festival protesta

Més de la meitat dels llargmetratges del Festival Protesta són dirigits per dones

La nova edició del festival programa un total de 30 sessions entre llargmetratges, curtmetratges i activitats paral·leles

El festival tindrà lloc a Vic del 19 al 28 d'octubre i farà tres sessions prèvies a Tona, Manresa i Barcelona, la primera de les quals dijous 11 d'octubre a la Sala la Canal

El Protesta presenta, per primera vegada, una programació paritària de llargmetratges.

El Festival Protesta de cinema de crítica social presenta el cartell de la seva sisena edició: Protesta 6.0

| 10/10/2018 a les 09:35h
Arxivat a: Setembre cultural, Festival Protesta, cinema, Protesta, crítica social, curtmetratges, llargmetratges, concurs
Montserrat Majench, Àngel Amargant, Marta Vilanova i Jordi Farrés a la roda de premsa de presentació del Festival Protesta, aquest dimarts al Cinema Vigatà de Vic
Montserrat Majench, Àngel Amargant, Marta Vilanova i Jordi Farrés a la roda de premsa de presentació del Festival Protesta, aquest dimarts al Cinema Vigatà de Vic | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/10/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Festival Protesta, festival internacional de cinema de crítica social, que aquest any tindrà lloc entre el 19 i el 28 d'octubre a Vic, ha programat una graella que inclou 55 projeccions amb 15 llargmetratges, entre els quals hi ha 9 estrenes a Catalunya, 6 de les quals també ho són a l'Estat; i 40 curtmetratges, 12 de la Selecció Oficial i 28 de la Selecció No Competitiva. A més, ha programat 5 sessions fora de Vic, la primera serà a Tona, aquest dijous, 11 d'octubre, en una projecció organitzada juntament amb l'associació Tona d'Idees; la segona serà a Manresa el dia 14 d'octubre, en un acte organitzat amb el Cineclub d'aquesta ciutat; la tercera, serà a Barcelona, al cinema Zumzeig el 17 d'octubre. La quarta s'inclou dins la Fira d'Economia Social i Solidària (FESC) on serà present com a festival amb un estand i participant en una taula rodona els dies 27 i 28 d'octubre. L'última sessió serà a l'Ateneu Harmonia el dia 8 de novembre.

El Protesta 6.0

La temàtica escollida per emmarcar les activitats paral·leles de la sisena edició del Protesta és les noves tecnologies. Des de l'organització del festival es vol reflexionar sobre com s'està transformant la societat i la seva capacitat crítica amb l'ús d'internet, les xarxes socials o la intel·ligència artificial. D'una banda, hi ha la sensació de ser absorbides per grans quantitats d'informació que no tenim temps d'assimilar o contrastar, perdem el control d'allò que pengem a les xarxes i formem part dels algoritmes que ens transformen en consumidores sense opinió. Però de l'altra banda, tenim la possibilitat d'organitzar-nos en moviments amb més agilitat i a distància, la tecnologia s'ha fet més accessible i tenim la possibilitat de visibilitzar i donar veu a causes silenciades.

Per donar vida a tota la campanya, per primer cop, el Protesta ha comptat amb un estudi creatiu, Partee, que ha fet tot el procés de creació i desenvolupament de la idea. Com explica Jordi Farrés, «hem volgut fer un homenatge a Fritz Lang i a la seva Metrópolis (1927), a Blade Runner, tant al llibre de Philip K. Dick com a la pel·lícula de Ridley Scott (1974), a Matrix de les germanes Wachowski (1999), a 1984 d'Orwell, o a les sèries més recents Black Mirror i El conte de la criada. Una imatge que, des de l'ull que tot ho veu, ens convida a reflexionar i a ser crítics en l'ús i el consum de les noves tecnologies».
 

