Dia Mundial de l'Aigua | Fonts contaminades

El 50% de les fonts d’Osona i el Lluçanès ja estan contaminades

Segons el mostreig anual realitzat pel Grup de Defensa del Ter, la concentració de nitrats a les fonts osonenques i del Lluçanès ha augmentat, passant de 57 a 64 mg/l de mitjana

La Font de Gallisans de Santa Cecília de Voltregà segueix sent la més contaminada amb un valor de 432,6 mg/l. El límit establert per la Unió Europea és de 50 mg/l

​Entitats ecologistes demanen que es declari tota Catalunya zona vulnerable per contaminació per purins

| 22/03/2018 a les 10:33h
Arxivat a: Setembre crític, GDT, contaminació, purins, aigua, fonts
Acció teatralitzada del GDT durant la presentació dels resultats de les anàlisis, ahir davant de l'escorxador Patel
Acció teatralitzada del GDT durant la presentació dels resultats de les anàlisis, ahir davant de l'escorxador Patel | Dolors Pena
Aquesta notícia es va publicar originalment el 22/03/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
«El Grup de Defensa del Ter (GDT) anima a tothom a beure aigua contaminada amb nitrats, només així assegurarem la viabilitat de la vida humana a Osona». Així començava la roda de premsa teatralitzada que va realitzar el grup ecologista aquest dimecres 21 de març davant de l’escorxador Patel, situat el terme municipal de l’Esquirol. Els activistes advertien, de forma irònica, que «ens hem d’adaptar a l’alta concentració de nitrats de l’aigua osonenca per tal de garantir l’evolució de la humanitat». Per això, escenificaven un brindis amb l’aigua de la font de Gallisans, 8 vegades superior al límit recomanat per la UE, al crit de «per les generacions futures!». Altres fonts amb una alta concentració de nitrats són la Font Salada de Gurb, amb un valor de 285,9 mg/l o la Font del Raig de Torelló, amb 241,7 mg/l. En aquest enllaç es poden consultar els resultats de totes les anàlisis realitzades.
 

Mapa de concentració de nitrats detectada per les anàlitiques del GDT durant l'últim any a Osona i el Lluçanès Foto: GDT


Els nitrats detectats provenen dels orins i femta que, barrejats amb aigua, es converteixen en fems que els pagesos aboquen als camps, moltes vegades sense un control exhaustiu per part de l’administració. Aquesta manca de supervisió provoca una saturació al subsòl, que no pot absorbir tots els nitrats i aquests s’acaben filtrant a les conques subterrànies. Molts pobles han deixat d’autoabastir-se per passar a captar aigua del riu Ter, en alguns casos situat a desenes de quilòmetres.

Un model «insostenible» en creixement

Els ecologistes denuncien que, en el vintè any consecutiu que voluntaris del GDT realitzen l’anàlisi de més de 170 fonts, la situació s’ha vist empitjorada exponencialment. Alerten de la inacció de l’administració i el creixement desmesurat d’un model insostenible. Ho exemplifiquen amb l’escorxador davant del qual van fer la presentació dels resultats, Patel SA, propietat del grup Vall Companys, que es troba en vies d’augmentar el sòl edificable en un 50%. Es tracta d’una ampliació d’una zona declarada vulnerable i, segons denuncien, ja vulnerada per nitrats. «Necessitem una democràcia plena que no apliqui la disciplina del mercat als béns comuns. Tanmateix, la tendència és afavorir aquest model capitalista que va contra la vida», sentencien els ecologistes.
 

Ampolles amb aigua de les fonts més contaminades amb la qual el GDT va fer un brindis simbòlic a l'acció d'aquest dimecres Foto: Dolors Pena


Article publicat conjuntament amb la Directa.

Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»