En Moviment | Sororitat i esport

​Txell Feixas Torras presenta a Vic ‘Aliades’, el seu últim llibre

El llibre narra una història de sororitat a través de l’esport en un ambient tan hostil com el del camp de refugiats de Xatila

La presentació es fa el dimarts 18 a la Muntanya de Llibres en conversa amb Anna Pujol Navarro, periodista de Setembre

Txell Feixas: «Aquestes dones són les precursores de les que llegirem als llibres d’Història de la revolució feminista al món àrab»

| 13/04/2023 a les 17:02h
Arxivat a: En moviment, Pròxim Orient, feminisme, sororitat, esport, bàsquet, camps de refugiats, Xatila, Líban, Txell Feixas, països àrabs, Aliades, llibres, periodisme
Txell Feixas, el dia que va presentar 'Dones valentes' a Vic
Txell Feixas, el dia que va presentar 'Dones valentes' a Vic | Sara Blázquez
Setembre, Muntanya de Llibres i Ara Llibres organitzen el pròxim dimarts 18 d’abril la presentació a Vic de l’últim llibre de la periodista Txell Feixas Torras, Aliades. La presentació serà a la Muntanya de Llibres mateix a partir de les sis de la tarda i tindrà format conversa de l’autora amb Anna Pujol Navarro, periodista de Setembre.

En el llibre que es presenta dimarts a Vic, editat per Ara Llibres, la periodista penedesenca mostra com fins i tot enmig de la foscor, en un dels llocs més durs del planeta, s’hi poden obrir escletxes d’esperança que transformen vides per sempre. Al camp de refugiats de Xatila, als suburbis de Beirut, la llum va entrar amb en Majdi. Aquest pintor de façanes palestí va formar un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic que sovint comença amb un matrimoni infantil i acaba en una espiral de maltractaments, drogues i crims d’honor.

Txell Feixas, durant la seva etapa de corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a la capital libanesa, va ser testimoni dels primers passos de l’equip i una dècada més tard de la seva creació va tornar al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores. A través del bàsquet, l’entrenador volia salvar la seva filla d’un abisme a tocar. Al llarg de la història es desvetlla si la Razan es va deixar rescatar pel seu pare i també ressegueixen els camins vitals que han traçat les seves companyes. Totes elles enfrontades al pitjor equip rival: el de les violències masclistes.
 

Si a Dones valentes, el seu anterior llibre, la periodista retrata lluites feministes individuals, en aquest llibre fa un pas endavant per mostrar com les noves generacions de dones de l’Orient Mitjà sobreviuen gràcies a una xarxa de complicitats, en el que s’ha qualificat d’homenatge a les xarxes de sororitat revolucionàries. En una entrevista recent a Vilaweb, Txell Feixas definia així el paper que ha jugat el bàsquet en aquestes nenes: «Els ha donat eines per a apoderar-se i descobrir que poden ser, simplement, nenes. És impactant veure com, amb una simple pilota i a les ordres d’un entrenador, sobrereaccionen de manera brutal. Aprenen a ser nenes, malgrat que el patriarcat els ho ha prohibit. Algunes em deien que, abans d’entrenar, volien casar-se i tenir fills, i que després volien estudiar i sortir de Xatila. Quan ho escoltes d’una nena que té entre deu anys i quinze i a qui li brillen els ulls, t’adones del poder transformador d’aquest esport.”

També entra en el paper que juguen els pares: «Molts dels pares que al principi no veien gens clara aquesta aventura i que els ho podrien haver prohibit, les acaben animant. D’un pare que fins i tot colpejaria la seva nena perquè es quedés a casa es passa a un pare que pot acabar emocionant-se quan encistella; fan un camí paral·lel». O fins i tot les mares: «Hem parlat d’en Majdi i la Razan, però perquè això funcioni hi ha una Basma, que és la mare, fent de puntal. També hi ha vídues que teixeixen compreses de roba perquè les seves filles no hagin d’anar amb draps, trossos de bolquers o papers de diari. Tot i les amenaces del sector més masclista.»
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari
'Tot era massa fràgil' descriu dos escenaris, el de 2025, precol·lapse ecològic, i el de 2045, on Catalunya viu sota un règim totalitari | Carme Cara
Jordi Martí Font
Crítica de Jordi Martí Font de la novel·la 'Tot era massa fràgil', de Rubèn Suriñach | «Ara toca pensar-hi i parlar-ne perquè el que ens conta Rubèn Suriñach en aquestes pàgines no és, desgraciadament, només una novel·la de ficció»
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Un moment de la rua pel centre de Torelló
Susanna Mary
Susanna Mary s'estrena a Setembre amb una crònica de l'acte de divendres a Torelló contra els assassinats masclistes | «El patriarcat té arrels profundes, el dolor també. La ràbia, també»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals»
«La por que ens feia la bruixa, ara ens la pot fer la immigració que volen que identifiquem com l’esca dels nostres mals» | Asmus Koefoed
Carme Brugarola
«L'extrema dreta vol que retornem a l’esgarriada edat mitjana on els homes benaurats torturaven les estigmatitzades dones malèfiques» | «La simplicitat dels missatges de l’extrema dreta activen la por ancestral que ens paralitza: no es fan preguntes, no es pensa»