Setembre Cultural | Música i dansa

Paraula, música, dansa

Crònica de Roser Iborra de la representació de l'espectacle 'Pa d'arrels en dansa', fet a partir de textos de la pròpia autora de l'article

«D’aquesta interrelació dels sentits se’n diu sinestèsia, però jo en dic meravella. És un viatge inoblidable per les emocions, per la reflexió, per la joia i el dolor de viure»

Entre la trama i l'ordit

| 23/01/2024 a les 20:21h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: Setembre cultural, Pa d'arrels en dansa, dansa, Aixopluc, Roser Iborra
Un moment de la representació de 'Pa d'arrels amb dansa', dissabte a Andorra
Un moment de la representació de 'Pa d'arrels amb dansa', dissabte a Andorra | Tony Lara | Comú d'Andorra la Vella
Potser no queda bonic que ho digui jo, perquè els textos són meus, però l’espectacle Pa d’arrels en dansa, que es va estrenar a Andorra la Vella el passat 20 de gener de 2024 em va semblar brillant i emotiu.

Amb una música que beu de la tradició, el duet de folk Aixopluc (els bagencs Queralt Valls Brunat i Joel Díaz Vilà) van conduir un camí inèdit de paraules, música i dansa al llarg de set escenes. El primer disc d’Aixopluc va ser Gotes, el 2020, i després d’actuar en nombrosos escenaris de Catalunya, l’any 2023 enregistren Pa d’arrels, disc que inclou deu temes de composició pròpia amb una sonoritat més festiva i oberta que incorpora un toc electrònic. 

Més de vint dansaires de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella van fer una simbiosi perfecta amb els versos i la música. Hi van aportar l’emoció del moviment, l’alegria dels cossos i dels colors canviants. No són pas novells. Al llarg de la seva història, han viatjat per tot Europa i més enllà: també Turquia, Corea de Sud i Mèxic.

D’aquesta interrelació dels sentits se’n diu sinestèsia, però jo en dic meravella.  És un viatge inoblidable per les emocions, per la reflexió, per la joia i el dolor de viure.

Amb un escenari minimalista, auster, passàvem de la paraula nua a la música i la dansa, i ho vam viure com un tot que, de mica en mica, ens anava fent un foradet al cor.

Si he de triar una escena que em va colpir especialment, és la que gira al voltant de Rosa de carn, un text que parla del miracle d’un naixement. Sentir la música que sortia del fons del ventre i veure els dansaires convertits en una flor (mans fetes pètals) que es desclou i dona vida va ser realment inoblidable.

L’espectacle viatjarà a Manresa el mes de setembre. I des d’aquí voldria demanar que no passin de llarg per Osona. Crec que els hem d’acollir, amb la certesa que no ens deixaran indiferents.
Moment de la roda de premsa.
Moment de la roda de premsa.
Aquest matí diversos col·lectius i entitats han presentat en roda de premsa la manifestació unitària PROU! – Posem límits al turisme, que tindrà lloc el dissabte 6 de juliol a Barcelona | En paral·lel, a Girona, també han fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística, elaborat per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, amb més de 200 signatures individuals, moltes de les quals de veus conegudes del món de la cultura i la ciència
Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951) és lector, pastor i poeta, en aquest ordre.
Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951) és lector, pastor i poeta, en aquest ordre. | Maria Moreno Viladrich
Maria Moreno Viladrich
Entrevista a Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951), lector, pastor i poeta, en aquest ordre. Signa 'La cultura del blat. Records d'infantesa a Llobera', editat per l'Arxiu Comarcal del Solsonès i el Centre d'Estudis Lacetans amb la col·laboració del Museu de Solsona | Divins recull més d'un miler de mots i locucions que, per relaxació fonètica, prenen formes que disten de la normativa. Són paraules d'allò més arrelades a la dimensió popular que han sobreviscut a la normalització i que, avui, conformen un llenguatge après, fondo, ple de sentit, i, de retruc, una cultura que en múltiples prismes s'ha situat sovint al marge de la cultura oficial.
Alba Hierro intervenint a la primera sessió de l'Escola del Col·lapse
Alba Hierro intervenint a la primera sessió de l'Escola del Col·lapse | Sara Blázquez Castells
Alba Hierro, Helena Majó, Pau Llonch i Mario Ríos van ser els ponents introductoris en la primera sessió de l'Escola del Col·lapse | Publiquem el vídeo complet i la relatoria de la jornada