Setembre Crític | Espai públic

Nou crit d’alerta de Remei Reviu davant l’imminent inici d’obres dels pisos a la plaça de la Noguera de Vic

L’entitat veïnal denuncia la connivència de l’Ajuntament amb els interessos privats del grup Tarradellas

Remei Reviu fa un últim intent de demanar que s’aturi l’edificació de la plaça i se’n preservi l’ús comunitari i públic

Càrregues policials després del desmantellament dels jocs infantils de la plaça de la Noguera de Vic

| 09/05/2022 a les 10:46h
Arxivat a: Setembre crític, Construccions RJ Molas, Ajuntament de Vic, Remei Reviu, plaça de la Noguera, especulació urbanística, Casa Tarradellas, Remei
Remei Reviu explicant aquest diumenge les últimes novetats sobre la plaça de la Noguera
Remei Reviu explicant aquest diumenge les últimes novetats sobre la plaça de la Noguera | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/05/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Remei Reviu, la plataforma veïnal que els últims anys ha defensat la plaça de la Noguera de Vic de l'especulació urbanística, va fer aquest diumenge un últim crit d'alerta i de denúncia davant l'imminent inici d'obres dels pisos que s'hi han de construir. Ho va fer en una compareixença davant la premsa i el veïnat del Remei on van tornar a demanar que s'aturi l'edificació de la plaça, considerada un punt vital per la cohesió social del barri. També assenyalant els interessos privats de Casa Tarradellas en l'operació urbanística de la plaça de la Noguera.

El 25 d'abril passat la junta de govern de l'Ajuntament de Vic concedia, després de més de dos anys d'estira-i-arronsa amb el veïnat, la llicència per començar les obres d'edificació de bona part de l'espai de la plaça de la Noguera. Just aquell mateix dia consta al Registre de la Propietat de Vic una operació de compravenda dels terrenys a edificar, segons va explicar aquest diumenge Remei Reviu. En concret, Panificadora Alimentaria SL, propietat de Casa Tarradellas, se'l venia a Construccions RJ Molas. Es tracta, de fet, d'una constructora que en els últims anys ha fet diverses obres, tant industrials com granges, propietat de Casa Tarradellas. Amb seu a Olost, Construccions RJ Molas és propietat dels germans Ramon i Josep Molas Badia.

Al Registre de la Propietat, Remei Reviu també hi va poder comprovar que, en contra del que se'ls havia dit des de l'Ajuntament, que Tarradellas s'havia venut la seva parcel·la a la plaça de la Noguera a una empresa de Tarragona, no era cert. No va ser fins aquest 25 d'abril que s'ho va vendre a RJ Molas, que és qui farà la construcció dels 25 pisos que aniran a la banda dreta de l'actual plaça. Panificadora Alimentaria ha estat propietària dels terrenys des de 2014, quan els va adquirir a la família Pujadas, antiga propietària de la parcel·la, fins ara. Per tant, és qui ha portat la negociació amb l'Ajuntament els últims anys. Remei Reviu ha deixat enganxats als murs que ara tanquen la part edificable de la plaça de la Noguera diversos adhesius on es denuncia els interessos privats de Tarradellas en l'operació.

Remei Reviu veia possible l'expropiació de l'espai per preservar-ne l'ús públic

Des de Remei Reviu s'ha reivindicat en els últims anys la necessitat que l'Ajuntament expropiés els terrenys vist l'interès social de la plaça, un dels pocs espais públics i de cohesió que existeixen al barri, el més poblat de Vic. Des de l'Ajuntament sempre s'ha al·legat que hauria estat massa car. En aquest sentit, també hi ha discrepància, ja que la regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, de JxCat, que governa amb majoria absoluta a l'ajuntament vigatà, va declarar a TV3 que el cost de l'expropiació hauria estat de sis milions d'euros, quan segons diverses fonts consultades per Remei Reviu el situen en uns dos milions.
 

Adhesius assenyalant Tarradellas entre els responsables de la privatització de la plaça de la Noguera, aquest diumenge Foto: Josep Comajoan


La plaça de la Noguera va néixer el maig de 2011, quan els aleshores propietaris del solar, el constructor Josep Puigdesens, i els germans Marta i Ramon Pujadas, feien una cessió a precari de la parcel·la a l'Ajuntament. Ho feien per un sol any i a canvi de 9.748 euros. Sigui com sigui, la cessió es va anar perllongant en el temps, però sense formalitzar-se mai més per escrit. Per tant, quan el 2017 l'alcaldessa Anna Erra va inaugurar la remodelació de la plaça, dient que es feia «amb la voluntat que es converteixi en un punt de trobada no només del barri sinó de tota la ciutat», ja era conscient que en qualsevol moment la propietat dels terrenys, aleshores ja en mans de Panificadora Alimentaria del grup Tarradellas, podia reclamar la construcció dels pisos.

La crisi immobiliària va jugar a favor de l'ús social de la plaça que, al llarg dels anys, s'ha anat convertint en un punt de trobada i de cohesió social. D'aquí l'interès de Remei Reviu perquè es revertís la qualificació urbanística de l'espai, prèvia compensació dels propietaris per part de l'Ajuntament. «Si hi hagués hagut voluntat política i una mirada més humana sobre el barri hi hauria hagut pressupost per expropiar la plaça», afirma Remei Reviu en un comunicat que es va llegir en l'acte d'aquest diumenge.

