El Diacrític

Us desitjo el foc

«Us desitjo el foc que abranda amors i lluites. El foc que crema símbols d'opressió. La revolta. El foc que comença amb pinyes, branquillons, fusta prima i urgent, petites insurgències»

«Us desitjo les paraules latents finalment dites, fetes guspira de foc, guspira d'aigua, guspira de llum. Les paraules fan un foc blau. I un foc vermell, i un de verd. A vegades escalfen. A vegades cremen»

Qui sap què és, el temps

| 10/01/2022 a les 18:10h
Especial: El Diacrític
Arxivat a: El Diacrític, foguera, foc, emocions
«Us desitjo els focs a terra compartits, les cases de totes, les alimares d'estiu, les nits altes i tèbies, les flors de color de brasa dels estius»
«Us desitjo els focs a terra compartits, les cases de totes, les alimares d'estiu, les nits altes i tèbies, les flors de color de brasa dels estius» | Cailin Grant-Jansen
Aquesta notícia es va publicar originalment el 10/01/2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Potser una mica tard, però encara amb l'any acabat d'estrenar, tinc un desig per a vosaltres: el foc.

És un desig per a qui he vist i qui no he vist. Per a tu, amb qui he rigut. Per a tu, amb qui he plorat. Per a tu, perquè t'he pensat. Per a tu, a qui encara no conec.

Us desitjo el foc que abranda amors i lluites. El foc que crema símbols d'opressió. La revolta. El foc que comença amb pinyes, branquillons, fusta prima i urgent, petites insurgències. El foc que es torna barricades. Foc de flama ben alta.

Focs entusiastes per compartir menjars i revetlles, focs que cremen hores aturades com trastos vells, que espeteguen amb els minuts petits que són i no són. 

Però us desitjo també el foc petit que abriga. El fet de saber-se l'un a l'altra, o l'altra a l'un, o l'altre a l'altre, o l'altra a l'altra. Cada dia o de tant en tant. El foc de troncs gruixuts d'arbres que cremen en somort. Les brases. Els silencis. Les mirades, els gestos, les carícies, els petons. Les lluites de cada dia, les que duren. Les abraçades.

Us desitjo el caliu durador del record. El dolor gran que es va fent petit, l'absència que es fa tendresa i us xiuxiueja a l'orella dels dies.

Us desitjo les paraules latents finalment dites, fetes guspira de foc, guspira d'aigua, guspira de llum.

Les paraules fan un foc blau. I un foc vermell, i un de verd. A vegades escalfen. A vegades cremen. Fan bé, fan mal.

Us desitjo el foc que abranda l'herba seca dels marges i dels cors i que esborra malentesos i fronteres. 
Us desitjo el cràter tebi d'un volcà adormit, els dies de sol que són foc d'estrella, els dies núvols que són brasa tèbia, els dies de vent que són espurna.

Us desitjo els focs a terra compartits, les cases de totes, les alimares d'estiu, les nits altes i tèbies, les flors de color de brasa dels estius.

Us desitjo la llum de les estrelles pretèrites que ens arriba tot just ara, ben just avui,  només per a nosaltres: foc present i flor d'ombra.

El foc d'allò que sabem per entendre el que no sabem.

Us desitjo el foc.
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»