TEATRE POLÍTIC

Ragazzo, la història que els amos del món mai escriuran per nosaltres, dissabte a Vic

Dissabte arriba a Vic Ragazzo, una obra de teatre inspirada en la mort del jove activista antiglobalització Carlo Giuliani, durant les protestes a la cimera del G8 a Gènova, l'any 2001

Oriol Pla és l'únic actor a l'espectacle, un 'ragazzo' que podria ser de qualsevol ciutat europea

| 24/01/2017 a les 19:19h
Arxivat a: Setembre cultural, Teatre, Carlo Giuliani, Ragazzo, ETC
L'actor Oriol Pla en un moment de l'obra Ragazzo
L'actor Oriol Pla en un moment de l'obra Ragazzo | Cia Teatre Tot Terreny
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/01/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Només van ser uns minuts, però devien semblar una eternitat. Un jove activista antiglobalització de només 23 anys es dirigeix al Land Rover dels carabiners amb un extintor aixecat sobre el seu cap. Un carabinieri li apunta el cap amb la seva arma reglamentaria i dispara. Abatut a terra com a conseqüència dels trets, és trepitjat per les rodes del mateix tot terreny fins a dues vegades. El vehicle oficial es retira ràpidament del lloc del crim, mentre una dotació d'antidisturbis s'acosta. Protagonitzen una violenta càrrega amb l'objectiu d'allunyar la resta de manifestants i possibles testimonis. Arriben els serveis d'atenció mèdica d'urgència, però constaten que el jove té una ferida de bala al cap i no poden fer res per salvar-li la vida.

Mentrestant, els mandataris dels països amb les economies més industrialitzades del planeta segueixen l'ordre del dia de la cimera del G8 amb absoluta normalitat. Al Palau Ducal de Gènova Silvio Berlusconi es congratula dels objectius de la trobada per la seva «ànima humanitària» i «cor generós», mentre el jove jeu mort en un carrer proper. El seu assassí no és entre les dotzenes de detinguts a la manifestació.

Podria ser un fragment de Mort accidental d'un anarquista, però és la història real del tràgic final de la vida de Carlo Giuliani, durant la contracimera del G8 a Gènova el 20 de juliol del 2001 a la Via Tolemaide, on es van produir enfrontaments violents entre manifestants anti G8 i antiglobalització i efectius de les Forces i Cossos de Seguretat italians, concretament la policia estatal i la policia militar.
 

Oriol Pla interpretant l'únic personatge a Ragazzo Foto: Cia Teatre Tot Terreny


Més de 15 anys després dels fets, la companyia Teatre Tot Terreny dedica l'obra de teatre polític Ragazzo a Carlo Giuliani. L'espectacle ha estat Premi de la Crítica 2015 al millor espectacle per a joves i a l'actor revelació, Oriol Pla, que interpreta el Ragazzo, inspirat en el jove italià, i que endinsa el públic a la «llibertat vigilada global». Un ragazzo que sembla ben català, amb samarreta de la Kasa de la Muntanya inclosa, perquè de fet, la història podria passar a qualsevol ciutat europea, omple tot l'escenari. L'espectacle es posarà en escena a l'Espai ETC de Vic aquest dissabte al vespre, disposat a sacsejar consciències i provocar preguntes. Segons paraules de la pròpia autora i directora, Lali Álvarez:

«Europa, estiu de 2001. La ciutat del Ragazzo viu la restricció de drets socials més gran que ha viscut el continent des de la Segona Guerra Mundial: les fronteres estan tancades, se suspèn el tractat de Schengen, es prohibeixen les manifestacions i les reunions en algunes zones de la ciutat; es prohibeix estendre la roba als balcons. Detencions. Identificacions. 30.000 policies patrullen pels carrers i no permeten l’entrada a la ‘Zona Rossa’, el lloc on els líders mundials del G8 estan realitzant una cimera.
 

Un moment de l'obra Ragazzo, inspirada en la tràgica mort de Carlo Giuliani Foto: Cia Teatre Tot Terreny


Ragazzo, malgrat tot, viu l’estiu de la ciutat: fa poc ha okupat amb uns amics un espai acollidor que han condicionat com a vivenda, està de vacances, té temps per escoltar música, llegir, cuinar, enamorar-se… i per participar al Fòrum Social Mundial que també s’ha instal·lat a la ciutat i on més de mig milió de persones discuteixen com seria aquest “altre món possible” que des de fa uns anys s’imagina com a alternativa a la globalització. El seu destí quedarà marcat quan prengui la decisió de quedar-se a la Columna dels Desobedients, que s’ha proposat una acció pacífica de desobediència civil: violar el confinament de la ‘Zona Rossa’.

Què fer davant l’amenaça? Té legitimitat un govern que s’ha de blindar per decidir? Qui (i per a què) fa servir la violència? Què és la impunitat? Un altre món és possible?

Ragazzo és un crit a la vida, a la dignificació de les històries personals, a la reivindicació de la memòria col·lectiva i de la Història que els amos del món mai escriuran per nosaltres.»

Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Dos tècnics treballant en una instal·lació de plaques fotovoltaiques
Es programaran quatre activitats a Vilafranca del Penedès, Igualada, Vilanova i la Geltrú i Sant Jaume dels Domenys | S'hi parlarà, entre altres temes, de transició energètica justa, de comunitats energètiques locals, de decreixement i d'activisme davant la injustícia social i ambiental
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica'
Una de les imatges que inclourà 'Pirenaica' | Oriol Clavera
Josep Comajoan Colomé
El llibre és fruit de gairebé 15 anys de fotografies d'Oriol Clavera al Pirineu català | Les fotografies busquen reflectir la relació entre l'home i la muntanya, i viceversa
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
La sessió analitzarà, entre altres coses, l'escenari de l'energia davant l'esgotament dels combustibles fòssils
Josep Comajoan Colomé
Serà aquest diumenge dia 6 a la Guixa, amb Alfons Pérez, investigador de l'Observatori del Deute en la Globalització, i representants de la Cooperativa Energètica del Pedraforca, Osona Energia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica | A la tarda es farà el taller «Construïm un forn solar i estudiem altres maneres d'aprofitar l'energia del sol»