Setembre Crític | Llibertat de premsa

El periodista Jesús Rodríguez marxa a l'exili davant la manca de garanties per exercir la professió i l'amenaça d'un empresonament arbitrari

Davant les acusacions de terrorisme de l'Audiència Nacional, Jesús Rodríguez marxa a Ginebra

Organitzacions socials i periodistes mostren suport al periodista de la Directa investigat a la causa del Tsunami Democràtic, Jesús Rodríguez

Jordi Borràs: «Quants periodistes tenim per aquí que es declarin antifeixistes?»

| 11/04/2024 a les 11:03h
Arxivat a: Setembre social, periodisme, repressió, Jesús Rodríguez, la Directa, Tsunami Democràtic, repressió judicial, Gemma Garcia, Èlia Martínez, Irene Jaume, Enric Borràs, Dani Amelang
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor
Jesús Rodríguez ha intervingut a la roda de premsa des de Suïssa a través d'un monitor | Víctor Serri
Més d'una cinquantena d'entitats del barri de Sants de Barcelona i moviments socials juntament amb una vintena de periodistes han assistit aquest dijous a la roda de premsa convocada pel periodista de La Directa, Jesús Rodríguez, per anunciar que, davant la manca de garanties per exercir la seva professió, ha marxat a l'exili. 

Com a conseqüència de les acusacions de terrorisme de l'Audiència Nacional i l'amenaça d'un empresonament arbitrari, Jesús Rodríguez es troba a Ginebra des d'on té la voluntat d’alçar la veu i passar a l’ofensiva, fent de l'exili un mecanisme de lluita per denunciar la situació en què es troba. La investigació de Jesús Rodríguez en la causa de Tsunami Democràtic es considera un atac directe al dret a la informació i a tota la professió periodística. 

Des del mitjà de comunicació cooperatiu la Directa es defensa que Jesús Rodríguez no ha participat en cap fet delictiu, només ha exercit drets fonamentals. En el sentit que el periodista sempre s’ha limitat a dur a terme la seva tasca professional en l’exercici de la llibertat d’informació, dret fonamental que s’està vulnerant amb la imputació. El mitjà afirma que «es tracta d’una decisió judicial que no podem deslligar de la feina periodística en defensa dels drets fonamentals que Jesús Rodríguez ha fet en aquesta publicació durant divuit anys».


Rodríguez va llegir en premsa que se'l vinculava amb el cas Tsunami per primera vegada l'abril del 2023. Va ser aleshores quan va intentar personar-se en el procediment que se segueix a l'Audiència Nacional i un mes més tard se'l va informar que no tenia la condició d'investigat i, consegüentment, se li va denegar la possibilitat de ser part en el procediment i tenir-hi accés al mateix. Al mes de novembre del 2023, més de quatre anys després de les protestes del Tsunami i tot just dos dies després que s'anunciés l'existència d'un preacord entre el PSOE i Junts per aprovar la Llei d'Amnistia, es va tornar a informar a la premsa respecte de la relació entre Jesús i la investigació, assegurant que aquesta vegada sí que es trobava formalment imputat per un delicte de terrorisme. 

Roda de premsa multitudinària al lloc de feina de Jesús Rodríguez

La Directa i el Grup de Suport a Jesús Rodríguez han convocat una roda de premsa aquest dijous per explicar la seva situació d'exili, denunciar el que representa un atac al dret a la informació i presentar la campanya de suport. Per fer-ho, a la roda de premsa hi han assistit periodistes de diversos mitjans i una cinquantena d'entitats del barri i de moviments socials. Aquests es sumen a les més de 200 entitats i un miler de persones que el mes de novembre es  van sumar al comunicat «Periodisme no és terrorisme».
 

Veïnes i companyes de Jesús Rodríguez a la roda de premsa de suport al periodista que s'ha fet aquest dijous a la Directa Foto: Víctor Serri


El mateix Jesús Rodríguez hi ha participat a través d'un vídeo on ha explicat que no s’ha traslladat fora de Catalunya per romandre en silenci. Si bé ha estat «una decisió difícil i dolorosa», ha afirmat tenir «la voluntat d’alçar la veu i passar a l’ofensiva». «Les relacions internacionals que hem establert conjuntament amb la resta de companys a l’exili han estat satisfactòries», ha explicat.

