SETEMBRE SOCIAL | DROP CAMPERS

Drop Campers, minicaravanes artesanals a l’Anoia

Una cooperativa de construcció i venda de minicaravanes artesanals de La Beguda Alta importa el model teardrop

Drop Campers utilitza el sistema americà de construcció: els materials principals de les minicaravanes són la fusta i l’alumini

Mas Corcó: el pagès que fa de forner i el forner que fa de pagès

| 19/03/2019 a les 12:00h
Arxivat a: Setembre social, Drop Campers, cooperativisme, Anoia, minicaravanes, teardrop, Catalunya Central, cooperativa, economia social, economia social i solidària, món cooperatiu
En Mario, l’Albert i en Javier, els tres socis treballadors de la cooperativa Drop Campers
En Mario, l’Albert i en Javier, els tres socis treballadors de la cooperativa Drop Campers | © Drop Campers SCC
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/03/2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En un viatge en família pels Estats Units, els germans Mario i Albert Fernández, veïns del poble de La Beguda Alta, van descobrir un tipus de minicaravana que no havien vist mai: la teardrop. Es tracta d’una caravana molt petita amb un espai interior per dormir-hi i una part posterior a la qual s’accedeix des de l’exterior amb una cuina totalment equipada. “Ens va semblar perfecte per al tipus de viatge que fèiem, tant per carretera com per camins. Som aficionats a la muntanya i a la natura, i ens permetia desplaçar-nos i dormir allà on anàvem”, explica Albert Fernández. La primera teardrop la va dissenyar i construir l’estatunidenc Louis Rogers als anys 30, com a remolc camperitzat per poder-hi passar la seva lluna de mel. Des d’aleshores, han aparegut noves versions millorades i el concepte de minicaravana lleugera segueix essent molt popular a tot el món.

En Mario, que havia estat ferrador de cavalls, es va veure obligat a canviar de professió per una lesió produïda pel tipus de feina que feia i l’Albert, que venia del món del màrqueting de consum, volia aplicar la seva experiència en aquest sector a un projecte personal. Així és com, l’any 2017, després del viatge als Estats Units, inicien el projecte que més tard es convertirà en Drop Campers, una cooperativa de construcció i venda de minicaravanes.
 

Mario Fernández a la nau on els membres de Drop Campers construeixen les minicaravanes | Foto: © Drop Campers SCC


Drop Campers construeix minicaravanes d’aventura. Aposten per la construcció artesanal, la utilització de materials naturals i la personalització, és a dir, les minicaravanes es fan a mida i es construeixen sota comanda. “Tenim molt en compte els gustos i desitjos dels nostres clients i podem personalitzar el nostre producte per adaptar-lo a l’ús que en farà cadascú”, comenta l’Albert Fernández. Es tracta d’un tipus de minicaravana que no es construeix enlloc més de Catalunya. A Europa hi ha uns quants constructors de teardrops, però el que diferencia Drop Campers d’aquestes empreses és que ells utilitzen el sistema americà de construcció, és a dir, els materials principals són la fusta i l’alumini. “Intentem minitmitzar l’ús de productes sintètics com les fibres de vidre o els plàstics”, comenta Fernández. Per a Drop Campers és important que els seus productes “durin tota la vida i tinguin un impacte ecològic el més baix possible”. Un altre valor diferenciador de la cooperativa és la capacitat dinàmica dels remolcs: “Totes les caravanes que fem porten suspensió a les rodes i un sistema de fre d’inèrcia que dona al nostre producte un plus de seguretat i unes capacitats dinàmiques per funcionar per camins i pistes de terra molt altes”, assegura Fernández. Una de les característiques de les minicaravanes de Drop Campers és que no arriben als dos metres d’ample “perquè volem que els nostres clients tinguin la confiança que si passen amb el cotxe també passen amb la minicaravana”.

Actualment, ofereixen dos models de teardrop: el model Offrdop i el model Dropland. La caravana Offdrop està inspirada en les clàssiques teardrops de fusta dels anys 50 i és el primer model que van fer. La Dropland està dissenyada per a un ús més extrem i per arribar a llocs més inaccessibles. Properament, presentaran el catàleg definitiu amb un tercer model.
 

Minicaravana Dropland, el model de Drop Campers amb capacitats tot terreny | Foto: © Drop Campers SCC


En un primer moment, quan en Mario i l’Albert van decidir dissenyar i construir el prototip de minicaravana, van rebre molta ajuda d’amics i veïns de La Beguda en les àrees que ells no dominaven: la part elèctrica, el tractament de la fusta o les qüestions d’enginyeria. “Tot van ser col·laboracions absolutament altruistes, solidàries i generoses, i no només per la relació que teníem amb ells sinó perquè el producte els entusiasmava”, afirma Albert Fernández.

Al cap d’uns mesos, amb el prototip ja fet, van decidir tirar el projecte endavant i escollir quin model d’empresa volien. Segons Fernández, hi ha molts prejudicis respecte les cooperatives i, en un primer moment, no contemplaven aquesta opció. Finalment, van optar per aquest model perquè volien mantenir l’ambient i la motivació que hi havia hagut durant la fase de construcció del prototip, és a dir, volien persones involucrades en el projecte. Fernández explica que el paper de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha estat molt important durant el procés de constitució de la cooperativa en termes d’assessorament, ja que “ens han posat en contacte amb altres cooperatives, gestories i assegurances, i també ens han ajudat amb temes de finançament”.
 

Cuina amb fogons, nevera i armaris a la part posterior del model Dropland | Foto: © Drop Campers SCC
 

La nau on els membres de Drop Campers construeixen les minicaravanes, a La Beguda Alta (Anoia) | Foto: © Drop Campers SCC


Passat un any, tenen “una convicció absoluta en el format de cooperativa”. A més, segons, Fernández, el projecte ha servit per crear un espai on les persones del poble han pogut treballar de manera ocasional. Per exemple, han col·laborat amb un estudiant de programació informàtica dedicat a les aplicacions de gestió empresarial que els ha muntat un sistema de gestió de l’empresa o amb un mecànic industrial que s’havia quedat a l’atur. Així doncs, destaquen que les dues raons principals per les quals es van constituir com a cooperativa són el compromís que tenen totes les persones que treballen en el projecte i els valors socials compartits. Segons Fernández, es poden fer productes de qualitat i competitius en el mercat i, al mateix temps, que el projecte sigui socialment sostenible i la cooperativa aporti alguna cosa a la comunitat del lloc on es porta a terme l’activitat. Per a Fernández, el que més li ha aportat a nivell personal el fet de ser cooperativa és la relació amb la resta de persones involucrades en el projecte, ja que és “molt més fàcil treballar en equip perquè no hi ha una jerarquia, tothom se sent igual d’important”.

Recentment, han incorporat un tercer soci, Javi Fernández, provinent del sector industrial i veí de Sant Esteve Sesrovires. Té experiència en fabricació industrial de productes, així com també coneixements de disseny en 3D, de materials i de sistemes de construcció. Després de deixar una feina que no el satisfeia, es va posar en contacte amb Drop Campers i van veure que encaixava plenament en el projecte.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness.
Silvina Merino a l'entrada del local de Creadoness. | Anna Pujol Navarro
Anna Pujol Navarro
Entrevista a una de les creadores de l'associació ètica de moda sostenible situada al carrer Robadors de Barcelona | «La nomenclatura economia social és molt europea, però el que significa, al sud global, hi existeix des de fa molt de temps»
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»