En moviment

​Una trentena d’entitats participaran a La Masovera, el primer mercat de productes de l’economia social i solidària de la vegueria Penedès

El mercat es farà el 25 de maig al matí a Vilafranca del Penedès, coincidint amb el mercat de dissabtes

Comptarà amb la participació d’una trentena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària del Penedès que posaran a la venda els seus productes

Coop-era, el projecte social i de relleu agrari, treu al mercat els seus primers vins

| 20/05/2024 a les 10:26h
Arxivat a: En moviment, cooperativisme, Coopsetània, món cooperatiu, economia social i solidària, La Masovera
El dissabte, 25 de maig, tindrà lloc la primera edició de La Masovera, el mercat de productes de les entitats de l’economia social i solidària de la vegueria Penedès. Organitzat per Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf, comptarà amb la participació d’una trentena de cooperatives i entitats de l’economia social i solidària del territori que posaran a la venda els seus productes. A més, hi haurà un espai en el qual tindran cabuda moltes altres entitats que centren la seva activitat en la prestació de serveis.

La Masovera se celebrarà durant tot el matí de dissabte (entre nou i dues del migdia), coincidint amb el mercat setmanal de Vilafranca, un dels més concorreguts i tradicionals del país. Estarà situat a les places Vall del Castell i de l’Oli i una part de Jaume I, envoltant l’edifici històric del Mercat de la Carn.

Des d’una caravana fins a un gelat

L’objectiu d’aquest primer mercat és mostrar la diversitat de sectors i iniciatives que formen part de l’economia social i solidària a les quatre comarques que integren la vegueria Penedès. D’aquesta manera, a La Masovera hi haurà una zona on totes les entitats que elaborin productes comptaran amb un espai propi per poder mostrar-los i vendre’ls, mentre que en una altra zona hi haurà un espai central de trobada on també hi seran representades moltes altres entitats que centren la seva activitat en prestar serveis a les persones o a les organitzacions. En total, entre que les unes i les altres, al primer mercat de l’ESS es podran conèixer més de 120 entitats.

La Masovera reunirà, per primera vegada, entitats de sectors tan diversos com la tecnologia, la cultura, el lleure, l’alimentació, l’energia, la moda, la cosmètica, la comunicació, l’equipament per a la llar o l’habitatge, entre d’altres. Així, els visitants podran veure i comprar des d’una caravana, fins a drons passant per peces de roba, llibres i còmics, fruita i verdura, elaborats vegetals i carnis, llavors i plantes, productes de fleca, begudes com vins i cervesa, productes làctics com iogurts i gelats, conserves, propostes gastronòmiques, etc. I, al mateix temps, podran informar-se de com formar part de grups de consum de la vegueria, associar-se a cooperatives d’energia, d’habitatge, etc.

També serà en el marc de La Masovera que es presentarà el Mapa de l’Economia Social i Solidària de l’Alt i Baix Penedès, Anoia i Garraf, una edició impresa que Coopsetània ha elaborat i editat i amb l’objectiu de donar a conèixer i posar sobre el mapa la diversitat i capil·laritat de l’ESS en aquestes quatre comarques.

A banda de l’espai de venda i el punt de trobada hi haurà una zona de gastronomia i un escenari on al llarg del matí hi tindran lloc diverses actuacions protagonitzades per cooperatives i entitats de l’ESS de l’àmbit de la cultura. També es programaran demostracions i tallers diversos.

Tret de sortida de la QuinzenaESS

El primer mercat de productes de l’economia social i solidària de la vegueria Penedès serà també el tret de sortida de la Quinzena de l’Economia Social i Solidària, una iniciativa impulsada per Coopsetània que enguany arriba a la sisena edició i que entre el 25 de maig i el 8 de juny programarà desenes d’activitats arreu del territori amb un únic objectiu: promoure l’economia social i solidària a la vegueria.

La Masovera és un projecte col·lectiu. Organitzat per Coopsetània, en col·laboració amb les entitats de l’economia social i solidària i les administracions del territori. Un mercat dissenyat i organitzat des de la lògica de la intercooperació i la creació de mercat social, un dels principis de l’economia social i solidària.
 

 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»