Indústria càrnia

Els treballadors de Le Porc Gourmet anuncien mobilitzacions si hi ha més accidents laborals

Una cada vegada més concorreguda assemblea de treballadors va decidir ahir a Vic convocar una concentració els dissabtes a les 7 de la tarda quan durant la setmana hi hagi hagut un accident greu

Dos accidents dijous, en un dels quals un treballador va perdre un dit, s'afegeixen a tres més que hi havia hagut en les últimes setmanes

Trenta treballadors es planten i exigeixen els seus drets com a socis d’una de les ‘falses cooperatives’ de Le Porc Gourmet

, Vic | 19/03/2017 a les 20:09h
Arxivat a: Setembre crític, Le Porc Gourmet, falses cooperatives, cooperativisme, indústria càrnia, XES, drets laborals, indústria agroalimentària, Càrnies en Lluita
Un moment de la concorreguda assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet i Càrnies en Lluita, aquest dissabte a Vic
Els treballadors de l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga convocaran una concentració a les 7 de la tarda de cada dissabte que durant la setmana hi hagi hagut un accident greu. Així ho va decidir l’assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet que va fer-se aquest dissabte a la tarda a Vic, conjuntament amb el col·lectiu Càrnies en Lluita. La decisió es pren, segons un portaveu de l’assemblea, després que hi hagi hagut cinc accidents en les últimes setmanes i que, a parer dels treballadors, ni Le Porc Gourmet, propietat del Grupo Jorge, ni les anomenades ‘falses cooperatives’ que hi treballen i que hi aporten el gruix de personal, estiguin prenent algunes mesures de prevenció d’accidents.

En les últimes setmanes, segons van explicar els treballadors, ja es venia de tres accidents greus: dues caigudes i una persona que havia perdut un dit a la cadena mentre tallava peus de porc. La gota que va fer vessar el vas, però, es va produir dijous passat, quan en un sol dia hi va haver dos accidents més. En un d’ells, un treballador hi va perdre com a mínim el dit i li va quedar la mà també malferida. A l’altre, el treballador va resultar amb una ferida greu al braç. Alguns treballadors, a més, s’han queixat que en alguna ocasió han hagut de ser ells mateixos qui han hagut d’avisar a l’ambulància. 
 

Foto de família davant l'església del Remei de Vic amb alguns dels assistents a l'assemblea d'aquest dissabte


L’assemblea d’aquest dissabte va congregar prop d’un centenar de treballadors, sobretot de Clavial, però també una vintena de TAIC (Trabajadores Asociados de la Industria Cárnica), dues de les empreses empreses subcontractades per Le Porc Gourmet assenyalades des de sindicats i des de Càrnies en Lluita com a ‘falses cooperatives’. Aquest ha estat el quart cap de setmana consecutiu amb assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet a Vic. Cada setmana amb participació de més treballadors, en un escorxador on, a diferència d’altres com Esfosa, per exemple, ni tan sols hi ha comitè d’empresa, i on fins fa molt poc havia resultat difícil que expressessin públicament el seu malestar. De fet, bona part dels treballadors de Le Porc Gourmet pertanyen a algunes de les anomenades ‘falses cooperatives’, on en tant que socis-propietaris de la suposada cooperativa, els treballadors no tenen alguns dels drets que sí que tenen altres assalariats, com la possibilitat de formar un comitè d’empresa o els de sindicació o vaga.

Càrnies en Lluita i el món cooperatiu acosten posicions

Precisament en paral·lel a l’empoderament dels treballadors de Le Porc Gourmet, han continuat les negociacions entre Càrnies en Lluita i les organitzacions representatives del món cooperatiu català, bàsicament la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i la Confederació de Cooperatives de Catalunya, a la qual pertany la Federació de Cooperatives de Treball. Les dues parts han acostat posicions i tot fa pensar que s’arribarà a un acord per arribar a un redactat que permeti modificar la llei de cooperatives per barrar el pas a les anomenades ‘falses cooperatives’. En un primer moment des del món cooperatiu s’havia considerat que la proposta inicial presentada per Càrnies en Lluita, i avalada tant des de la CUP com des de Junts pel Sí, pervertia excessivament l’esperit cooperatiu, homologant-lo a altres sistemes empresarials. Després de reunions bilaterals, però també amb participació d’algunes de les cooperatives associades a la Federació de Cooperatives de Treball i a la XES, s’han llimat els textos i és probable que s’anunciï un acord en els propers dies.

En plena negociació sobre la modificació de la llei, la XES aprovava en la seva assemblea anual, l’11 de març passat a la seu del Col·lectiu Ronda de Barcelona, un manifest de suport a Càrnies en Lluita i als treballadors de les càrnies, i contra les falses cooperatives. El manifest es va començar a fer córrer dijous per internet, i en les primeres 24 hores ja va aconseguir més de 150 adhesions. En el manifest es denuncia «la utilització fraudulenta que una patronal sense escrúpols fa del fet cooperatiu». En el mateix manifest es fa una descripció de les males pràctiques dutes a terme per aquestes ‘falses cooperatives’, en complicitat amb la majoria d’empreses càrnies d’Osona i altres comarques de la Catalunya interior. Aquestes empreses, tal com s'explica en el manifest, obliguen els que haurien de ser el seu personal contractat a constituir-se en cooperativa, de manera que deslaboralitzen la relació amb aquestes persones, amb tot el que això comporta de pèrdua de drets per als treballadors. Un cop constituïda la cooperativa, en contracten els serveis en règim d’arrendament de serveis i així poden obligar aquestes persones, suposadament sòcies i per tant copropietàries d’aquestes falses cooperatives, a treballar més hores, amb menys retribució que el salari mínim i una manca absoluta de drets bàsics de qualsevol altra persona treballadora. 
 

