En Moviment | Memòria històrica

​Presenten un web sobre les persones represaliades pel franquisme a Vic

El web represaliatsvic.cat és obra de Joan Lagunas, que ha compilat en fitxes les circumstàncies que van patir les més de 1.400 persones represaliades a Vic

La presentació es fa aquest dimarts al Temple Romà de Vic, amb parlaments i la projecció del vídeo ‘Represaliats’

Homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes sobre Vic de 1938 i 1939

| 09/01/2023 a les 20:56h
Arxivat a: En moviment, repressió, memòria històrica, represaliats.cat, franquisme, Joan Lagunas, guerra civil
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/01/2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts 10 de gener es presenta represaliatsvic.cat, un web amb informació exhaustiva i detallada sobre les persones represaliades pel franquisme a la ciutat de Vic. La presentació es farà a les 7 del vespre al Temple Romà de Vic amb la participació, entre altres, de Joan Lagunas, autor del web. 

L’acte començarà amb la projecció del vídeo Represaliats. Li seguiran les intervencions de Francesc Codina; president del Patronat d’Estudis Osonencs; Anna Erra, alcaldessa de Vic; Francesc Xavier Menéndez, director del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona; Josep Casanovas, professor de la UVic-UCC i tutor del treball; Bernat Baulenas, autor informàtic del web, i del mateix Joan Lagunas.

La base de dades que recull el web, fruit d’una «recerca de formigueta», com la defineix l’historiador Josep Casanovas en el pròleg del treball, permet conèixer de forma individualitzada, amb nom i cognoms, les persones represaliades a Vic. Des de les que es troben en els arxius dels judicis sumaríssims d’un tribunal militar a les que van estar en camps de concentració, batallons de treball, a la presó, en llibertat vigilada o jutjats pel TOP. «Trobar els noms i les dades bàsiques de cada un dels represaliats és una forma de reconeixement col·lectiu per als represaliats», conclou Casanovas.

A més, la base de dades aporta taules i estadístiques del conjunt, que permeten calibrar la dimensió de la repressió franquista a Vic, més enllà dels aspectes individuals de cada persona. Ara mateix, es coneix l’existència de més de 1.400 persones represaliades a Vic, una xifra ben destacada, ja que com posa en relleu Casanovas en el pròleg, Vic era una ciutat de poc més de 15.000 habitants abans de la guerra civil. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Moment de la roda de premsa.
Moment de la roda de premsa.
Aquest matí diversos col·lectius i entitats han presentat en roda de premsa la manifestació unitària PROU! – Posem límits al turisme, que tindrà lloc el dissabte 6 de juliol a Barcelona | En paral·lel, a Girona, també han fet públic el Manifest per la Reducció de l’Activitat Turística, elaborat per l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, amb més de 200 signatures individuals, moltes de les quals de veus conegudes del món de la cultura i la ciència
Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951) és lector, pastor i poeta, en aquest ordre.
Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951) és lector, pastor i poeta, en aquest ordre. | Maria Moreno Viladrich
Maria Moreno Viladrich
Entrevista a Pep Divins i Aynés (Llobera, 1951), lector, pastor i poeta, en aquest ordre. Signa 'La cultura del blat. Records d'infantesa a Llobera', editat per l'Arxiu Comarcal del Solsonès i el Centre d'Estudis Lacetans amb la col·laboració del Museu de Solsona | Divins recull més d'un miler de mots i locucions que, per relaxació fonètica, prenen formes que disten de la normativa. Són paraules d'allò més arrelades a la dimensió popular que han sobreviscut a la normalització i que, avui, conformen un llenguatge après, fondo, ple de sentit, i, de retruc, una cultura que en múltiples prismes s'ha situat sovint al marge de la cultura oficial.
Alba Hierro intervenint a la primera sessió de l'Escola del Col·lapse
Alba Hierro intervenint a la primera sessió de l'Escola del Col·lapse | Sara Blázquez Castells
Alba Hierro, Helena Majó, Pau Llonch i Mario Ríos van ser els ponents introductoris en la primera sessió de l'Escola del Col·lapse | Publiquem el vídeo complet i la relatoria de la jornada