Indústria càrnia

Trenta treballadors es planten i exigeixen els seus drets com a socis d’una de les ‘falses cooperatives’ de Le Porc Gourmet

Demanen tota la documentació econòmica dels quatre últims anys de Clavial, cooperativa de la qual en tant que socis treballadors haurien de disposar de tota la informació

Càrnies en Lluita assenyala Clavial, que actualment té 871 socis treballadors, com una de les anomenades 'falses cooperatives' que operen al sector carni

​Le Porc Gourmet ara presenta una denúncia penal contra quatre extreballadors per una aturada de cinc hores del febrer passat

| 27/02/2017 a les 12:28h
Arxivat a: Setembre crític, drets laborals, falses cooperatives, cooperativisme, Càrnies en Lluita, Clavial, Le Porc Gourmet, indústria agroalimentària, indústria càrnia
Trenta treballadors de l’empresa Serveis d’Escorxador Clavial SCCL han decidit fer un pas endavant i exigir el seus drets com a persones sòcies d’aquesta societat que des de Càrnies en Lluita s’assenyala com una de les anomenades ‘falses cooperatives’ que treballa a l’escorxador Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Com a socis de la cooperativa, condició per la qual se’ls nega la majoria de drets laborals que tenen la resta de persones assalariades en tant que presumptes copropietaris de la societat, presentaran aquesta setmana la sol·licitud formal d’un seguit d’informacions que han de servir, davant l’administració, per evidenciar la condició de ‘falsa cooperativa’ que s’atribueix a Clavial. De moment, la sol·licitud d’informació l’han firmat 30 treballadors, però la idea és ampliar-la a més persones durant aquesta setmana i la vinent.

En concret, emparant-se en els drets que com a socis de Clavial els dóna la llei de Cooperatives vigent, comencen demanant la comptabilitat de la cooperativa dels últims quatre anys, de 2013 a 2016, ambdós inclosos, i més concretament el compte de resultats, el balanç de situació, les memòries explicatives de cada exercici, l’estat de canvis de patrimoni net, l’estat de fluxos d’efectiu, i les propostes de distribució d’excedents o de beneficis cooperatius, o d’imputació de pèrdues si és el cas. També la justificació de l’aplicació que s’ha donat als excedents obtinguts en aquests últims quatre anys, i els justificants de tots els retorns cooperatius abonats als socis treballadors i els abonaments realitzats a membres de la cooperativa per qualsevol concepte. Així mateix, els justificats de totes les indemnitzacions abonades a socis expulsats i els de totes les aportacions al capital social dutes a terme en els últims quatre anys.

Els 30 treballadors també demanen tots els contractes de prestació de serveis que hagi formalitzat Clavial amb Le Porc Gourmet o amb altres empreses del mateix grup empresarial, amb les renovacions o modificacions que hi hagi hagut des que es va constituir la cooperativa. També, si n’hi ha, es demana totes les auditories comptables que s’hagin pogut fer a Clavial. I, més important encara, tractant-se de socis treballadors de la cooperativa amb dret a assistir als òrgans de decisió de la mateixa, es demana certificació i còpia de les actes de les assemblees on s’han aprovat els comptes relacionats anteriorment, amb els corresponents informes d’intervenció o d’auditori dels esmentats comptes. 

Finalment, es demana certificació de l’evolució del nombre de socis existents en aquests quatre anys, justificació dels criteris de distribució i abonament dels retorns cooperatius en funció de la tasca i càrrec de cada soci, i justificació de les quantitats abonades als membres del consell rector per tots els conceptes. 
Tota aquesta documentació es demana que se’ls sigui entregada en el termini màxim legal de 15 dies. La sol·licitud d’informació, de fet, es fa basant-se en l’article 39 de la llei de Cooperatives, que reconeix a qualsevol soci d’una cooperativa el dret a «examinar lliurement els llibres de la cooperativa i sol·licitar certificacions tant dels acords reflectits en les actes de les assemblees generals, com de les inscripcions dels llibres corresponents». També, però, a «rebre qualsevol informe o aclariment sobre la marxa de la cooperativa i sobre els seus propis drets econòmics i socials, sempre que ho sol·liciti per escrit al consell rector, el qual li ha de respondre en el termini de quinze dies, a comptar de la presentació de l'escrit».
Els 30 treballadors van participar divendres en una de les sessions d’assessorament que fa Càrnies en Lluita al centre cívic Montseny de Vic, al barri del Remei. En aquesta concorreguda sessió, a la qual també va assistir Setembre, els treballadors van exposar diverses presumptes vulneracions del drets laborals, tant per part de la seva empresa com de Le Porc Gourmet. Al final de la sessió es va decidir per unanimitat presentar la demanda conjunta de documentació.

