Setembre Crític | Violència masclista

​L’acusat d’assetjaments sexuals a Esfosa basa la seva defensa en la falta de testimonis directes dels fets

Aquest dijous s’ha fet a Manresa el judici a l’antic encarregat de l’empresa que feia la neteja a l’escorxador vigatà

L’acusació particular demana presó pels tocaments i sol·licitud de favors sexuals a les dones si no volien ser acomiadades

Un grup de treballadores denuncia haver patit assetjament sexual a l’escorxador Esfosa

| 29/09/2022 a les 19:25h
Arxivat a: Setembre crític, abús sexual, indústria càrnia, Esfosa, GCT Plus, Sersumin, delicte sexual, assetjament sexual, masclisme
L'acusat, d'esquena, abans de començar el judici. Al seu costat, un separador perquè les dones denunciants no haguessin de tenir contacte visual amb ell
L'acusat, d'esquena, abans de començar el judici. Al seu costat, un separador perquè les dones denunciants no haguessin de tenir contacte visual amb ell | Josep Comajoan
Aquesta notícia es va publicar originalment el 29/09/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El judici per les denúncies per assetjaments sexuals a l’escorxador Esfosa de Vic que van presentar dues dones l’any 2020 s’ha fet aquest dijous a Manresa. En un judici que ha durat pràcticament cinc hores, l’advocat de l’aleshores encarregat del torn de nit de l’empresa que feia la neteja a Esfosa ha basat la seva defensa a intentar desmuntar la versió de les dues dones denunciants i en la falta de testimonis directes dels fets.

Fiscalia i acusació particular han mantingut la qualificació delictiva i la petició de penes. L’acusació particular imputa a l’acusat dos presumptes delictes continuats d’abús sexual i dos presumptes delictes continuats d’assetjament sexual en l’àmbit laboral prevalent-se de la situació de superioritat laboral. Per al primer delicte demana dos anys de presó, i per al segon, set mesos. La fiscalia només acusa per assetjament sexual i es limita a demanar una pena de 7.200 euros de multa, tot i donar per provat l’assetjament a les dues dones amb amenaces d’acomiadament incloses si no s’acceptaven els favors sexuals que exigia.
 

Grups de suport animant a les dues dones denunciants al moment d'entrar al jutjat de Manresa Foto: Josep Comajoan


En el judici, l’encarregat de la neteja ha negat totes les acusacions de tocaments reiterats a cul i pits de les dues dones i d’haver-los demanat favors sexuals si no volien ser acomiadades. També d’haver entrat sense permís a la dutxa del vestuari de les dones mentre una d’elles s’estava dutxant. Per desmuntar les tesis de les denunciants, la defensa ha fet testificar en el judici fins a mitja dotzena d’antics companys de feina del servei de la neteja -tres homes i dues dones- per declarar que no havien sabut mai de cap altre cas d’abús ni d’assetjament sexual. Fins i tot en el judici ha sortit de forma reiterada el cas d’una altra companya que li anava al darrere d’ell i que ell sempre l’havia refusat. «Tinc dona i dues filles», ha dit ell en dues ocasions, com per reforçar la seva innocència.

Bona part del judici s’ha centrat en aspectes com els horaris que una de les denunciants estava sola al laboratori de control de la triquinosi. Segons la defensa, sempre hi havia un mínim de dues persones, en contra del que afirmava la denunciant. Al final, ha estat una auxiliar de veterinària, precisament testimoni de la defensa, que ha confirmat que un cop acabada la matança dels porcs, durant més d’una hora s’hi quedava una sola persona. és exactament el que havia dit la denunciant, referint-se al dia que li va fer les mostres d’assetjament sexual més greus.

Abusos denunciats al cap dels anys per por

En el judici també s’ha donat en diverses ocasions un altre clàssic d’aquest tipus de casos. La defensa ha insistit davant les dues dones per què no havien denunciat abans, si els abusos s’havien produït de forma reiterada durant anys. Elles han repetit en diverses ocasions que per por, perquè pensaven que només els passava a elles i que no les creurien, i perquè en el moment que els succeïa se sentien tan angoixades que no sabien exactament com reaccionar. Segons han explicat, va ser a partir del moment que una d’elles va descobrir quasi per casualitat que l’altra també era víctima dels presumptes assetjaments de l’encarregat de la neteja que van començar a moure’s. De fet, si bé finalment van denunciar els fets dues dones, n’hi havia una tercera que també va fer-ho a l’empresa, però que finalment no ho va voler tirar per la via judicial. 
 

