Setembre Cultural | La cançó de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius

Maio, Roba Estesa, Balkan Paradise Orchestra i La Tresca i la Verdesca posen lletra, veu i música a l’economia cooperativa

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya impulsa la cançó “Populars i actives” per presentar-se

El tema reivindica el treball col·lectiu, l’autogestió i l’economia feminista amb un to festiu i alegre, amb un videoclip que compta amb imatges gravades arreu del territori català i amb més de 100 participants

L’Ateneu Cooperatiu impulsa els Premis per treballs de recerca sobre la Història del cooperativisme

| 01/04/2023 a les 20:18h
Arxivat a: Setembre cultural, La Pera Comunicació, Ardit, Dies d'agost, La Fura continguts, El Far Cooperatiu, música, món cooperatiu, Maio, Balkan Paradise Orchestra, La Tresca i la Verdesca, Roba Estesa, economia social i solidària, Ateneus Cooperatius, cooperativisme, videoclips, cooperatives
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC) ha estrenat, aquest divendres 31 de març, un videoclip que mostra l’economia social i solidària del país. La cançó s’anomena Populars i actives i ha tingut la participació d’artistes de renom del panorama musical català que s’han enxarxat per a la seva creació. Moltes d’elles ja són cooperativa o formen part del moviment de l’economia social. En les imatges del videoclip hi apareixen membres dels Ateneus Cooperatius i també de diversos projectes, amb l’objectiu de mostrar que el cooperativisme està present en molts sectors de l’economia catalana.

La presentació d’aquesta peça arriba en un moment en què l’actualitat passa per un panorama de crisi sistèmica generalitzada: la pujada de preus, la falta de subministraments, l’emergència climàtica i la falta de recursos naturals com l’aigua, els problemes de salut mental, el desencant de les persones joves... fa evident la importància del paper que juga l’economia social i solidària en la construcció d’alternatives que ajudin a viure vides més dignes i sostenibles. És per això que aquesta cançó i videoclip volen ser un cant a l’esperança i a l’optimisme i, de forma divertida i festiva, posar de manifest els beneficis que aporta l’economia social i solidària.

La proposta també vol posar en evidència la tasca que fan els 14 Ateneus Cooperatius desplegats arreu del territori català (Alt Pirineu i Aran, Baix Llobregat, Barcelonès Nord, Catalunya Central, Camp de Tarragona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Maresme, Penedès, Terres de Ponent, Terres Gironines, Terres de l’Ebre, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

Bandes de música catalana s’enxarxen per crear la cançó

En aquesta cançó, on hi han participat més de 100 persones vinculades als 14 ateneus i a l’ecosistema que els envolta, l’enxarxament per part d’algunes bandes de música catalana, Maio, Balkan Paradise Orchestra, Roba Estesa i La Tresca i la Verdesca, ha estat clau per poder transmetre els valors que sustenten els Ateneus Cooperatius amb un to festiu, fresc i comunitari.
 

Un moment de la gravació de la cançó amb la cantant Maio


La lletra de la cançó enllaça conceptes clau de l’economia social i solidària com ara posar al centre la vida, l’autogestió, les iniciatives col·lectives, populars i actives. També es posen de manifest diverses alternatives que ofereix l’economia social i solidària al model capitalista: des de l’habitatge cooperatiu als grups de consum, passant per la banca ètica i el suport mutu.

Populars i actives s’ha publicat amb una llicència Creative Commons de Reconeixement i Compartir igual (CC-BY-SA 4.0) per fomentar la cultura lliure. Per tant, tothom pot reproduir-la en qualsevol canal o mitjà i, alhora, permet que les creadores puguin elaborar obres a partir d’aquest treball.

La cançó es pot trobar a partir d’aquest divendres a les principals plataformes comercials per escoltar música i també a espais alternatius com ara Peertube i Archive.org.

L’estudi creatiu i de disseny La Torreta posa imatge gràfica a la cançó

Per complementar la novetat presenta una imatge gràfica que ha estat elaborada per l’estudi creatiu i de disseny La Torreta (un projecte de la cooperativa El Far i la Fundació Topromi -de la Fundació Catalunya La Pedrera-), un taller amb empremta social que treballa el disseny a partir de la passió i la capacitat de cadascuna de les persones que en formen part, persones adultes amb diversitat funcional.

