El Diacrític

L'acord a Le Porc Gourmet: una bona notícia, però...

«Una aparentment molt bona notícia, i més si en l'acord es contempla la readmissió de totes i tots aquells treballadors que al seu moment van perdre la feina per no sotmetre's al xantatge imposat des de la mateixa empresa»

«De ser certa la concessió de certes prebendes cap a una empresa que ha vingut demostrant un total menyspreu cap als drets dels treballadors externalitzats estaríem davant uns fets d'una gravetat extrema»

El frau del fals cooperativisme i la responsabilitat de les administracions públiques

| 27/07/2018 a les 13:12h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, Le Porc Gourmet, falses cooperatives, sindicalisme, indústria càrnia, indústria agroalimentària
Representants de CCOO i el Grup Jorge firmant l'acord, aquesta setmana
Representants de CCOO i el Grup Jorge firmant l'acord, aquesta setmana | Twitter José A. Hernández
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/07/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Segons sembla podríem estar vivint l'epíleg del llarg i dramàtic serial de frau i explotació laboral que durant més de vint anys ha tingut com a escenari el tristament cèlebre escorxador Le Porc Gourmet.

Fa tot just dos dies vam saber que el Departament de Treball, CCOO i el Grup Jorge (propietari de l'escorxador) donaven per tancat l'acord que hauria de portar a que d'una vegada per sempre aquest poderós grup empresarial deixés de tenir externalitzada la gairebé totalitat de la seva plantilla, a través de falses cooperatives, per assumir la contractació d'aquesta.

Una aparentment molt bona notícia, i més si en l'acord es contempla la readmissió de totes i tots aquells treballadors que al seu moment van perdre la feina per no sotmetre's al xantatge imposat des de la mateixa empresa i les seves cooperatives per acceptar el seu trasllat a una altra nova amb seu lluny de Catalunya.

Aplaudeixo l'acord, però  -i aquest «però» té molt a veure amb la poca informació que s'ha fet pública sobre l'acord, com es va gestar i la negativa de l'altre sindicat que en el seu moment va ser convidat a la negociació (UGT) a subscriure-ho- no se li veu cap lògica que des de «l'administració» -en aquest cas el Departament de Treball- s'accepti o pogués acceptar les exigències imposades des de l'empresa en contrapartida al tancament del referenciat acord.

Pel que hem pogut saber, l'acceptació de la «laboralizació» de tota la plantilla podria venir supeditada a la concessió a l'empresa titular de l'escorxador d'uns permisos d'obra i ampliació, els quals fins avui no li havien estat concedits, i tal vegada, com es pot llegir en el comunicat fet públic per UGT sobre els motius de no adherir-se a l'acord, a l'arxiu o «suavització» de l'encara pendent «acta d'infracció» de la Inspecció de Treball, organisme depenent del Departament de Treball, que podria ascendir a l'esgarrifosa xifra de 40 milions d'euros.

De ser certa la concessió de certes prebendes cap a una empresa que ha vingut demostrant un total menyspreu cap als drets dels treballadors externalitzats estaríem davant uns fets d'una gravetat extrema, atès que el compliment de la llei i la labor de la Inspecció de Treball no poden veure's minorats en cap cas, per molt poderosa que sigui en aquest cas l'empresa o grup empresarial. I dit això -malgrat els dubtes que tinc sobre què passarà si no es desbloquegen els permisos i la Inspecció de Treball compleix amb la seva obligació- torno a reiterar la meva alegria pel miler llarg de treballadors i treballadores que es podrien veure beneficiats, així com pel precedent que es pot crear i que espero i desitjo que sigui imitat per altres escorxadors que tenim al nostre país.
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»