EN MOVIMENT | XARXA D'ATENEUS COOPERATIUS

La Xarxa d'Ateneus Cooperatius genera debat sobre accés a l'habitatge i reindustrialització des de l'economia social

La XAC consolida el seu model territorial i col·lectiu a la plenària anual, celebrada aquest dimecres a Granollers

La jornada va servir per refermar la referencialitat dels Ateneus en la co-construcció de polítiques de foment del cooperativisme

Entitats de l'economia social i solidària presenten el seu full de ruta per transformar el Berguedà

| 10/04/2025 a les 11:30h
Arxivat a: En moviment, XAC, Xarxa Ateneus Cooperatius, habitatge, indústria, Ateneus cooperatius, món cooperatiu
Foto de grup de les 170 persones participants a la plenària de la XAC
Foto de grup de les 170 persones participants a la plenària de la XAC | Sara Blázquez Castells
Més de 200 persones representants del món cooperatiu i de l’economia social i solidària es van reunir ahir dimecres a la Fàbrica Roca Umbert de Granollers en la plenària anual de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya (XAC). La trobada ha marcat l’inici d’una nova triennalitat (2024-2027) del projecte, que suma més de 300 entitats d’arreu del país, i s’ha consolidat com un espai públic-cooperatiu de cocreació de polítiques entre el sector i les institucions.

La jornada es va iniciar amb la benvinguda institucional del director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, i de l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell. «Continuem apostant per fer gran l’economia social i la XAC és important per seguir-la fomentant al territori», ha afirmat Bonvehí.

Tot seguit, es va presentar el nou pla de treball de la XAC i es van celebrar diverses sessions de debat i tallers centrats en dos dels grans eixos estratègics per als propers anys: habitatge i indústria. Amb 14 ateneus cooperatius arreu del país i més de 300 entitats implicades, la Xarxa ha consolidat un model territorial i col·lectiu que promou la creació i consolidació de projectes d’economia social, així com l’acompanyament des de l’arrelament territorial. 

Segons Alba Rojas, de la XAC, «ha estat una jornada de visibilització del treball de co-construcció de polítiques de foment del cooperativisme entre administració i sector que s'ha fet des de 2016, i de refermar la referencialitat i l'estratègia de treball conjunt». També, però, «per construir noves vies de treball davant del repte que tenim en la nova convocatòria i dels escenaris local i mundial en àmbits com els de l'accés a l'habitatge i la reindustrialització».

Habitatge i indústria, dos eixos clau per a la nova etapa

Al llarg de la jornada es van celebrar dues sessions de treball paral·leles centrades en els dos eixos estratègics que marcaran la nova etapa: habitatge i indústria. Al matí, la sessió sobre indústria va comptar amb les aportacions dels economistes Antoni Soy i Óscar García Jurado, que van abordar els reptes de la reindustrialització en clau de sobiranies i economia cooperativa. La taula va estar moderada per Gemma Flores-Pons, de CoopCamp.
 

En la jornada es van portar a terme sessions de treball i tallers pràctics de presentació d'experències d'acompanyament. Foto: Sara Blázquez Castells


A la tarda, la jornada va continuar amb tallers pràctics on es van presentar experiències acompanyades pels ateneus. En l’àmbit industrial es van compartir els casos de Som Punt, Galetes Virgínies, Colorac i GrupDem, i en el d’habitatge, iniciatives com Les Juntes, La Tremolina, Obrint Portes i La Titaranya.

Durant la jornada es va reforçar la voluntat de treballar en xarxa i de forma col·laborativa per enfortir l’economia cooperativa com a eina de transformació social i territorial.

Un model arrelat al territori, en xarxa i únic a nivell europeu

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius, impulsada per la Generalitat de Catalunya des de 2016, és un projecte público-cooperatiu únic a nivell europeu. Actualment formada per 14 ateneus cooperatius, la XAC actua com a palanca per a la promoció de noves cooperatives, la consolidació de projectes col·lectius i l’articulació territorial d’una economia transformadora i democràtica.
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Manifestació de dissabte a la plaça Sant Jaume contra l'ampliació de l'aeroport d'El Prat.
Manifestació de dissabte a la plaça Sant Jaume contra l'ampliació de l'aeroport d'El Prat. | Zeroport
Més de 180 activistes internacionals es reuniran del 3 al 6 de juliol a Barcelona al congrés per al decreixement turístic i de l’aviació | La lluita contra el pla d'expansió de l'aeroport de Barcelona rep el suport d'un centenar de col·lectius de tot el món
Primera edició del festival, davant la llibreria El Refugi.
Primera edició del festival, davant la llibreria El Refugi. | Josep Comajoan
L'esdeveniment és coorganitzat per les llibreries cooperatives El Refugi de La Seu d’Urgell i La Lluerna de Ripoll | Enguany la proposta augmenta en nombre de dies, per tal d'omplir les localitats del Pirineu de poesia i música
«L'Imperialisme estatunidenc porta anys generant guerres a Orient Mitjà. El control dels recursos és essencial per al capital»
«L'Imperialisme estatunidenc porta anys generant guerres a Orient Mitjà. El control dels recursos és essencial per al capital» | Bumble Dee
Óscar García Jurado
Óscar García Jurado debuta com a articulista a Setembre amb un text que vincula el conflicte d'Orient Mitjà amb els interessos del capitalisme que se serveix del racisme, el masclisme, l'explotació ambiental o el militarisme per als seus interessos | «El capital necessita de l'Estat per a nodrir-se. Sempre ho ha fet. També en neoliberalisme. L'augment de la despesa militar suposarà disminuir despesa pública en educació, sanitat,… Això significarà un augment dels beneficis del capital que controla la provisió privada d'aquests serveis»