En Moviment | Lluita LGTBIQ+

​Acte sobre «La salut trans*» a Vic

Hi participaran diferents persones vinculades a Trànsit, el servei d’atenció a les persones trans* creat el 2017 pel Servei Català de la Salut

La taula rodona és aquest divendres a la sala Coll i Bardolet de l’edifici del Sucre de Vic

Dissidències rurals

| 24/10/2023 a les 21:11h
Arxivat a: En moviment, col·lectiu trans, lluita lgtbiq+, col·lectiu lgtbiq+
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/10/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Acció Trans* organitza aquest divendres 27 d’octubre a Vic un sobre la salut de les persones trans*. Emmarcat en l’Octubre Trans 2023, l’acte es farà a la sala Coll i Bardolet de l’edifici del Sucre a partir de les 6 de la tarda. Hi participaran Ramon Escuriet, responsable tècnic de Salut Sexual i Reproductiva del Servei Català de la Salut; Lina Mulero, de la Plataforma La Salut i treballadora del Servei Trànsit de Barcelona, i Cris Molas, fisioterapeuta especialista en teràpies de recuperació després de processos de cirurgia com les mastectomies afirmatives de gènere.

Segons explica Acció Trans en un comunicat de premsa, «el model de salut Trans* a Catalunya va significar un abans i un després en la manera com eren ateses les persones trans a Catalunya». Afegeixen que representa «un dels èxits del teixit associatiu, especialment el trans*», que ho va lluitar a través de la Plataforma Transforma la Salut, que va comptar amb el suport de més de 30 entitats i ha esdevingut un dels referents del col·lectiu.

El 2017, el Servei Català de la Salut (CatSalut) oficialitzava Trànsit com a porta d'entrada del servei d'atenció a la salut de les persones trans*. Segons Acció Trans*, ara des de Trànsit es du a terme una atenció no-patologitzant, d'escolta activa, i de validació del relat del col·lectiu, que no es qüestiona i posa les persones trans al centre.

«Es tracta de passar de la tutela a l'acompanyament», afegeixen. Actualment, està ja constituïda la comissió de seguiment del model de salut trans en el qual les persones ponents de l’acte de Vic tenen un paper actiu en l'actualització i millora del model de salut per les persones trans*. 

[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Persones guanyadores de l'edició 2023.
Persones guanyadores de l'edició 2023. | Fundació Roca Galés
El termini per presentar els treballs és fins al 22 de juliol | Els guardons valoren que les recerques presentades donin respostes a problemes actuals de la societat i que tinguin una perspectiva de gènere | S’hi poden inscriure investigacions tant individuals com col·lectives
Imatge de l'edició 2023 de la festa.
Imatge de l'edició 2023 de la festa. | Arxiu Festa del Riu
Anna Pujol Navarro
La festa comptarà amb activitats per a tots els públics i tindrà el parc Josep Vidal com a epicentre el divendres 24 i el dissabte 25 de maig | Reggae per Xics i Boom boom fighters són els grups que tocaran el dissabte a la tarda-vespre
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle
Representants de les tres entitats organitzadores de l'Escola del Col·lapse, amb el cartell del cicle | Sara Blázquez
L'Escola del Col·lapse és un espai de pensament i creació col·lectiu impulsat per la Comunalitat de Vic, conjuntament amb El Refugi i l'Associació Terra Fèrtil | La primera sessió de l’Escola del Col·lapse és farà el diumenge 26 de maig a l’espai El Refugi de la Guixa i pretén ser una sessió introductòria, sota el títol «Davant del col·lapse, escenaris futurs»