Reunió entre la XES i Càrnies en Lluita, a Barcelona, el 7 de març passat Foto: Twitter XES


Amb aquesta pràctica s’aconsegueix tenir treballadors en condicions molt inferiors –«de fet indignes», remarca el manifest de la XES- a les ja mínimes de la normativa laboral i convenis col·lectius aplicables. «Res no tenen a veure aquestes falses cooperatives –incideix el manifest de la XES- amb els principis cooperatius, com són l’adhesió voluntària, els principis democràtics de participació i gestió de l’empresa i l’autonomia de la cooperativa». D’aquí que s’acabi demanant que aquestes ‘falses cooperatives’ siguin “perseguides” pel que es qualifica de «frau de llei» i posteriorment siguin «desqualificades» com a cooperatives. La desqualificació d’una cooperativa ja és una figura jurídica prevista en l’actual llei de cooperatives, i entorn a la qual giren algunes de les negociacions entre Càrnies en Lluita i el món cooperatiu. A les converses, a part, també hi intervenen representants del Departament de Treball de la Generalitat, de la COS i de la CUP.

Trenta treballadors d’una d’aquestes anomenades ‘falses cooperatives’, Clavial, van presentar fa tres setmanes un escrit exigint, en tant que socis de la presumpta cooperativa, tot tipus de documentació. De moment encara no se’ls ha entregat res. Clavial, amb seu a Vic i segons constava aquest diumenge mateix a la seva web, amb 956 treballadors (el 16 de febrer n’hi constaven 871), és una de les principals ‘cooperatives’ que subminsitren personal a Le Porc Gourmet.

Le Porc Gourmet, per la seva part, és un dels escorxadors propietat del Grupo Jorge, amb seu a Saragossa. Segons constava el mes de juliol passat a la seva pàgina web -ara ja no hi consta aquesta informació-, a l’escorxador de Santa Eugènia s’hi maten 8.000 animals diaris, i té una línia de producció amb capacitat per matar fins a 1.000 porcs cada hora. Els frigorífics de l’escorxador tenen una capacitat per emmagatzemar fins a 12.000 canals de porc i els corrals, per acollir fins a 8.000 animals diaris. El constant trànsit de camions ha provocat també queixes constants del veïnat de Santa Eugènia de Berga.
Treballadors de TAIC a l'assemblea que va fer-se a Saragossa dissabte passat | Càrnies en Lluita
Mariela Salazar | Montse Castañé
01/01/1970
«En aquests moments, però, la lluita a Saragossa ja ha començat. Més de cent treballadores i treballadors es van reunir en assemblea el passat dissabte 5 d’agost amb la voluntat inequívoca de lluitar pels seus drets» | «Les conseqüències repressives, però, no s’han fet esperar: amenaces, coaccions, una expulsió. A un treballador en període de proves (segons ells) que treballava per al Grupo Jorge i contractat per TAIC el van cridar diumenge per preguntar-li si havia anat a la reunió de dissabte, i el mateix dilluns l’expulsaven»
David Palau i Zaidín
01/01/1970
David Palau escriu aquest article de denúncia sobre l'actitud passiva de la Guàrdia Urbana de Barcelona davant un cas real d'agressió a uns venedors ambulants | «La indiferència és apatia, és parasitisme, és covardia, no és vida. [...] La indiferència és el pes mort de la història», que deia Gramsci. Per això no ens podem quedar indiferents»
Portada de l''ABC' d'avui que posa Arran en el punt de mira
Toni Iborra
01/01/1970
«Si ataquem la minoria antisistema –pensen– provocarem la resposta, i l’espiral acció/repressió ens serviran per ocupar massivament el carrer». Amb tanquetes i amb tot el que els calgui. Aquesta és la seva lògica democràtica: impedir l’expressió de la democràcia real. Si cal, desestabilitzant-ho tot» | «Si ataquem la minoria antisistema –pensen– provocarem la resposta, i l’espiral acció/repressió ens serviran per ocupar massivament el carrer». Amb tanquetes i amb tot el que els calgui. Aquesta és la seva lògica democràtica: impedir l’expressió de la democràcia real. Si cal, desestabilitzant-ho tot»
Josep Comajoan, durant la seva intervenció a la trobada a Atenes | Sara Blázquez
01/01/1970
Catorze mitjans de nou països diferents han participat a la trobada fundacional de la nova xarxa que s’ha fet aquest cap de setmana a Atenes | Compartir experiències i continguts és un dels primers objectius que es marquen els mitjans de la nova xarxa
01/01/1970
Setembre arribarà fins on vulguin arribar les persones que el llegeixin. Per això no renunciarem a aspectes qualitatius per oferir més quantitat. Però també és cert que arribarem tan enllà com ens ho permeti el nombre de subscripcions | El periodisme que volem fer té un preu, i si no el paguen les persones que el llegeixen, el poden acabar pagant uns tercers, amb uns objectius que possiblement no ens acabin d'agradar
El marcador final del verkami de Setembre
01/01/1970
Dies d'agost va tancar amb 9.310 euros la campanya de micromecenatge a Verkami per pagar el cost de l'arrencada de Setembre | Publiquem la relació dels 273 mecenes que han fet possible Setembre