En Moviment | Cooperativisme

Es constitueix la cooperativa Cuidem Lluçanès

La constitució de la cooperativa es fa aquest divendres 6 de juliol a Prats de Lluçanès

És una cooperativa amb persones que hi treballen i altres que són consumidores dels serveis d'atenció a les persones que ofereix

«Si no ens plantegem per què la societat civil s'organitza democràticament, per què ens ho plantegem en el món econòmic?»

| 05/07/2018 a les 14:02h
Arxivat a: En moviment, Lluçanès, Consorci del Lluçanès, serveis a les persones, Cooperativisme, Cuidem Lluçanès
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 05/07/2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest divendres 6 de juliol es fa l'assemblea de constitució de la nova cooperativa Cuidem Lluçanès. L'acte es farà a les 7 de la tarda a l'Espai de Prats de Lluçanès amb totes les persones interessades a ser sòcies d'aquesta singular cooperativa. Les persones interessades en ser sòcies consumidores de Cuidem Lluçanès només han de presentar-se al local a l'hora indicada amb el DNI i l'aportació mínima de 20 euros.

Cuidem Lluçanès neix com una cooperativa d’acompanyament a les persones i organitzacions per tal de cobrir les necessitats d’atenció i cura a les persones i institucions amb professionals qualificats i amb condicions laborals adequades. És una empresa sense ànim de lucre que, com a cooperativa que és, posa l’accent al servei a les persones i no el capital i als beneficis. Procura per l’assoliment d’unes condicions dignes de feina amb cobertura legal, i la formació i educació dels professionals que en formin part.

Els serveis s’estructuren en tres branques: serveis a les persones (acompanyament a domicili, acompanyament hospitalari i suport a la llar), serveis a entitats i empreses, i Cuidem + (estètica a domicili, tallers de cuina, teràpia amb flors de bach, teràpia Gestalt, acompanyament al dol o acompanyament en addicions). 

Les persones que es facin sòcies consumidores podran prendre decisions sobre el govern, la gestió i la innovació en la cooperativa. Cadascuna d'elles, independentment del capital que hagin aportat, tindran un vot. Cuidem Lluçanès, a més, recorda que fent-se sòcia de la cooperativa la persona contribueix a generar ocupació estable i de qualitat al territori en un sector on massa vegades precaritzat.

A partir d’un estudi realitzat al Lluçanès per part del Consorci del Lluçanès, es va detectar que l’atur en aquest territori afectava especialment a les dones majors de 45 anys, que actualment estan treballant sota economia submergida sense cap tipus de cobertura legal, principalment en serveis de cura de la gent gran i de neteja als domicilis.

El Consorci va convocar una reunió amb aquelles persones que en algun moment hi havien acudit a buscar feina o a presentar els seus projectes i els va proposar engegar i formar part de la cooperativa. És així com un grup de persones, el grup impulsor, van començar a treballar en aquest innovador projecte durant l'any passat. 

La cooperativa serà sense ànim de lucre i, per tant, tots els beneficis s’invertiran en la formació dels professionals i en nous projectes. Les persones que formen part del grup impulsor són professionals de diferents disciplines però totes tenen a veure amb la cura de les persones. L'objectiu és crear un equip multidisciplinar que pugui abordar des d'una mirada integral totes les dimensions de la persona.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Les quatre varietats que han sortit al mercat tenen una etiqueta diferent obra de l’il·lustrador penedesenc Lluís Masachs
Els vins s’han fet a partir de raïm de vinyes treballades per aquest projecte de relleu agrari i inserció de col·lectius vulnerables | Quatre petits elaboradors del Penedès han col·laborat amb el projecte elaborant els quatre vins que configuren la col·lecció
Imatge il·lustrativa
Sara Blázquez Castells
La primera de nou rutes cooperatives combina la tradició industrial amb el paisatge i la gastronomia de la Catalunya Central | L’escapada s’atura en diferents projectes cooperatius i transformadors, com el primer supermercat cooperatiu de Catalunya, el Celler Cooperatiu d’Artés, Sambucus o Can Magi
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies.
Trini Molist a l'edifici de les Adoberies. | Sara Blázquez Castells
Anna Pujol Navarro
«Hem de prendre consciència per sortir d’aquesta dinàmica de consum bèstia i ferotge» | «Cada segon, a escala internacional, s’aboca un camió ple de roba que no s’aprofita»