Montserrat Majench, de Dones Visuals, a la roda de premsa de presentació del Festival Protesta, aquest dimarts al Cinema Vigatà Foto: Sara Blázquez


Novetats del Protesta 2018

La principal novetat en la programació de la sisena edició del Festival Protesta és la paritat en la secció de llargmetratges. Mentre les dones ocupen en un 60% les facultats de comunicació audiovisual, els treballs que aconsegueixen produir-se i trobar el finançament, són majoritàriament dirigits per homes. Cal destacar que només un 9% de les pel·lícules estrenades a l'Estat durant el 2017 estaven dirigides per dones. Per aquest motiu, el festival ha decidit donar visibilitat a les directores i dels 15 llargmetratges que es projectaran, 8 són dirigits per dones i 7 per homes.

L’organització assegura que «ens hem endinsat al fons dels catàlegs de les distribuïdores per trobar i destacar les pel·lícules dirigides per dones, totes d'un altíssim nivell i amb una mirada molt necessària de la realitat: la mirada femenina, que és l'única que ens pot portar a superar l'hegemonia del patriarcat. A més, un dels llargmetratges, Half the Picture dirigida per Amy Adrion, ens parla precisament d'això, de la discriminació que existeix envers el talent femení, en aquest cas, a la indústria cinematogràfica de Hollywood».

Una altra de les novetats d'enguany està relacionada amb l'àrea pedagògica. Per primera vegada, el Festival ha participat impartint un taller al Civicus 2018, organitzat pel Vicjove i el Consell Local de la Cooperació de Vic. Durant dues setmanes, dos grups de joves van treballar en la creació d'un documental sobre assetjament escolar. Els mateixos participants, amb l'acompanyament de l'equip del Protesta, van crear el guió, van participar en la producció i el rodatge del curtmetratge que es podrà veure al Cinema Vigatà el dissabte 20 d'octubre a la una del migdia.

El festival estrena una nova col·laboració amb Tona d'Idees i farà un passi del documental Complicit, relacionat amb la temàtica d'enguany, el dijous 11 d'octubre a les 20:30 h a la Sala la Canal de Tona.
 

Montserrat Majench, Àngel Amargant, Marta Vilanova i Jordi Farrés a la roda de premsa de presentació del Festival Protesta, aquest dimarts al Cinema Vigatà de Vic Foto: Sara Blázquez


Una vintena d'activitats en 10 espais de Vic

La programació del Protesta compta amb 24 activitats en 10 espais de la ciutat, 30 sessions comptant el total de ciutats. El festival comença el divendres 19 d'octubre amb l'estrena a Catalunya i l'Estat del documental 'Quest' i una perfomance al Cinema Vigatà.

Entre les activitats que s'han programat relacionades amb la temàtica, dilluns, es farà una sessió per debatre sobre 'Robots i ètica: on ens porta la intel·ligència artificial' al Fòrum de Debats. Dimarts, hi haurà una xerrada sobre 'Bots, els nous organismes de la societat xarxa', a càrrec del dissenyador, investigador i membre de Guifi.net Efraín Foglia, a la llibreria Muntanya de llibres i organitzada per Setembre, 'Patriarcat a la xarxa' a la Nyàmera o la performance 'Idees per una interpretació del superàvit audiovisual' a l'ACVic.

Després de tota una setmana farcida d'activitats, el diumenge 29 d'octubre a dos quarts de vuit de la tarda es farà al Teatre Atlàntida la Festa Final, on el jurat farà entrega del premi al millor curtmetratge documental i al millor curt de ficció. També es lliurarà el premi del públic, després de comptabilitzar els vots emesos pels espectadors a cadascun dels espais Protesta. L'espectacle anirà acompanyat de monòlegs, música en directe i perfomances relacionades amb la temàtica 'Protesta 6.0'.

Tota la programació del Protesta és gratuïta excepte les projeccions del Cinema Vigatà i Cineclub, que tindran un cost de 5 euros. Enguany es posarà a disposició dels espectadors un abonament per veure les pel·lícules programades al Vigatà.