L’autenticitat i la mirada original que han aportat les persones creadores ha donat com a resultat un disseny únic i exclusiu que ha servit per representar la cançó amb una imatge gràfica pròpia inspirada amb els principals elements del videoclip.
 

Un moment del rodatge del videoclip, en aquest cas a les comarques tarragonines


Han participat en l’elaboració de la música i la lletra de la cançó les següents artistes: de les Balkan Paradise Orchestra, Mila González (trompeta), Maria Puertas (tuba) i Laura Lacueva (clarinet); de Roba Estesa, Anna Sardà (baix); Clàudia Garcia-Albea (violí) i Gemma Polo (coautora de la lletra i veu principal); de La Tresca i la Verdesca, Jordi López (cors), Toni López (cors) i Claudi Llobet (cors); Maio (coautora de la lletra i veu principal); Marta Urdiales Rosa (bateria) i Edgar Beltri (guitarra). La composició i producció de Coopula ha anat a càrrec de Xavier Vallverdú, i la gravació i mescla a La Atlàntida Estudio, de Mario Patiño. Pel que fa a la gravació i edició del vídeo d’Associació Ariadna, ha estat obra d’Adrià Ramírez.

Sis anys d’Ateneus Cooperatius a Catalunya

Els Ateneus Cooperatius van néixer ara fa sis anys finançats pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i desplegats arreu de la mà de més de 360 organitzacions de l’economia social i solidària (ESS) o administracions públiques locals i comarcals de cadascun d’aquests catorze territoris. Són espais de trobada, coordinació, aprenentatge, innovació i assessorament en l’àmbit de l’economia social i cooperativa i entre les seves funcions sobresurten la difusió, promoció, visibilització i enfortiment de l’ESS i la intercooperació, la generació d’iniciatives d’emprenedoria col·lectiva i nous projectes socioeconòmics i de transformació social per tal de promoure la creació d’ocupació de qualitat. 

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya ha aconseguit generar un impacte al voltant de l’economia social i solidària al territori. Per exemple, en els seus 5 primers anys d’història, sense comptar el 2022, ha ajudat a la creació de 730 organitzacions noves d’economia social.
 

Portada de la cançó 'Populars i actives', obra de l'estudi creatiu La Torreta


Dos anys d’intercooperació entre cinc cooperatives de comunicació

La publicació del videoclip és la culminació de dos anys d’intercooperació entre les cooperatives de comunicació Ardit, Dies d’agost -editora de Setembre-, El Far Cooperatiu, La Fura Continguts i La Pera Comunicació. Han estat dos anys de difusió de l’economia social i solidària catalana en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat. 
Durant la rua del Carnestoltes Precari de Sort es van denunciar els pisos turístics.
Durant la rua del Carnestoltes Precari de Sort es van denunciar els pisos turístics. | Xavi Sánchez
Ivet Eroles Palacios
La crisi de l’habitatge arrela a l’Alt Pirineu i Aran i fa brotar diferents iniciatives com a resposta | Reportatge d'Ivet Eroles sobre «un territori amable per acollir visitants, però que expulsa les persones que volen viure-hi tot l’any o treballar-hi de temporada»
Representants de les entitats impulsores de «Plantes oblidades», a la presentació del projecte
Representants de les entitats impulsores de «Plantes oblidades», a la presentació del projecte
Entitats de recerca i dinamització agroecològica impulsen el projecte «Plantes oblidades» per consolidar un model sostenible de gestió dels boscos valoritzant productes alimentaris forestals com els aranyons, els grataculs o l’aglà | El projecte té un cost dos milions d’euros i inclou l’actuació en 280 hectàrees d’onze finques forestals que ja formen part d’iniciatives de custòdia del territori
El conseller de Salut, Manell Balcells, i la gerent del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjón, al centre de la imatge, durant una visita institucional a l'hospital de Vic el juliol de 2023
El conseller de Salut, Manell Balcells, i la gerent del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjón, al centre de la imatge, durant una visita institucional a l'hospital de Vic el juliol de 2023 | Departament de Salut
Josep Comajoan Colomé
La nova direcció del Consorci s’estalvia l’autocrítica i apunta a l’infrafinançament per part de la Generalitat com a única causa dels números vermells | El Consorci no podrà destinar a inversions el romanent de tresoreria dels dos últims exercicis perquè l’ha de fer servir per eixugar el deute generat el 2023