EN MOVIMENT | JOIERIA ÈTICA I SOSTENIBLE

Recién Llovido: joies ètiques i sostenibles

Des de la joieria «Recién Llovido» es mostren preocupats per la repercussió de la mineria, per la qual cosa fins ara treballaven amb materials reciclats, sostenibles i de quilòmetre zero

Ara fan un pas més i les noves col·leccions s’elaboraran amb el segell de Fairmined, que acredita que els metalls s’extreuen sense impacte ambiental ni treball esclau

​Joies per vestir-se de bosc i sabons artesanals i naturals en el territori de masies

| 07/09/2023 a les 17:07h
Arxivat a: Setembre social, joieria, sostenibilitat, artesania, creació
Espino i Valenciano al local de la joieria.
Espino i Valenciano al local de la joieria. | Anna Pujol Navarro
Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/09/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’explotació minera de productes per a les joieries com l’or o les pedres precioses, sovint, s’ha vinculat amb una indústria que malmet el planeta i on les persones treballen, pràcticament, en condicions d’esclaus. Una realitat que Hollywood va posar sobre la taula amb la pel·lícula «Diamants de sang», dirigida per Edward Zwick i protagonitzada per Leonardo DiCaprio. 

Ara bé, joieries artesanes com «Recién Llovido» mostren que altres formes de fer són possibles. «Sempre he intentat treballar amb valors ecologistes, de sostenibilitat i de solidaritat», exposa Sílvia Valenciano, que junt amb el seu marit en Joan Espino, són els propietaris d’aquest negoci situat als Hostalets de Balenyà (Osona). 
 

Sílvia Valenciano col·locant les joies a l'aparador. Foto: Anna Pujol Navarro


Una de les principals preocupacions tant de Valenciano com Espino és el que hi ha darrere de les mines de petita, mitjana i gran escala. «És horrible tant per a les persones que treballen en condicions d’esclaus com per a la naturalesa. S’ho carreguen i ho contaminen tot. Això ens acabarà repercutint a nosaltres i a les futures generacions», manifesta compungida Valenciano, que és qui s’encarrega de la part més creativa i dona vida a les joies.

Per això, explica que fins ara han col·laborat amb una empresa que els facilitava minerals reciclats, per la qual cosa eren sostenibles i de quilòmetre zero. De fet, amb aquests han elaborat les quatre col·leccions actuals: Blonda, Fish, Knicas i Cercles. Aquests peces tenen el certificat que «Responsible Jewellery Council» (Consell de Joieria Responsable), que acrediten que són ecològiques i sostenibles.
 

L'artesana treballant amb materials ètics i sostenibles. Foto: Anna Pujol Navarro


Materials ètics, sostenibles i solidaris

Amb tot, ara han fet un pas més per assegurar-se que tots els productes que utilitzen són ètics, sostenibles i solidaris. Per això, «Recién Llovido», una joieria artesana amb més de vint anys de vida, ha decidit adquirir metalls i pedres amb segell Fairmined. Aquesta iniciativa garanteix al seu web que els productes que distribueixen, com l’or, han estat extrets «en harmonia amb la naturalesa, la dignitat humana i el desenvolupament sostenible contribuint en la transformació de vides en aquestes comunitats mineres».
 

Valenciano treballant a la part del taller. Foto: Anna Pujol Navarro


Un dels motius que va impulsar a Valenciano a fer el salt cap a Fairmined és que «és un procés molt controlat». Això li genera confiança, ja que aquest projecte informa del lloc exacte d’on s’extreu el producte, on es refina, de la manera que es duen a terme aquestes activitats per garantir que són sostenibles amb l’entorn i contribueixen amb el desenvolupament de la societat local. 

Des de fa dos mesos i mig, aquesta joiera ha començat a rebre metalls de Fairmined, amb el qual preveu treure tres noves col·leccions de cara a Nadal: Nit, Jardí i Buit. Amb tot, Valenciano ja ha començat a fer peces per encàrrec amb aquests productes ètics com, per exemple, aliances de casament.

La naturalesa a les joies 

Peixos, flors, fulles o estrelles són elements de la naturalesa que es reprodueixen en les joies de Valenciano, que confessa que per a ella és molt important viure en contacte amb el bosc o el mar.  Les seves peces també parlen sobre el cicle de la vida, la mort, les emocions, els sentiments i els llaços familiars que es teixeixen entre les diferents generacions.
 

Les pedres precioses porten unes targetes que expliquen la seva procedència. Foto: Anna Pujol Navarro


Així doncs, són joies amb sensibilitat. Segurament, una de les col·leccions que reunirà millor tots aquests missatges que Valenciano reflecteix en les seves joies serà Jardí, a través de la qual homenatjarà el seu sogre qui tenia una gran sensibilitat per les plantes. Per això, per a ell, el jardí era el seu lloc de refugi, resguard i pau. Ara bé, també vol ser una al·legoria de les relacions humanes. «Quan reguem unes flors o un vincle amb amor, d’aquest neixen fruits que ens omplen de felicitat», assegura la joiera. 

Precisament, aquesta estima cap a la naturalesa i el món que els envolta, és el que ha portat tant a Valenciano com a Espino a voler treballar amb materials ètics, sostenibles i solidaris. «Em fa molta llàstima el que li estem fent a la natura. Ens creiem una raça a part, un ésser superior, i no ens adonem que si ens carreguem la natura, ens destrossem a nosaltres mateixos. Som natura i, si no la cuidem, ens acabarem extingint», augura Valenciano.
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»