El grup de suport aplaudeix les dues dones a la sortida del judici Foto: Josep Comajoan


Primer denunciant-ho a la direcció de l’empresa, tant la subcontractada per fer la neteja com Esfosa. Tot plegat, en un moment, l’estiu de 2020, que havia canviat l’empresa que feia la neteja. Des de feia més de 15 anys que ho feia Sersumin SL i després ho va passar a fer GCT Plus Facility Services SL. Aquesta, però, va subrogar els contractes de tot l’equip, inclosos l’encarregat i la denunciant. La segona denunciant, en canvi, era treballadora d’Esfosa. Els fets denunciats, però, es remuntaven a 2016 i havien estat durant l’època de Sersumin. Al moment que es van denunciar els fets, primer davant l’empresa i després al jutjat, l’empresa on treballava l’acusat ja era GCT Plus, que va aplicar el seu protocol antiassetjament i, després d’una breu instrucció de poques setmanes, se’l va acomiadar. Ell va impugnar l’acomiadament, que va ser declarat improcedent, i se’l va haver d’indemnitzar amb 15.000 euros.

De fet, en el judici, l’acusat ha explicat la seva versió dels fets: després de més de quinze anys treballant amb Sersumin sense que tingués cap problema, al cap de cinc mesos de fer-ho amb GCT Plus «va sortir tot això». Ell ho atribueix a una conxorxa entre la direcció d’Esfosa i GCT Plus i les treballadores per poder-lo acomiadar a ell, segons ha declarat, «perquè jo m’havia caracteritzat per defensar els drets dels treballadors, ja que hi havia endarreriments en els pagaments de les hores extres, i això no els agradava». Al final, Sersumin va tornar a contractar el seu antic treballador. Segons ha declarat el responsable de l’empresa en el judici, ho van fer perquè no van donar credibilitat a les dues denúncies, i perquè confien en ell.

En les seves conclusions, després d’escoltar tots els testimonis, ha mantingut l’acusació, tor recordant que «no se li pot recriminar a les víctimes que tardessin tant a denunciar, els últims temps han variat molt i en saber que afectava altres companyes és quan s’han decidit». Això i l’escassa rellevància de la desena de testimonis proposats per la defensa, més la solidesa del que han prestat les dues dones, han fet que mantingués l’acusació. També ha recalcat que si bé al final no es va consumar cap de les amenaces, «per això estem en un judici per assetjament sexual i res més».
 

Els amics de l'acusat marxant del jutjat amb expressions i gestos desafiants cap a les concentrades que acompanyaven a les denunciants Foto: Josep Comajoan


Concentració de suport i gestos desafiants dels amics de l’acusat

Una cinquantena de persones s’han concentrat durant les cinc hores que ha durat el judici donant suport a les dues dones denunciants. Ho han fet responent a la convocatòria de COS Catalunya Central, Càrnies en Lluita i de Juntes Som Revolució, grup de dones que va constituir-se el 2020 precisament arran del cas que aquest dijous anava a judici. Hi han fet un esmorzar popular i hi han presentat el llibret d’autodefensa feminista de l’Esquerra Independentista. L’acusat també tenia una dotzena de persones que li donaven suport, algunes de les quals s’han adreçat de forma desafiant a les concentrades abans de marxar.

En un breu parlament, les dues dones denunciants han agraït el suport de les concentrades al llarg d’aquests anys i al dia d’avui en concret. «Sense vosaltres avui potser no seríem aquí», ha dit una d’elles. El seu advocat, Antoni Iborra, ha fet també una breu intervenció per demanar més responsabilitat a les empreses a l’hora de protegir les seves treballadores. «És indignant que l’hagin tornat a contractar, perquè han decidit pel seu compte que les denúncies no tenen cap base», ha dit referint-se a Sersumin. També ha posat en evidència que la indemnització de 15.000 euros que l’acusat va cobrar d’indemnització després de ser acomiadat en aplicar-se el protocol antiassetjament de GCT Plus, són molt superiors a la multa que li demana la fiscalia, de 7.200 euros, pels fets que es jutjaven aquest dijous a Manresa.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»