la mort i relegar-la a l’esfera privada ha fet que s’hagi mercantilitzat i s’hagin generat desigualtats i violències
La manifestació al final del carrer Progrés
La manifestació al final del carrer Progrés | Aleix Auber
Josep Comajoan Colomé
Més d'un miler de persones han participat aquest diumenge en la manifestació contra la persecució de la dissidència per part de l'alcaldessa Sílvia Orriols, d'Aliança Catalana | Col·lectius d'arreu del país s'han solidaritzat amb el Casal Popular La Metxa de Ripoll, contra el qual pesa una ordre de tancament per part de l'Ajuntament