Setembre Crític | Kurdistan

​Turquia destrueix la infraestructura civil bàsica del Nord-est de Síria

Un total de 200 atacs aeris amb avions de guerra F-16 i drons bombardegen les estacions de gas, petroli, aigua al llarg de les ciutats i pobles properes a la frontera turca

De baix cap a dalt: el rol de les comunes al Nord-est de Síria

| 15/01/2024 a les 11:00h
Arxivat a: Setembre crític, Kurdistan, Administració Autònoma del Nord-est de Síria, Turquia
Resultat de l'atac amb drons a la fàbrica tèxtil del barri de Cudi, a Qamishlo
Resultat de l'atac amb drons a la fàbrica tèxtil del barri de Cudi, a Qamishlo | Joan Vives Cànaves
Els atacs es produeixen pocs mesos després d'una primera ràtzia l'octubre de 2023. Entre els dos atacs han destruït fins al 70% de la infraestructura energètica de l'Administració Autònoma del Nord-est de Síria (AANES). La destrucció total de la xarxa elèctrica i la planta de gas de Suwaydiyah, únic punt per a la recàrrega de les bombones de gas domèstic, han generat un gran impacte en les condicions de vida de la població.

Entre les infraestructures civils bombardejades s'hi troben fàbriques (de gra, cotó, menjar, roba), una editorial de llibres on han mort quatre civils, un hospital i el magatzem d'oxigen de la ciutat de Qamishlo. Hem pogut atendre el comunicat del corresponsable de salut del Cantó de Cezire, qui ha declarat que «la planta d'oxigen i l'hospital de diàlisi són considerats part dels centres més importants per a l'atenció diària en matèria de salut. Actualment, no tenim alternativa per aquests espais (...) El centre estava atenent a 500 persones diàriament».

El Consell d'economia i el de subministraments de l'Administració Autònoma han valorat en més de vuitanta milions de dollars els danys causats a la xarxa elèctrica, les estacions petrolíferes i altres infraestructures. Alhora suposa una redistribució de les capacitats econòmiques de la AANES, aturant diversos projectes plantejats per als següents anys, com la construcció d'habitatges, reforestació o ajudes a les cooperatives.
 

Estació elèctrica d'alta tensió a Tirbespiye després dels atacs al Cantó de Cezire Foto: Joan Vives Cànaves


D'ençà de l'ocupació dels territoris de Gire Spi i Serekaniye per part de l'exèrcit turc el 2019, davant la negativa internacional de procedir al pla d'ocupar tota la franja de 30 quilòmetres al llarg de la frontera Turca-siriana, Turquia ha mantingut una política de desgast contra l'AANES. Els atacs amb avions no tripulats (drons) contra representants de la societat civil o membres de les forces d'autodefensa s'han incrementat fins a produir-se'n 157 amb 87 víctimes mortals al llarg de 2022 (a falta de dades de 2023).

En l'anterior atac, l'11 d'octubre de 2023, 24 instal·lacions de subministraments bàsics i 87 edificis residencials van ser destruïts davant el silenci internacional. Erdogan aprofitava doncs l'atenció mediàtica de l'inici del conflicte a Palestina per atacar indiscriminadament la regió. Davant la conjuntura internacional, especialment a Orient Mitjà, els estats del Nord global, amb el paper cabdal dels Estats Units, permeten (i es coordinen) amb l'exèrcit turc per a campanyes d'aquestes característiques.

La població ha respost de forma contundent contra els atacs, el suport popular a l'Administració Autònoma ha quedat reafirmada per l'onada de manifestacions i les vigílies davant dels punts claus que es mantenen en funcionament. Per aquestes accions, les diferents comunes de les ciutats s'han organitzat rotativament per a posar els seus cossos per a protegir les infraestructures davant l'amenaça de nous atacs.

Després d'un parell de dies a les fosques, ciutats com Qamishlo o Derik, i els pobles circumdants han pogut restablir algunes hores d'electricitat gràcies als generadors a gasolina que poden proporcionar fins a 500 Ampers. Si bé no és una solució a llarg termini, l'AANES està fent els esforços per a minimitzar-ne les conseqüències.

En definitiva, l'Administració Autònoma pateix un cop més els atacs mentre Turquia busca generar moviments migratoris per a buidar la regió i minar la confiança de la població cap a l'AANES.
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»