SETEMBRE CULTURAL | MÚSICA I GASTRONOMIA AL SOLSONÈS

La Mare Cultural trasllada la música, la gastronomia i la proximitat de La Llavor a diferents entorns del Solsonès

La proposta de La Llavor és la cita cultural de La Mare dedicada al talent local i a la cultura d’arrel

L'associació ha triat Sant Pere de Graudescales i Sant Just d’Ardèvol com a escenaris solsonencs per a la tercera edició de la cita primaveral

​Joies per vestir-se de bosc i sabons artesanals i naturals en el territori de masies

| 21/04/2023 a les 16:17h
Arxivat a: Setembre cultural, música, cultura popular, Solsonès, rita payés, pol batlle, alba marbà, eduard gener, la mare cultural
Pol Batlle i Rita Payés al concert a Sant Pere de Graudescales
Pol Batlle i Rita Payés al concert a Sant Pere de Graudescales | La Mare Cultural
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Mare Cultural ha presentat, enguany, una proposta cultural amb música, gastronomia i proximitat en diversos punts del Solsonès. Amb el projecte La Llavor, han portat Pol Batlle i Rita Payés a l’ermita romànica de Sant Pere de Graudescales, a la Vall d’Ora de Navès, i portaran aquest dissabte 22 d'abril els músics solsonins Eduard Gener i Alba Marbà al poble de Sant Just d’Ardèvol. A les 19 h, la banda d’Eduard Gener (Solsona, 1985) hi interpretarà Swing de comarques (Jezz Rec, 2022), un al·legat al músic comarcal autodidacta amb punts de blues, gòspel i ritmes ràpids. Segons l’autor, aquest és un disc «més lliure: no hi ha edició, no hi ha trampa i està gairebé gravat com si fos un directe».

Cap a les 21 h, Alba Marbà (Solsona, 1990) dispara el ruixó per fondejar la seva barca, que, ara, té fons i forma de disc. Dona’m la música (Jezz Rec, 2023) és el nou treball discogràfic —primer en solitari— de la cantautora, que Marbà presentarà en banda en el marc de La Llavor. La compositora s’atreveix amb el treball en solitari per mitjà d’un estil mestís amb tons de reggae, cúmbia i jazz. Dona’m la música també és retrobada, pèrdua, culpa i sentiment amalgamats amb grans dosis d’optimisme. Multiinstrumentista per definició, la músic local trepitja novament l’escena musical després d’una aturada, dreçada en trampolí de la seva òpera prima. La trajectòria de Marbà als escenaris comença a 12 anys i des d’aleshores combina formació amb treballs autoeditats, així com col·laboracions en bandes com Sherpah, Remendaos, O’funkillo, Green Valley, Gossos o Strombers. Quant al component gastronòmic, la vesprada tindrà la col·laboració de la cooperativa Territori de Masies, amb la qual ja es van teixir complicitats en la darrera edició.
 

Pol Batlle, Rita Payés i la banda en la residència musical impulsada per La Llavor. Foto: La Mare Cultural

Transfondre les arts en viu i els productes de proximitat i cartografiar ambdós elements en el Solsonès romànic, medieval i boscà tot donant embranzida a projectes artístics emergents. Aquest és el propòsit de la tercera entrega de La Llavor, la proposta artisticomusical de La Mare Cultural. El president de l'associació, Joan Solé, remarca que la descentralització és clau en el plantejament d’enguany; «volem que l’activitat cultural passi també fora de Solsona especialment en indrets que permeten la (re)descoberta a locals i visitants». «Novament, hi ha la força per fer créixer, fer florir i fer sentir tal com va succeir l’abril de 2021, quan tot just vam plantar la primera Llavor. Ara, tenim la sort d’unir esforços amb el Consell i expandir la iniciativa. Per tant, les Beques Llavor continuen tenint-hi un paper cabdal», afegeix Maria Moreno, membre de l’entitat cultural.

Promoció discogràfica i residència artística a les Beques Llavor
Amb el propòsit de visibilitzar i promoure el talent local, així com altres projectes artístics emergents, les Beques Llavor són ajuts de suport a la creació que La Mare Cultural va posar en marxa l’abril de 2021 amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, una col·laboració que enguany també es manté. En aquest sentit, la dotació —2.000 euros aproximadament per a cada treball— permet als professionals becats cobrir els primers costos de producció del seu projecte, així com el finançament d’activitats de projecció.

En aquesta ocasió, Alba Marbà i Pol Batlle són els músics beneficiats. En el cas de Marbà, la beca li permet materialitzar les activitats de promoció del seu nou àlbum, com ara el disseny del CD, l’elaboració d’un dossier promocional i la realització d’un videoclip. D’altra banda, Batlle i la seva banda s’acullen a una residència artística al Teatre Comarcal de Solsona durant tres dies i l’ajuda en costeja les despeses tècniques i artístiques. A través de la residència, l’organització vol atansar el territori a la creació artística que té lloc fora la comarca: «En el cas del Pol, tracem el camí invers: amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona posem a disposició els recursos humans i tècnics de casa per tal que ell i la seva banda puguin dissenyar una actuació que marxarà de gira arreu d’Europa», explica Solé. 
 

Rita Payés durant la residència artística a Solsona impulsada per La Llavor. Foto: La Mare Cultural

Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»