Setembre Crític | Indústria càrnia

​Acord històric entre el comitè d'empresa i Esfosa, que es compromet a no utilitzar falses cooperatives

L'empresa també es compromet a assolir un percentatge mínim de contractació indefinida del 85% de la plantilla

L'escorxador accepta diverses millores en les condicions laborals de la plantilla a canvi que es retiri la demanda contra tres directius per les amenaces i coaccions contra la COS d'ara fa dos anys

El judici per les coaccions dels directius d'Esfosa s'ajorna a l'espera d'obrir un període de negociació

| 08/07/2018 a les 23:04h
Arxivat a: Setembre crític, lluita obrera, sindicalisme, lluita sindical, COS, indústria agroalimentària, Esfosa, indústria càrnia, Gil Castañé, falses cooperatives, Josep Ramisa, Ramon Baucells

Pancarta reivindicativa a l'acampada de treballadors davant d'Esfosa de l'estiu de 2016 Foto: Dolors Pena


El comitè d'empresa de l'escorxador Esfosa i el comitè d’empresa han arribat a un acord que representa una millora substancial en les condicions de treball de la plantilla. L’empresa ha acceptat diverses de les demandes que ha plantejat en els últims dos anys i escaig el comitè d’empresa, de fet des que 7 dels seus 9 membres són de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) després que guanyés les eleccions sindicals de 2014. Entres les millores aconseguides hi ha el compromís de l’empresa de no utilitzar falses cooperatives per contractar els seus treballadors i que la contractació indefinida a Esfosa sigui com a mínim del 85% de la plantilla. A canvi, la COS es compromet a retirar la demanda contra tres directius de l’empresa per amenaces i coaccions cap al sindicat en el transcurs d’una reunió l’agost de 2016.

L’acord assolit entre empresa i comitè ha estat valida en dues assemblees de treballadors amb una notable assistència. En el mateix, Esfosa reconeix al comitè d’empresa com a interlocutor directe i com a òrgan representant dels treballadors. Sembla una obvietat, però és que en la gènesi de la demanda contra els tres directius d’Esfosa hi havia la negativa en reconèixer la COS com a interlocutora en les negociacions laborals.

Ja baixant més al detall, s’accepta que siguin els treballadors -i no l’empresa- els que escullin els dies de descans per les hores treballades de més, només amb una sola comunicació prèvia a l’empresa. També que s’instal·larà un sistema de fitxatge de la jornada perquè els treballadors puguin tenir un control i un comprovant de les hores treballades. Esfosa també reconeixerà categories professionals d’oficial de primera i oficial de segona a alguns treballadors als quals actualment reconeix categories inferiors.

Un mínim d’un 85% de contractació indefinida

Més enllà de la no contractació de falses cooperatives, en l’àmbit de la contractació una altra millora substancial de l’acord passa per la regularització de la contractació temporal i la incorporació de treballadors a la plantilla. En concret, des d’ara i fins el 31 de desembre de 2018 Esfosa es compromet a incorporar a la plantilla un mínim de 55 treballadors que actualment estan contractats a través d’ETT. En tots els casos, diu l’acord, es farà amb contracte indefinit i mantenint l’antiguitat a tots els efectes des del primer contracte de treball amb l’ETT.
 

Josep Ramisa sortint del jutjat de Vic Foto: Dolors Pena


La incorporació indefinida a la plantilla d’Esfosa es farà seguint criteris objectius donant prioritat als treballadors amb una major antiguitat amb l’ETT i als que tinguin una data de finalització del contracte temporal més propera. Seran d’aplicació a aquests treballadors totes les condicions laborals que ostenten els treballadors d’Esfosa des del primer moment. I un cop regularitzada aquesta situació contractual, la contractació indefinida a Esfosa serà, segons l’acord, com a mínim del 85%, i l’empresa es compromet a no incrementar en un futur la contractació temporal en més d’un 15%. Tots els treballadors tindran contracte temporal i cotitzaran al Règim General de la Seguretat Social.

Finalment, durant l’any 2018 Esfosa es compromet a negociar amb el comitè d’empresa l’establiment d’un plus per incrementar el salari mensual dels treballadors de l’escorxador.

