En moviment

Presentació a Vic del llibre 'El negoci dels nadons', d'Elena Crespi

La psicòloga osonenca investiga en el llibre sobre els aspectes més ocults de la gestació subrogada

La presentació serà aquest dimarts a la Muntanya de Llibres de Vic en conversa amb Sara Blázquez, periodista de Setembre

Elena Crespi: «El món capitalista t'empeny a tenir una criatura, però després ha de semblar que no»

| 09/07/2024 a les 00:58h
Arxivat a: En moviment, ELENA CRESPI, gestació subrogada, llibres, el negoci dels nadons, maternitats, Elena Crespi
Imatge il·lustrativa
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/07/2024 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts 9 de juliol es presenta a Vic el llibre 'El negoci dels nadons', d'Elena Crespi, obra en la qual la psicòloga osonenca investiga sobre els aspectes més ocults de la gestació subrogada, una pràctica en expansió que permet la compra de persones i vulnera els drets humans arreu del món. La presentació es farà a 2/4 de 7 del vespre a la Muntanya de Llibres, amb la presència de l'autora, que conversarà amb Sara Blázquez, periodista de Setembre.

Editat per Raig Verd, el llibre parteix de la base que la necessitat econòmica és la principal motivació de les dones que se sotmeten a la gestació subrogada. El llibre indaga sobre les empreses que se’n beneficien, les granges de mares, les conseqüències per als nadons i les mares gestants —tant físiques com psicològiques—, els contractes, les males praxis i les màfies. Gràcies a la feina d’activistes, feministes i investigadores, Crespi elabora un mapa de com s’està configurant l’explotació reproductiva i convida a la reflexió per erradicar-la.

La gestació subrogada és una nova forma d’explotació dels cossos de les dones i converteix els nadons en mercaderies. Aquesta és la tesi que travessa el llibre, que pretén desemmascarar una forma de funcionar que troba la seva lògica en el capitalisme més salvatge. Ho fa amb l'objectiu de conèixer qui es beneficia realment de la gestació subrogada i a qui i com li afecta aquesta pràctica. Amb reflexions d’Angela Davis, Silvia Federici, Patricia Merino i Layla Martínez, entre d’altres, Crespi rebutja l’explotació reproductiva i convida a garantir els drets humans per a tothom.

Tant en el llibre com en l'acte d'aquest dimarts s'intentarà buscar resposta a preguntes com si ser mare o pare és un dret; si podem equiparar el desig o la voluntat de tenir una criatura amb l’exercici d’un dret; com vulnera aquesta pràctica els drets de les mares i els infants, o si es pot comprar tot i, en qualsevol cas, si hauria de ser possible comprar un ésser humà.

Elena Crespi i Asensio (Torelló, 1981) és llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona, té un màster en Teràpia sexual i de parella per la Universitat de Barcelona i un màster en Sexologia Clínica i de la Salut Sexual per la Universitat de Lleida. Ara és docent universitària i de màster, exerceix com a psicòloga en una consulta terapèutica privada i difon els seus coneixements per mitjà de la participació en congressos, xerrades formatives, tallers i cursos en organitzacions públiques i privades. Sempre ha mantingut i treballat des d’una perspectiva crítica i feminista. A més, és autora de diversos llibres.
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
Recreació simbòlica del conflicte entre Israel i l'Iran
Recreació simbòlica del conflicte entre Israel i l'Iran | Sameer
Núria Roma
Anàlisi de Núria Roma, des de l'Orient Mitjà, sobre la legalitat dels atacs d'Israel a l'Iran i tots els components que l'envolten, en un tauler d'escacs cada vegada més complex | «Aquest silenci, combinat amb la cobertura diplomàtica, afebleix el sistema jurídic internacional i consolida una tendència perillosa: la banalització del dret a l’autodefensa. El que hauria de ser una excepció estricta pot acabar convertint-se en una eina per justificar qualsevol agressió anticipada»
Foto de família de l'equip promotor de la iniciativa
Foto de família de l'equip promotor de la iniciativa
Començarà coincidint amb l'inici del curs 2025-26 i, de moment, es farà a les tres escoles de Taradell, al Salarich de Vic i al Casals Gràcia de Manlleu | Al llarg del desenvolupament del projecte es faran trobades semestrals entre tutors, representants dels alumnes i investigadors, amb l’objectiu de fer-ne el seguiment
Société Protectrice de Petites Idées actua aquest divendres al vespre al Cantilafont
Société Protectrice de Petites Idées actua aquest divendres al vespre al Cantilafont
Alosa, Derbi Junior, Société Protectrice des Petites Idées, Remei de Ca la Fresca i ZETAK obren el festival al Castell d'Olost | El festival lluçanenc tambné comptarà també amb Cala Vento, Astrio, Maria Jaume, Cirque Entre Nous, Jose Luis Redondo i Joana Casanova, entre d’altres