En Moviment | Sororitat i esport

​Txell Feixas Torras presenta a Vic ‘Aliades’, el seu últim llibre

El llibre narra una història de sororitat a través de l’esport en un ambient tan hostil com el del camp de refugiats de Xatila

La presentació es fa el dimarts 18 a la Muntanya de Llibres en conversa amb Anna Pujol Navarro, periodista de Setembre

Txell Feixas: «Aquestes dones són les precursores de les que llegirem als llibres d’Història de la revolució feminista al món àrab»

| 13/04/2023 a les 17:02h
Arxivat a: En moviment, Pròxim Orient, feminisme, sororitat, esport, bàsquet, camps de refugiats, Xatila, Líban, Txell Feixas, països àrabs, Aliades, llibres, periodisme
Txell Feixas, el dia que va presentar 'Dones valentes' a Vic
Txell Feixas, el dia que va presentar 'Dones valentes' a Vic | Sara Blázquez
Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/04/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Setembre, Muntanya de Llibres i Ara Llibres organitzen el pròxim dimarts 18 d’abril la presentació a Vic de l’últim llibre de la periodista Txell Feixas Torras, Aliades. La presentació serà a la Muntanya de Llibres mateix a partir de les sis de la tarda i tindrà format conversa de l’autora amb Anna Pujol Navarro, periodista de Setembre.

En el llibre que es presenta dimarts a Vic, editat per Ara Llibres, la periodista penedesenca mostra com fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, als suburbis de Beirut, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.

Txell Feixas, durant la seva etapa de corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a la capital libanesa, va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació va tornar al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l’entrenador volia salvar la seva filla d’un abisme a tocar. Al llarg de la història es desvetlla si la Razan es va deixar rescatar pel seu pare i també ressegueixen els camins vitals que han traçat les seves companyes. Totes elles enfrontades al pitjor equip rival: el de les violències masclistes.
 

Si a Dones valentes, el seu anterior llibre, la periodista retrata lluites feministes individuals, en aquest llibre fa un pas endavant per mostrar com les noves generacions de dones de l’Orient Mitjà sobreviuen gràcies a una xarxa de complicitats, en el que s’ha qualificat d’homenatge a les xarxes de sororitat revolucionàries. En una entrevista recent a Vilaweb, Txell Feixas definia així el paper que ha jugat el bàsquet en aquestes nenes: «Els ha donat eines per a apoderar-se i descobrir que poden ser, simplement, nenes. És impactant veure com, amb una simple pilota i a les ordres d’un entrenador, sobrereaccionen de manera brutal. Aprenen a ser nenes, malgrat que el patriarcat els ho ha prohibit. Algunes em deien que, abans d’entrenar, volien casar-se i tenir fills, i que després volien estudiar i sortir de Xatila. Quan ho escoltes d’una nena que té entre deu anys i quinze i a qui li brillen els ulls, t’adones del poder transformador d’aquest esport.”

També entra en el paper que juguen els pares: «Molts dels pares que al principi no veien gens clara aquesta aventura i que els ho podrien haver prohibit, les acaben animant. D’un pare que fins i tot colpejaria la seva nena perquè es quedés a casa es passa a un pare que pot acabar emocionant-se quan encistella; fan un camí paral·lel». O fins i tot les mares: «Hem parlat d’en Majdi i la Razan, però perquè això funcioni hi ha una Basma, que és la mare, fent de puntal. També hi ha vídues que teixeixen compreses de roba perquè les seves filles no hagin d’anar amb draps, trossos de bolquers o papers de diari. Tot i les amenaces del sector més masclista.»
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»