EN MOVIMENT | JOIERIA ÈTICA I SOSTENIBLE

Recién Llovido: joies ètiques i sostenibles

Des de la joieria «Recién Llovido» es mostren preocupats per la repercussió de la mineria, per la qual cosa fins ara treballaven amb materials reciclats, sostenibles i de quilòmetre zero

Ara fan un pas més i les noves col·leccions s’elaboraran amb el segell de Fairmined, que acredita que els metalls s’extreuen sense impacte ambiental ni treball esclau

​Joies per vestir-se de bosc i sabons artesanals i naturals en el territori de masies

| 07/09/2023 a les 17:07h
Arxivat a: Setembre social, joieria, sostenibilitat, artesania, creació
Espino i Valenciano al local de la joieria.
Espino i Valenciano al local de la joieria. | Anna Pujol Navarro
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/09/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’explotació minera de productes per a les joieries com l’or o les pedres precioses, sovint, s’ha vinculat amb una indústria que malmet el planeta i on les persones treballen, pràcticament, en condicions d’esclaus. Una realitat que Hollywood va posar sobre la taula amb la pel·lícula «Diamants de sang», dirigida per Edward Zwick i protagonitzada per Leonardo DiCaprio. 

Ara bé, joieries artesanes com «Recién Llovido» mostren que altres formes de fer són possibles. «Sempre he intentat treballar amb valors ecologistes, de sostenibilitat i de solidaritat», exposa Sílvia Valenciano, que junt amb el seu marit en Joan Espino, són els propietaris d’aquest negoci situat als Hostalets de Balenyà (Osona). 
 

Sílvia Valenciano col·locant les joies a l'aparador. Foto: Anna Pujol Navarro


Una de les principals preocupacions tant de Valenciano com Espino és el que hi ha darrere de les mines de petita, mitjana i gran escala. «És horrible tant per a les persones que treballen en condicions d’esclaus com per a la naturalesa. S’ho carreguen i ho contaminen tot. Això ens acabarà repercutint a nosaltres i a les futures generacions», manifesta compungida Valenciano, que és qui s’encarrega de la part més creativa i dona vida a les joies.

Per això, explica que fins ara han col·laborat amb una empresa que els facilitava minerals reciclats, per la qual cosa eren sostenibles i de quilòmetre zero. De fet, amb aquests han elaborat les quatre col·leccions actuals: Blonda, Fish, Knicas i Cercles. Aquests peces tenen el certificat que «Responsible Jewellery Council» (Consell de Joieria Responsable), que acrediten que són ecològiques i sostenibles.
 

L'artesana treballant amb materials ètics i sostenibles. Foto: Anna Pujol Navarro


Materials ètics, sostenibles i solidaris

Amb tot, ara han fet un pas més per assegurar-se que tots els productes que utilitzen són ètics, sostenibles i solidaris. Per això, «Recién Llovido», una joieria artesana amb més de vint anys de vida, ha decidit adquirir metalls i pedres amb segell Fairmined. Aquesta iniciativa garanteix al seu web que els productes que distribueixen, com l’or, han estat extrets «en harmonia amb la naturalesa, la dignitat humana i el desenvolupament sostenible contribuint en la transformació de vides en aquestes comunitats mineres».
 

Valenciano treballant a la part del taller. Foto: Anna Pujol Navarro


Un dels motius que va impulsar a Valenciano a fer el salt cap a Fairmined és que «és un procés molt controlat». Això li genera confiança, ja que aquest projecte informa del lloc exacte d’on s’extreu el producte, on es refina, de la manera que es duen a terme aquestes activitats per garantir que són sostenibles amb l’entorn i contribueixen amb el desenvolupament de la societat local. 

Des de fa dos mesos i mig, aquesta joiera ha començat a rebre metalls de Fairmined, amb el qual preveu treure tres noves col·leccions de cara a Nadal: Nit, Jardí i Buit. Amb tot, Valenciano ja ha començat a fer peces per encàrrec amb aquests productes ètics com, per exemple, aliances de casament.

La naturalesa a les joies 

Peixos, flors, fulles o estrelles són elements de la naturalesa que es reprodueixen en les joies de Valenciano, que confessa que per a ella és molt important viure en contacte amb el bosc o el mar.  Les seves peces també parlen sobre el cicle de la vida, la mort, les emocions, els sentiments i els llaços familiars que es teixeixen entre les diferents generacions.
 

Les pedres precioses porten unes targetes que expliquen la seva procedència. Foto: Anna Pujol Navarro


Així doncs, són joies amb sensibilitat. Segurament, una de les col·leccions que reunirà millor tots aquests missatges que Valenciano reflecteix en les seves joies serà Jardí, a través de la qual homenatjarà el seu sogre qui tenia una gran sensibilitat per les plantes. Per això, per a ell, el jardí era el seu lloc de refugi, resguard i pau. Ara bé, també vol ser una al·legoria de les relacions humanes. «Quan reguem unes flors o un vincle amb amor, d’aquest neixen fruits que ens omplen de felicitat», assegura la joiera. 

Precisament, aquesta estima cap a la naturalesa i el món que els envolta, és el que ha portat tant a Valenciano com a Espino a voler treballar amb materials ètics, sostenibles i solidaris. «Em fa molta llàstima el que li estem fent a la natura. Ens creiem una raça a part, un ésser superior, i no ens adonem que si ens carreguem la natura, ens destrossem a nosaltres mateixos. Som natura i, si no la cuidem, ens acabarem extingint», augura Valenciano.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»