A més del vídeo de Jesús Rodríguez, a la roda de premsa hi han participat Gemma Garcia, periodista de la Directa; Enric Borràs, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils; Dani Amelang, advocat; Èlia Martínez, veïna de Sants, i Irene Jaume, una de les portaveus del Grup de Suport de Jesús Rodríguez. 

L'advocat de Rodríguez, Amelang, ha declarat que en aquest cas específic, on se li atribueix una participació en un delicte de terrorisme per fer la seva tasca com a periodista, Rodríguez no sols veu retallat el dret de reunió i de protesta, sinó també el dret a la llibertat d'informació.

Daniel Amelang, advocat de Rodríguez, ha qualificat de perversió definir com a delicte de terrorisme els fets que van tenir lloc en el marc de les protestes del Tsunami Democràtic. Denuncia, a més, que a Rodríguez se li vulnera el dret a la informació

En aquest sentit, Gemma Garcia ha destacat que aquesta acusació a Jesús Rodríguez, com ja s'havia explicat anteirorment, és un atac a tota la Directa, però també a la comunitat periodística. A més a més del seu nom, a la causa hi ha 26 periodistes a qui la Guàrdia Civil atribueix «manipular informació i notícies» per beneficiar Tsunami Democràtic. 
 

Gemma Rodríguez, periodista de la Directa, amb l'advocat Dani Amelang i el periodista Enric Borràs, president del Grup Barnils, a la roda de premsa d'aquest dijous Foto: Víctor Serri


Per la seva banda, Enric Borràs, president del Grup Barnils, també ha assenyalat amb preocupació l’augment dels procediments judicials i les amenaces de denúncia contra periodistes. El Mapa de la Censura ha registrat que durant el 2023 i el que portem de 2024 hi ha hagut 47 incidents contra periodistes, 16 dels quals han estat amenaces, intimidacions i obstaculitzacions; i 6, denúncies, procediments i resolucions judicials. Dels 47 incidents, 11 els han causat els cossos policials i 2 la judicatura. Borràs ha afegit que «Jesús Rodríguez s'ha significat per destapar i denunciar les clavegueres policials que actuen contra entitats pacífiques i legítimes de l'independentisme i els moviments socials.» «La seva imputació, doncs, és un atac al dret a la informació, un atac al periodisme que fa pudor de revenja», ha tancat. 

Suport veïnal en una campanya per recollir tot el suport polític, social i econòmic

Per finalitzar la roda de premsa, Èlia Martínez, veïna del barri de Sants, ha parlat sobre la xarxa que Jesús Rodríguez ha generat durant tots els anys de convivència al barri. El seu discurs i el fet de posar en valor la figura de Jesús Rodríguez ha donat pas a la intervenció d'Irene Jaume. La seva intervenció en nom del grup de suport ha servit per donar el tret de sortida a la campanya i demanar tot el suport polític, social i econòmic a les represaliades. Ha exigit, llegint el manifest, «que s’arxivi la causa del Tsunami Democràtic i totes les causes que criminalitzen el dret a la protesta social» així com que «s’acabin els processos judicials que vulneren drets i que obliguen membres dels moviments socials catalans, per a garantir-los, a marxar a l’exili, lluny de les arbitrarietats i deficiències de la democràcia espanyola».
 

Èlia Martínez, veïna de Sants, amb Irene Jaume, del grup de suport a Jesús Rodríguez, a la roda de premsa Foto: Víctor Serri


Gairebé un centenar de persones s’han trobat sota el lema «Tu per nosaltres, nosaltres per tu» per reclamar que la situació acabi i Jesús Rodríguez pugui tornar al barri.

Sota el lema «Tu per nosaltres, nosaltres per tu», s’ha presentat el grup de suport a Jesús Rodríguez

El grup de suport ha publicat el manifest complet a un web que han fet públic durant la roda de premsa. Allà també s’hi poden llegir diverses formes de donar suport i redirigeix a qui ho vulgui a donar suport econòmic al web de la Directa.
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»