EN MOVIMENT | LLIBRERIA AMBULANT AL PIRINEU

La llibreria El Refugi presenta La Barraca

El projecte es basa en una caravana de llibres que recorrerà els pobles del Pirineu a partir del 2023

La cooperativa ambulant està inspirada en el projecte que va engegar Federico García Lorca als anys trenta

Un llibre recupera la història del moviment feminista cooperatiu català dels anys trenta

| 07/12/2022 a les 19:35h
Arxivat a: En moviment, món cooperatiu, cultura transformadora, Pirineu, el refugi, llibreria
Una de les activitats que s'han portat a terme durant el primer any d'obertura de la llibreria
Una de les activitats que s'han portat a terme durant el primer any d'obertura de la llibreria | La Barraca
La llibreria cooperativa El Refugi de la Seu d’Urgell presentarà el seu nou projecte La Barraca el divendres 16 de desembre davant del seu local, coincidint amb la celebració del seu primer aniversari. Al número 9 de l’emblemàtic carrer Canonges, s’hi podrà veure la caravana de llibres i més productes pirinencs que recorrerà els municipis del territori a partir dels primers mesos del 2023. 

Mentre que El Refugi d’idees i de cultura del Pirineu fa referència a la tipografia dels antics refugis antiaeris construïts durant la guerra civil pel govern de la Generalitat i la II República, La Barraca està inspirada en la que va impulsar el poeta Federico Garcia Lorca als anys trenta per portar actuacions teatrals a pobles rurals. La memòria històrica antifeixista és present en la iniciativa, així com el sentiment pirinenc, el suport mutu i la transformació social. 

L’objectiu de La Barraca és enfortir la xarxa cultural dels territoris de muntanya i promoure altres productes culturals i artístics que tinguin dificultats de distribució, com ara roba, art, música i artesania. Miquel Albero i Pol Maese, els dos socis treballadors de la cooperativa El Refugi, ho tenen clar: «volem enfortir i fer xarxa per la cultura crítica al món rural pirinenc i que el projecte es consolidi i duri molts anys». 

De celebració

El divendres 16 de desembre, a un quart de nou del vespre, es podrà veure l’estil de La Barraca i detalls de la seva imatge gràfica, just després de la presentació del llibre ‘Perdoneu les disculpes’ de Txema Díaz-Torrent i Bru Noya i abans del concert de la cantautora Xiomara Abello. Els actes s’emmarquen en la celebració del primer aniversari de la llibreria cooperativa de la Seu d’Urgell i, a la vegada, són una avantsala de la Fira de Cultura Crítica del Pirineu, que tindrà lloc el dissabte 17 i el diumenge 18 de desembre. 

La caravana llibretera vendrà llibres sota el parany del pensament crític, tèxtil de marques pirinenques, música, obres d’art i artesania especialment fetes al Pirineu, i s’acompanyarà de xerrades, presentacions de llibres, concerts en petit format, tallers, recitals i exposicions. A part de recórrer fires i mercats, també visitarà centres educatius i farà xarxa amb més llibreries de la zona. La iniciativa d’El Refugi és un projecte pilot dins dels ajuts Singulars i compta amb la cooperativa Drop Campers en la creació de la caravana i amb la cooperativa Dies d’agost en l’apartat comunicatiu. 
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
El pujol del Despujol, en segon terme, amb els camps que seran urbanitzats al davant
El pujol del Despujol, en segon terme, amb els camps que seran urbanitzats al davant | Gerard Serrat Panadero
Gerard Serrat Panadero
L'article lamenta que el nou POUM de les Masies de Voltregà, publicat recentment, preveu aproximadament que 23,7 hectàrees de sòl rústic o amb aprofitaments agraris -equivalents a uns 26 camps de futbol- esdevenen urbanitzables | «Consolida el poble dormitori de xalets, amb alta despesa energètica i hídrica»
«Van ser moments de patiment i angoixa. De sentir un verí que et paralitza inoculant amenaces amb dosis de Casal Tramuntana»
«Van ser moments de patiment i angoixa. De sentir un verí que et paralitza inoculant amenaces amb dosis de Casal Tramuntana»
Carme Cara
«Tinc l’esperança que cap candidat amb un discurs basat en l’odi contra qui és més vulnerable pugui tenir representació a cap ajuntament» | «Són subjectes-diana injustament culpabilitzats d’okupes, delinqüents, morosos; són diferents, no són d’aquí de tota la vida i només alguna política transgressora denuncia que no tenen el dret a vot pel qual tantes generacions i dones van lluitar»
Acció de la coordinadora d'ONG reivindicat el dret al vot de totes les persones
Acció de la coordinadora d'ONG reivindicat el dret al vot de totes les persones
Abdelkarim Bouloum
«Resulta incoherent sentir com totes les formacions fan campanya amb les persones emigrades com a subjecte sense que aquestes puguin ser subjectes polítiques. Democràcia?» | «La vulneració d'aquest dret és encara més flagrant en els casos de persones que han nascut al territori, hi han crescut, s'hi han socialitzat i contribueixen amb els seus impostos»