Els espais que formen part de l'edició d'enguany són: la Biblioteca Joan Triadú, l'Espai ETC, El Seminari, el Fòrum de Debats, La Nyàmera, Muntanya de Llibres, el Cinema Vigatà, L'Atlàntida, la Reciclària, l'ACVic i el Casino de Vic.

Secció de llargmetratges

En aquesta sisena edició s'han programat 15 llargmetratges que tracten causes tan diverses com el feminisme, l'impacte de les noves tecnologies en la societat, les persones refugiades, la democràcia o l'escenari que ha quedat a Irlanda del Nord després del procés de pau. Entre totes aquestes pel·lícules, hi ha 9 estrenes a Catalunya, 6 de les quals també ho són a l'Estat. A la inauguració es presentarà Quest, una pel·lícula que s'ha rodat durant 10 anys i que mostra la realitat d'una família afroamericana de Filadèlfia del Nord. També hi haurà la presència de Marcel Mettelsiefen, director de Watani my homeland, un documental que mostra la guerra civil de Síria fent un seguiment als joves d'una família de refugiats.
 

Fotograma del llargmetratge 'Quest', que es projectarà el 19 d'octubre, a la inauguració del festival al Cinema Vigatà Foto: Festival Protesta


Concurs de curtmetratges

En aquesta sisena edició del Festival Protesta s'han presentat 380 curtmetratges, dels quals el 70% estaven dirigits per homes i un 30% per dones. Entre tots aquests treballs, l'organització ha escollit els 12 finalistes que optaran als tres premis: millor documental (1.000 euros), millor ficció (1.000 euros) i premi del públic (500 euros), a més de la menció especial de l'organització. «Com cada any, cada premiat aportarà el 25% del seu premi a l'entitat sense ànim de lucre que esculli», diu Marta Vilanova, membre de l'organització del festival.

Entre els finalistes seleccionats hi ha treballs procedents de Rússia, Catalunya, l'Estat Espanyol, el Sàhara Occidental, la Xina, Brasil, França o el Regne Unit, i tracten temàtiques com la repressió durant la guerra civil espanyola, la censura al Marroc, el drama de les persones refugiades, el racisme o la transfòbia a la Xina.

A la presentació, s'han anunciat tots els membres del jurat, que aquest any està compost per Marina Garcés, filòsofa i assagista; Sergi López, actor; Sílvia Quer, directora de cinema; Marc Sanyé, fotoperiodista,  Eulàlia Iglesias, crítica de cinema, Andreu Meixide, codirector del Barcelona Creative Commons Film Festival i Yolanda Olmos, membre de Dones Visuals.

Montserrat Majench, membre de Dones Visuals, explica la visió del col·lectiu que busca emular «la fita aconseguida pel Swedish Film Institute amb la paritat en els llocs de lideratge d'una pel·lícula: directores, guionistes i productores, per això impulsem el pla d'acció del nostre col·lectiu per arribar a assolir aquest objectiu. Ara tenim oberta la convocatòria a l'Acció Curts, on es poden presentar dones que tinguin un projecte de curtmetratge».

El jurat serà l'encarregat de determinar els guanyadors, però també ho farà el públic durant tota la setmana.
 

Part de l'equip que ha treballat en la sisena edició del Festival Protesta Foto: Sara Blázquez


Sobre el Protesta

Enguany, el Festival Protesta, tindrà lloc del 19 al 28 d'octubre a la ciutat de Vic. El festival tornarà a crear un espai per a la projecció, divulgació i difusió del cinema de crítica social amb una programació àmplia, amb un total de 30 sessions, incloent-hi llargmetratges, curtmetratges i activitats paral·leles relacionades amb la temàtica Protesta 6.0. Aquesta edició, el festival vol reflexionar sobre com s'està transformant la societat i la seva capacitat crítica amb l'ús de les noves tecnologies, internet i les xarxes socials.
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»