Espai públic i espai privat, en funció del moment

Els polítics, però, han anat donant llargues, jugant sovint amb l'ambigüitat del caràcter públic però alhora privat de l'espai. Aquesta també és una crítica que es fa des de Remei Reviu a l'equip de govern municipal, recordant fets com la destrucció de l'hort comunitari que s'hi va fer en el marc del 8-M de 2021, i que la brigada municipal va destruir la nit posterior mateixa, o el desallotjament a la força per part de la Guàrdia Urbana el maig de 2021 d'un grup d'activistes que es resistien al desmantellament dels jocs infantils de la plaça davant del que aleshores ja s'havia anunciat per part de l'Ajuntament com a imminent inici de les obres.
 

Un grup de dones construint un hort comunitari a la plaça de la Noguera en el marc del 8-M de 2021. La nit següent l'Ajuntament el va desmuntar Foto: Sara Blázquez


En tot cas, la falta de bona disposició de l'Ajuntament per revertir l'ús dels terrenys ja va quedar clara el 2018, amb motiu de la revisió del POUM. Aleshores, les associacions de veïns del sud de Vic ja van entrar unes al·legacions que no es van estimar i que, de fet, segons Remei Reviu, no es van respondre fins un cop aprovada la nova planificació urbanística. I el desembre de 2019, poc després de l'aprovació del POUM, el veïnat s'assabentava de les intencions d'edificar la plaça a partir de la campanya immobiliària que publicitava la construcció de dos blocs de pisos a la Noguera.

Remei Reviu insisteix en el seu comunicat que sempre han estat disposades a negociar, tant amb l'Ajuntament com amb Panificadora Alimentaria per trobar una solució òptima per a totes les parts i que permetés preservar l'ús públic de la plaça. Sense èxit, i amb la sensació que l'equip de govern jugava una vegada i una altra en favor dels interessos privats dels propietaris del terreny. I posen com a exemple la destrucció de l'hort comunitari del 8-M de 2021, quan «l'Ajuntament va netejar-li el pati de casa amb una celeritat prodigiosa», en un fet que, segons Remei Reviu, «és un símptoma més de la connivència de l'Ajuntament i determinats grups privats». També, arran del desallotjament de la plaça de dos mesos després, quan «segons la informació que vam rebre, no hi havia cap motiu de pes per actuar amb tanta celeritat i autoritarisme».

Una llicència concedida en temps rècord

La mateixa celeritat amb què ara s'ha concedit la llicència d'obres. La sol·licitud es va entrar a finals de març, i el 25 d'abril, previ informe favorable dels serveis tècnics, ja se'ls concedia la llicència. Un termini que Remei Reviu qualifica de «temps rècord», i que ha permès passar «pel davant de molts altres expedients que fa temps que es troben en llista d'espera». D'aquí que, per tal com ha anat tot el procés, l'entitat veïnal parli en el seu comunicat de «marc legal fet a mida» i de «praxi del tot immoral, antidemocràtica i negligent», amb l'equip de govern municipal «sucumbint des del primer moment a interessos privats en detriment dels públics».

Des de fa uns dies que la part edificable de la plaça de la Noguera ja ha estat tancada i es pot comprovar l'espai que ocuparan els edificis, tot i que de moment només es construirà a la banda dreta de l'espai i quedarà per fer-ho la del fons. Quan s'urbanitzi la parcel·la sí que encara es reduirà més l'espai de parc, ja que es perdrà el que es dedicarà a vial i voreres.
 

La Guàrdia Urbana fent fora de males maneres els activistes que s'oposaven a la privatització de la plaça de la Noguera, el maig de 2021 Foto: Josep Comajoan


L'última discrepància entre Remei Reviu i equip de govern municipal és amb l'ús que se li donarà als baixos de l'edifici que es construirà. Des de l'entitat veïnal asseguren que des de l'Ajuntament sempre se'ls havia garantit que podrien tenir un ús comunitari, i ara s'han assabentat per la premsa que hi aniran dependències de la Universitat de Vic. Remei Reviu lamenta que «bo i sabent de la manca d'espais d'ús públic del barri i en el procés de recerca d'un espai de referència pel veïnat, l'Ajuntament no és capaç ni de mediar per aconseguir que els baixos de l'edificació siguin d'ús comunitari».

El comunicat de Remei Reviu es tanca reivindicant que s'aturi l'edificació de la plaça i que l'Ajuntament de Vic faci les gestions necessàries per poder disposar de l'espai en benefici comunitari i públic i no s'usi per a interessos privats. També que es retirin les acusacions contra el jove detingut en el marc de les protestes d'ara fa un any contra el desmantellament dels jocs infantils de la plaça.
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis.
Foto grupal amb les persones premiades i les encarregades d'entregar els premis. | Aleix Auber
Anna Pujol Navarro
La Universitat Autònoma de Barcelona s'emporta cinc dels set premis totals atorgats, en una edició amb trenta-set treballs presentats | L'acte compta amb una conversa sobre transició ecosocial i economia social i solidària amb Eva Vilaseca, de l'Assemblea Catalana per a la Transició Ecosocial
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Es programaran quatre activitats a Vilafranca del Penedès, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Sant Jaume dels Domenys | S'hi parlarà, entre altres temes, de transició energètica justa, de comunitats energètiques locals, de decreixement i d'activisme davant la injustícia social i ambiental
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
Josep Comajoan Colomé
El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català | Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa