El diacrític

Totes som ripolleses

Reflexió de Roser Iborra al cap d'unes hores de tornar de Ripoll on es va investir alcaldessa la candidata de l'extrema dreta

«Hem tocat fons com a espècie humana, penso. Al sud de Grècia, a Ripoll. Però ara toca nedar aigües amunt, amb totes les nostres forces i sense defallir. Som més dels que ells volen i diuen»

Els forats de la democràcia

| 18/06/2023 a les 15:35h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, feixisme, extrema dreta, antifeixisme, Sílvia Orriols, 28M, Ajuntament de Ripoll, Aliança Catalana
Concentració davant l'ajuntament de Ripoll a l'hora del ple que va fer alcaldessa l'ultradretana Sílvia Orriols
Concentració davant l'ajuntament de Ripoll a l'hora del ple que va fer alcaldessa l'ultradretana Sílvia Orriols
Arribo a Ripoll que bull el mercat, que espetega el sol. Podria ser un bon dia, però no l’és. Al costat del monestir, una doble tanca  “protegeix” l’ajuntament. Però l’enemiga de la democràcia és a dins.

Parlo amb companys antifeixistes, coneguts i desconeguts; alguns, d’Osona; la majoria, de Ripoll. Han convocat la concentració amb un cartell sense sigles: només veïnes i veïns, amb el dibuix d’un xai negre i un xai blanc. Parlo també amb un grup de dones que porten una pancarta que es repeteix a la concentració: «Totes som ripolleses». M’escalfen el cor.

Paral·lelament, a Vic, la concentració antifeixista aplega una cinquantena de persones, dintre i fora de l’ajuntament, perquè cal tornar a lluitar per treure’n els feixistes. Amb actes al carrer, amb denúncies als jutjats, si es pot.

A Ripoll, les previsions són pessimistes: des que Junts per Ripoll es va despenjar del pacte d’esquerres, pot passar de tot. I passa el pitjor: l’extrema dreta, amb l’ajuda de la dreta dreta, s’asseurà impunement a l’Ajuntament, i això amb un discurs d’odi clarament il·legítim que hauria de ser, també, il·legal. Ara parlen d’una hipotètica  moció de censura, els de Junts, però han regalat l’Ajuntament a l’extrema dreta. Tal qual.

Quan es llegeix el comunicat de la concentració, sortim de l’ombra i anem al centre de la plaça. Parlen clar:

«Ripoll no és una vila d’exclusió i odi. És una terra de pas i d’acollida per a totes les persones que volen fer d’aquestes valls la seva llar. (...) Perquè el que avui tenim s’ha construït amb l’esforç de persones vingudes de valls pròximes, de molts altres llocs del país i la península, i també de l’altre costat del mar i de més enllà».

Llavors comença una manifestació d’unes dues-centes persones (o més) que recorre el mercat i torna a la plaça, amb lemes com «Ripoll serà la tomba del feixisme», «Totes som ripolleses», «Cap persona és il·legal» ... i altres.
 

Manifestació per la convivència i contra la discriminació, aquest dissabte a Ripoll


A l’altre costat del mar, justament, han naufragat aquests dies 750 persones, al sud de Grècia, que sembla que no va activar el salvament. Aviat és dit. 750 persones és un poble sencer. Dels 750, 100 nens. Dels 750, almenys 78 morts, i centenars de desapareguts. 104 supervivents. El naufragi ha passat justament a la fossa de Calypso, al mar Jònic, un dels llocs on el mar arriba a tenir més de 4.000 metres de fondària. Quatre mil metres són quatre quilòmetres. No em sé imaginar aquesta distància vertical, però és clar que d’allà no en sortiran, les persones mortes i els seus somnis.

La notícia ha merescut menys d’un minut a les notícies d’alguns mitjans. Menys del que dura un anunci.

Hem tocat fons com a espècie humana, penso. Al sud de Grècia, a Ripoll. 

Però ara toca nedar aigües amunt, amb totes les nostres forces i sense defallir.  Som més dels que ells volen i diuen. Ho farem!
Kali Akuno, després de l'entrevista a l'Ateneu L'Harmonia de Barcelona, on va intervenir en un debat sobre economies comunitàries
Kali Akuno, després de l'entrevista a l'Ateneu L'Harmonia de Barcelona, on va intervenir en un debat sobre economies comunitàries | Núria Segura Insa
Núria Segura Insa
Entrevista a Kali Akuno, cofundador i codirector de Cooperation Jackson, un innovador projecte d’economia comunitària a Mississipí, als Estats Units | «El nostre model vol controlar la producció i l’explotació, que és el que ens fa víctimes del sistema»
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta que la concentració de microplàstics a les platges de Barcelona supera la mitjana de la resta del planeta
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta que la concentració de microplàstics a les platges de Barcelona supera la mitjana de la resta del planeta | Cedida
Marc Cerdà i Domènech
L'ambientòleg Marc Cerdà alerta sobre el contacte que tenim amb substàncies tòxiques des de que neixem fins que ens morim | «A la pràctica, el 95% de la població mundial està exposada a alts nivells de contaminants atmosfèrics el que suposa nou milions de morts prematures cada any.»
Foto de grup de les persones que han intervingut en l'edició i la presentació del llibre
Foto de grup de les persones que han intervingut en l'edició i la presentació del llibre | Xavi Navarro Gomis
Roser Iborra
Roser Iborra adapta com a article la seva intervenció a la presentació de l'Obra poètica completa de Montserrat Llorens, ara que fa un any de la seva mort | El llibre es va presentar aquest dissabte, 30 de setembre, a l'Embarcador del Ter de Manlleu