Clavial, una cooperativa amb seu a Vic amb 871 socis

Serveis d’Escorxador Clavial SCCL és una cooperativa de treballadors creada el 2006. Amb seu social al número 3 del carrer Gallissà de Vic, actualment està presidida per Lluís Morera Prat. A la seva pàgina web s’informa que actualment tenen 871 socis treballadors, i que a part de Le Porc Gourmet operen per a altres empreses, moltes d’elles del mateix grup empresarial que l’escorxador de Santa Eugènia: Grupo Jorge, PPS o Extraporc. També, però, per a Escorxador Reixach, d’Hostalric; Carns Brugués, d’Argelaguer; Sèctor Càrnic, de Gurb, o Incar Foods Company, de Tona. «Formar part de Serveis d’Escorxador Clavial és formar part d’una petita família», diu en un dels textos de la pàgina web de l’empresa. De fet, bona part de la pàgina web està centrada en remarcar l’acompliment dels drets laborals i de seguretat dels socis treballadors de la cooperativa.

Càrnies en Lluita, el moviment social de solidaritat amb els treballadors de la indústria càrnia nascut arran de la vaga a l’escorxador Esfosa de Vic del 29 i 30 de març passat, ha assenyalat en els últims temps les anomenades ‘falses cooperatives’ com una de les causes de la precarització i explotació dels treballadors d’aquest sector, amb una important presència a la comarca d’Osona. Més concretament, s’ha assenyalat les cooperatives que treballen per a Le Porc Gourmet, l’escorxador que el Grupo Jorge aragonès té a Santa Eugènia de Berga. Una denúncia compartida amb sindicats com la COS, majoritari al comitè d'Esfosa, o la CGT.

En constar oficialment com a socis treballadors de la cooperativa, i per tant copropietaris de la mateixa, se’ls neguen els drets laborals, com els de vaga, sindicació o de conveni que reguli les condicions de treball, que tenen els empleats de la societats mercantils. A part que per començar a treballar ja se’ls demana que paguin una quantitat determinada, en tant que aportació al capital social de la cooperativa. En contrapartida, segons Càrnies en Lluita, recollint el testimoni de desenes de treballadors que s’han posat en contacte amb ells, no se’ls reconeix els drets d’informació i participació en la gestió de la cooperativa que tenen els treballadors d’aquest tipus d’empreses.

Un conflicte en ple debat sobre la llei de cooperatives

La demanda d’informació dels treballadors de Clavial es produeix en ple debat sobre la modificació de la llei de cooperatives. Una modificació impulsada precisament des de Càrnies en Lluita, vehiculada al Parlament a través del grup de la CUP, que ho va negociar, i Junts pel Sí ho va acceptar, en el marc del debat sobre els pressupostos de la Generalitat i la llei de mesures d’acompanyament d’aquests pressupostos. La modificació, pendent encara d’aprovació formal pel Parlament, incloïa un seguit de drets laborals per als treballadors d’un determinat tipus de cooperatives amb un elevat nombre de treballadors i que operen per a uns pocs clients, amb la idea que només afectés a les anomenades ‘falses cooperatives’. La modificació permetia atorgar un seguit de drets laborals als treballadors d’aquestes cooperatives, homologant-los en bona part als dels assalariats de les societats mercantils. 

