En Moviment | Producció i consum agroecològic

Projecten a Vic el documental 'Food Coop'

L'acte, organitzat aquest dijous per Mengem Osona, s'emmarca en l'alTERna't, el Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona

La projecció del documental en altres indrets ha estat l'embrió de futurs grups promotors de supermercats cooperatius com el que és protagonista del film

​Un centenar de persones interessades en la creació d’un grup de treball que estudiï la viabilitat d’un supermercat cooperatiu al Bages

| 29/05/2019 a les 06:39h
Arxivat a: En moviment, consum, Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona, producció agroecològica, Food Coop, supermercats
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/05/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Aquest dijous es projecta a Cineclub Vic el documenta Food Coop. Emmarcada dins el Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona, la projecció està organitzada per Mengem Osona, amb la col·laboració de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. El documental està sent projectat en els últims anys en diversos espais, arreu d'Europa, i la projecció ha estat l'embrió en alguns casos de grups locals que porten per objectiu impulsar projectes similars als que s'exposa en el film en el seu territori.

El documental s’endinsa en l’ànima de Park Slope Food Coop, un dels supermercats d’aliments cooperatius més antics dels Estats Units. Explica la història i el funcionament quotidià d’aquest supermercat cooperatiu, que des de 1973 agrupa més de 16.000 persones sòcies al barri de Brooklyn, que treballen cada un d’ells tres hores mensuals per tenir l’opció de comprar el millor menjar de Nova York i al millor preu possible. A l’ombra de Wall Street, Park Slope Food Coop representa una tradició nord-americana poc coneguda però que està en auge.

L’èxit d’aquesta cooperativa dibuixa altres models per canviar els sistemes de producció i distribució d’aliments i ha inspirat la creació de diversos projectes de supermercats cooperatius arreu del món. I planteja diferents interrogants, com fins on pot arribar el cooperativisme de consum alimentari, o quines dimensions han de tenir els projectes d’aquest tipus. A Manresa i Barcelona, per exemple, va ser a partir de la projecció de Food Coop que es va començar a trobar el grup promotor que ja té entre mans la futura obertura d'un supermercat cooperatiu a cadascuna de les dues ciutats. El projecte, que preveu també l'obertura d'un supermercat cooperatiu a les Terres de l'Ebre, forma part dels Projectes Singulars del Programa d'Economia Social de la Generalitat.

La projecció d'aquest dijous a Cineclub Vic començarà a 2/4 de 10 del vespre. El preu de l'entrada és de 3 euros.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»