En moviment

Gustavo Duch parla de sobirania alimentària en l'inici de curs del Fòrum de Debats de Vic

La xerrada es farà el dijous, excepcionalment , i no en divendres, com és habitual en el Fòrum de Debats

Duch analitzarà la incidència en la sobirania alimentària de sectors com el porcí, molt important a Osona

Vídeo i resum: fent bullir l'olla entorn de l'alimentació a la tercera sessió de l'Escola del Col·lapse

| 14/10/2024 a les 14:13h
Arxivat a: En moviment, Fòrum de Debats de Vic, Gustavo Duch, sobirania alimentària, alimentació
Gustavo Duch
Gustavo Duch
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/10/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Fòrum de Debats de Vic inicia les activitats de la temporada 2024-25 amb la conferència «Ruralisme o barbàrie? Capgirar el sistema alimentari», a càrrec de Gustavo Duch Guillot, activista de la sobirania alimentària.

La conferència es farà aquest dijous 17 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre a l'Auditori Marià Vila d'Abadal del Sucre. Excepcionalment la conferència del Fòrum de Debats aquesta vegada es fa en dijous i no en divendres, com és habitual.

En la conferència s'analitzarà el concepte de sobirania alimentària i com s'han consolidat les problemàtiques inherents al sistema alimentari industrial en el marc capitalista actual: la fam que va guanyant terreny, el canvi climàtic o la pèrdua de la biodiversitat, però també l'extinció de la petita pagesia.

S'exemplificarà, per exemple, en el cas del sector porcí a Catalunya, on Osona hi té un paper important. En aquest context, que apunta a un col·lapse alimentari, el concepte de la sobirania alimentària ha anat guanyant legitimitat. Duch intentarà respondre a la pregunta de si amb les propostes de sobirania alimentària es podrà capgirar el sistema alimentari.

Gustavo Duch, llicenciat en Veterinària, va ser director de Veterinaris sense fronteres del 1991 al 2009, és coordinador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, participa en moviments pagesos com La Via Campesina o Plataforma Rural i col·labora amb els seus escrits, relats, poemes o articles en publicacions com els diaris Ara La Vanguardia o el digital CTXT. És autor de llibres com La vida volverá, Cuentos del progreso, La Descivilización, Mucha gente pequeña, Lo que hay que tragar Alimentos bajo sospecha. Professor associat a la UAB, també ha impulsat el bloc Ets el que menges
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Alguns dels fruits silvestres comestibles.
Alguns dels fruits silvestres comestibles. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
El projecte Plantes Oblidades recupera l’ús de cinc fruits per al seu aprofitament alimentari | El foment de l’economia rural, la millora de la biodiversitat forestal i l’increment de la resiliència davant el canvi climàtic en són els tres eixos principals
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés.
El projecte d'Hernani Burujabe serà un dels que es donaran a conèixer al congrés. | Hernani Burujabe
Serà una jornada d’intercanvi, col·laboració i acords entre els agents que impulsen la transició ecosocial | El congrés es desenvoluparà durant el matí del 18 de juny a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV)
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès.
Una de les activitats inicials s'ha portat a terme a Olius, al Solsonès. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Itinerants per diferents comarques de la Catalunya, les activitats són organitzades per les entitats de la Taula Estratègica de Cultura | El cicle vol afavorir la cultura arrelada, la dinamització cultural i l’enxarxament entre projectes