De les coaccions de 2016 per fer fora la COS a l’acord de 2018

El comitè, que presideix la incombustible Montse Castañé, ja ha anunciat que seguirà de prop l’acompliment dels compromisos assumits per l’empresa, que s’escapa d’anar a judici per les amenaces i coaccions que el 12 d’agost de 2016 van fer Josep Ramisa, Ramon Baucells i Gil Castañé, tres dels principals accionistes d’Esfosa en el transcurs d’una reunió que van mantenir amb els representants dels treballadors al restaurant Cantàbria de Gurb. Una reunió a la gravació de la qual va tenir accés Setembre i un resum de la qual va ser publicada en el seu moment a la Directa. El 24 d’octubre passat s’havia de fer el judici per les coaccions al jutjat social número 3 de Granollers, però finalment va ser suspès davant l’obertura d’una negociació que ha donat com a resultat l’acord actual. Entre altres coses, la COS demanava una indemnització de 50.000 euros per danys i perjudicis. I és que en la reunió els directius d’Esfosa van arribar a dir, entre altres coses, que si la COS no deixava el comitè es plantejaven la possibilitat de tancar l’escorxador per tornar-lo a obrir tot seguit. «I potser, quan Esfosa vagi a subhasta, ho tornem a comprar nosaltres tres, net de personal», va dir en un moment de la reunió Josep Ramisa. La condició sine qua non per evitar-ho i que es va repetir fins a deu vegades als membres del comitè presents a la reunió és que la COS deixés Esfosa. En el següent vídeo de la Directa es pot escoltar un extracte de les coaccions dels tres directius d'Esfosa:


La reunió tenia lloc quatre mesos després de la primera vaga a Esfosa que va representar un punt d’inflexió en la lluita per la millora de les condicions laborals al sector carni d’Osona i Catalunya. D’aquella vaga en va sorgir Càrnies en Lluita, el moviment social format per sindicalistes i activistes que ha portat la lluita laboral al sector en els últims dos anys fins el punt d’arribar a forçar una modificació de la llei de cooperatives al Parlament o d’obrir nous punts de lluita en escorxadors com Le Porc Gourmet, de Santa Eugènia de Berga, amb una presència encara més important de falses cooperatives.

De fet, des de la COS mateix es posa en valor que les condicions laborals resultants de l’acord al qual s’ha arribat a Esfosa «contrasten radicalment» amb les condicions d’«extrema precarietat» de bona part de la indústria càrnia, amb una presència encara molt important de falses cooperatives, en algun cas en la pràctica totalitat de la plantilla, «per dotar als escorxadors de mà d’obra esclava». La COS tampoc s’està de mostrar la seva convicció que l’acord no hauria estat possible sense l’organització dels treballadors «en un sindicat de classe i combatiu». A l’acord, a més, s’hi arriba en un moment crucial, ja que a la tardor hi ha previstes noves eleccions sindicals a Esfosa, en les quals la COS espera revalidar la majoria obtinguda el 2014 després de dues dècades d’alternança de CCOO i UGT al comitè d’Esfosa. Actualment els dos sindicats majoritaris només tenen cadascú un dels nou membres del comitè.
Guida Martín ensenyant una mostra del segell de qualitat de la XAREC
Guida Martín ensenyant una mostra del segell de qualitat de la XAREC | Sara Blázquez
01/01/1970
La xarxa de restauració cooperativa nascuda el 2013 s’obre al sector del turisme responsable per visibilitzar i enrobustir un model més enllà del que precaritza el treball, la comunitat i el territori | S’organitza a partir d’una cooperativa de serveis als projectes associats que ja té molt avançat el disseny d’un segell de qualitat dels establiments que treballen en la línia del Manifest presentat aquest dimecres a Barcelona
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari, en una concentració de Càrnies en Lluita
Mohammed Laghmari
01/01/1970
Article de Mohammed Laghmari, un dels vuitanta treballadors acomiadats a Le Porc Gourmet per no haver-se volgut canviar de falsa cooperativa | «Estic cansat de ser testimoni de com en ple segle XXI i en un país presumptament desenvolupat l’esclavisme, el masclisme i el racisme continuen sent molt presents en bona part dels escorxadors»
Augustine, a l'esquerra de la imatge, amb dues persones més també treballadores de Le Porc Gourmet, el dia de la protesta davant del Consell Comarcal d'Osona
Augustine, a l'esquerra de la imatge, amb dues persones més també treballadores de Le Porc Gourmet, el dia de la protesta davant del Consell Comarcal d'Osona
Roser Iborra
01/01/1970
«L’Augustine, que vam enterrar el dia 7 de juliol, era un refugiat de terra endins» | «L’Augustine havia estat acomiadat per no voler signar per una altra falsa cooperativa en contra dels seus interessos. Sense atur i sense recursos. Bandejat, arrossegat a la misèria perquè a les càrnies la dignitat no compta» | «Aquests dies, l’acord a Esfosa ens ha fet adonar que la lluita no és en va. Que també hi ha victòries»