Amb tot, quan la modificació va arribar a oïdes de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, màxim òrgan representatiu del món cooperatiu a Catalunya, aquesta va posar el crit al cel. Per qüestions de fons i de forma. De fons, en considerar que la modificació no només afecta les ‘falses cooperatives’, sinó també d’altres que operen dins la legalitat i seguint l’esperit cooperatiu d’equitat, gestió democràtica i participació dels treballadors en la gestió de l’empresa. També, però, perquè es considera que amb la modificació es perverteix el cooperativisme com a fet diferencial i s’introdueixen elements de regulació de les empreses mercantils en un món fins ara autogestionat amb prou èxit. A més, el fet que no s’informés al sector cooperatiu de la modificació, tal com de fet obliga la pròpia llei de cooperatives, tampoc va ser gens ben rebut per la Confederació i bona part del món cooperatiu català. Ara mateix hi ha obertes diverses línies de negociació entre món cooperatiu, govern, Càrnies en Lluita i els grups de la CUP i Junts pel Sí per trobar una sortida a l’atzucac en el qual semblava trobar-se la modificació de la llei. 
Treballadors de TAIC a l'assemblea que va fer-se a Saragossa dissabte passat | Càrnies en Lluita
Mariela Salazar | Montse Castañé
01/01/1970
«En aquests moments, però, la lluita a Saragossa ja ha començat. Més de cent treballadores i treballadors es van reunir en assemblea el passat dissabte 5 d’agost amb la voluntat inequívoca de lluitar pels seus drets» | «Les conseqüències repressives, però, no s’han fet esperar: amenaces, coaccions, una expulsió. A un treballador en període de proves (segons ells) que treballava per al Grupo Jorge i contractat per TAIC el van cridar diumenge per preguntar-li si havia anat a la reunió de dissabte, i el mateix dilluns l’expulsaven»
David Palau i Zaidín
01/01/1970
David Palau escriu aquest article de denúncia sobre l'actitud passiva de la Guàrdia Urbana de Barcelona davant un cas real d'agressió a uns venedors ambulants | «La indiferència és apatia, és parasitisme, és covardia, no és vida. [...] La indiferència és el pes mort de la història», que deia Gramsci. Per això no ens podem quedar indiferents»
Portada de l''ABC' d'avui que posa Arran en el punt de mira
Toni Iborra
01/01/1970
«Si ataquem la minoria antisistema –pensen– provocarem la resposta, i l’espiral acció/repressió ens serviran per ocupar massivament el carrer». Amb tanquetes i amb tot el que els calgui. Aquesta és la seva lògica democràtica: impedir l’expressió de la democràcia real. Si cal, desestabilitzant-ho tot» | «Si ataquem la minoria antisistema –pensen– provocarem la resposta, i l’espiral acció/repressió ens serviran per ocupar massivament el carrer». Amb tanquetes i amb tot el que els calgui. Aquesta és la seva lògica democràtica: impedir l’expressió de la democràcia real. Si cal, desestabilitzant-ho tot»
Josep Comajoan, durant la seva intervenció a la trobada a Atenes | Sara Blázquez
01/01/1970
Catorze mitjans de nou països diferents han participat a la trobada fundacional de la nova xarxa que s’ha fet aquest cap de setmana a Atenes | Compartir experiències i continguts és un dels primers objectius que es marquen els mitjans de la nova xarxa
01/01/1970
Setembre arribarà fins on vulguin arribar les persones que el llegeixin. Per això no renunciarem a aspectes qualitatius per oferir més quantitat. Però també és cert que arribarem tan enllà com ens ho permeti el nombre de subscripcions | El periodisme que volem fer té un preu, i si no el paguen les persones que el llegeixen, el poden acabar pagant uns tercers, amb uns objectius que possiblement no ens acabin d'agradar
El marcador final del verkami de Setembre
01/01/1970
Dies d'agost va tancar amb 9.310 euros la campanya de micromecenatge a Verkami per pagar el cost de l'arrencada de Setembre | Publiquem la relació dels 273 mecenes que han fet possible Setembre