El Diacrític

El Rif desafia a la monarquia autoritària del Marroc

Ilyas Azzarouali, osonenc d'origen rifeny, analitza en aquest article les causes de les revoltes que des de fa setmanes es repeteixen a diari contra la marginació social d'aquella zona del nord del Marroc

«Amb l'arribada de l'estiu la situació podria agreujar-se, ja que s'espera que tornin al país, com tots els períodes estiuencs, desenes de milers d'emigrants rifenys que viuen a Europa, els quals segueixen des de ben a prop les protestes i molts dels quals ja s’ha manifestat massivament en diferents capitals europees, donant suport des de la distància als seus»

La frontera Melilla-Nador, fortalesa d'Europa

| 14/06/2017 a les 22:10h
Arxivat a: El Diacrític, protestes, Marroc, Rif
Una de les protestes que s'han succeït els últims dies a Alhoceima
Una de les protestes que s'han succeït els últims dies a Alhoceima
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El catalitzador de les protestes al nord de Marroc va ser Mohcin Fikri, un jove de 31 anys, venedor de peix, que l'octubre del 2016 va morir a mans de les autoritats marroquines aixafat per un camió d'escombraries després que la seva mercaderia fos confiscada per les autoritats d'Alhoceima, la seva ciutat natal.

De tradició revolucionària des dels temps d’Abdul-Krim Al Khattabi contra el règim dictatorial d’aquells temps. L’any 2011 els rifenys ja van ser els primers a encendre la metxa de l'anomenada «primavera àrab marroquina», però en aquells temps tot es va acabar per certes promeses socials i econòmiques que mai han acabat arribant. Sis anys després d’aquells episodis, han tornat a ocupar els carrers per exigir reformes i la fi del règim marginal que pateix la zona del Rif. Entre els manifestants sobresortia un líder del moviment pacífic, Nasser Zefzafi, que va ser detingut i empresonat el passat 29 de maig.
 
Lluny de detenir aquesta ferida oberta amb la detenció del líder, això ha servit per obrir un front més ampli de protestes i reivindicacions per exigir la llibertat del detingut.  «Nasser ens ha deixat un llegat que ara depèn de nosaltres»,  advertia el portal Arabia Watch, el mitjà del Moviment Popular del Rif, després de la detenció del líder de les protestes del nord del Marroc que van començar fa set mesos. Durant aquest període els mitjans locals parlen de 86 detinguts i empresonats, i centenars de ferits, fruit de les intervencions militars que es duen a terme en cada manifestació.  

La gran por del govern marroquí és que les protestes del Rif s'estenguin a la resta del país. I això és el que va succeir aquest diumenge a  diferents ciutats entre les quals destaquen la capital, Rabat, Casablanca, Marràqueix i la ciutat rifenya i veïna d’Alhoceima, Nador. 

Mentrestant, a Alhoceima, les manifestacions no han cessat ni una sola nit des que van començar les detencions. Amb l'arribada de l'estiu la situació podria agreujar-se, ja que s'espera que tornin al país, com tots els períodes estiuencs, desenes de milers d'emigrants rifenys que viuen a Europa, els quals segueixen des de ben a prop les protestes i molts dels quals ja s’ha manifestat massivament en diferents capitals europees, donant suport des de la distància als seus. Zafzafi havia convocat pel 20 de juliol, la commemoració de la batalla d'Annual contra els colons espanyols, la manifestació «del milió» de persones.
 
«Fikri va ser tan sols el pretext, però ja hi havia moltes coses acumulades en el passat. Hem decidit encadenar protestes contra la marginació social de la nostra regió, i mentre les nostres demandes no siguin respostes, seguirem ocupant el carrer», afirma Nawal Ben Aisa, una de les líders del moviment, a un mitjà local. 
Una de les fotos de l'exposició. D'esquerra a dreta, en vertical, la via làctia; al centre, a dalt, el cometa Tsuchinshan–Atlas, i a sota, una mica a l'esquerra el poble de Massaners, i a la dreta, el Pedraforca
Una de les fotos de l'exposició. D'esquerra a dreta, en vertical, la via làctia; al centre, a dalt, el cometa Tsuchinshan–Atlas, i a sota, una mica a l'esquerra el poble de Massaners, i a la dreta, el Pedraforca | Pei Iborra
Roser Iborra
Article sobre l'exposició 'Astres a l'horitzó', de Pei Iborra, al Museu de l'Esquerda de Roda de Ter | «I, quan ens semblava que ja ho havíem entès una mica, ens va recordar que de fet era un viatge al passat. No només al passat de quan es van fer les fotos, sinó al passat d’una llum que va començar a viatjar cap a nosaltres abans que la terra fos habitada»
Manifestació de dissabte a la plaça Sant Jaume contra l'ampliació de l'aeroport d'El Prat.
Manifestació de dissabte a la plaça Sant Jaume contra l'ampliació de l'aeroport d'El Prat. | Zeroport
Més de 180 activistes internacionals es reuniran del 3 al 6 de juliol a Barcelona al congrés per al decreixement turístic i de l’aviació | La lluita contra el pla d'expansió de l'aeroport de Barcelona rep el suport d'un centenar de col·lectius de tot el món
Primera edició del festival, davant la llibreria El Refugi.
Primera edició del festival, davant la llibreria El Refugi. | Josep Comajoan
L'esdeveniment és coorganitzat per les llibreries cooperatives El Refugi de La Seu d’Urgell i La Lluerna de Ripoll | Enguany la proposta augmenta en nombre de dies, per tal d'omplir les localitats del Pirineu de poesia i música