En Moviment

David Fernàndez presenta a Vic el seu últim llibre, 'No robaràs'

La presentació es fa aquest dimecres a la llibreria Foster & Wallace en conversa amb Joan Soler i Sara Blázquez

Entre l'activisme i la filosofia franciscana, Fernàndez aborda la crisi de l'habitatge, l'emergència climàtica i el robatori de temps i de salut mental al qual sotmeten el capitalisme global i la tecnocràcia

Ovidi4: «Vam començar el 2015 quan es podia obrir per baix el que volien tancar per dalt, i ara estan tancant per dalt tot el que volíem obrir per baix»

| 21/05/2024 a les 20:31h
Arxivat a: En moviment, llibres, David Fernàndez, Joan Soler, Sara Blázquez, No robaràs, capitalisme
Imatge il·lustrativa
El periodista i activista David Fernàndez presenta aquest dimecres a Vic el seu últim llibre, No robaràs. Ho farà a partir de les 7 del vespre a la llibreria Foster & Wallace a través d'una conversa amb el sacerdot i missioner claretià Joan Soler i amb la periodista de Setembre Sara Blázquez.

No robaràs és un assaig de la sèrie «Deu manaments» de Fragmenta Editorial, una col·lecció que busca repensar els grans temes de la contemporaneïtat a partir del Decàleg amb la mirada de pensadores i pensadors que afronten i s'enfronten a cada manament.

El llibre parteix del fet que l'1% més ric del món acumula el 63% de la riquesa mundial produïda des del 2020. És per dades com aquesta que David Fernàndez considera que vivim en una època de robatori estructural i que el manament «No robaràs» ha de llegir-se d'una nova perspectiva.

L'autor es pregunta per què ens indignem tant amb el carterista i tan poc amb la banca o les elèctriques i els beneficis astronòmics que obtenen de comerciar amb béns de primera necessitat. També com podem sortir de l'estat catatònic en què ens trobem com a societat. Entre l'activisme i la filosofia franciscana, Fernàndez aborda la crisi de l'habitatge, l'emergència climàtica i el robatori de temps i de salut mental al qual sotmeten el capitalisme global i la tecnocràcia.
 
David Fernàndez (Vila de Gràcia, 1974) es defineix com a periodista de base i activista de barri i de país. És autor de diversos assaigs, com Cròniques del 6. I altres retalls de la claveguera policial (Virus, 2006), Llums i taquígrafs. Atles de la corrupció, el frau i la impunitat als Països Catalans (Pol·len, 2016, en col·laboració amb Àlex Romaguera i August Gil Matamala) i Al principi de tot hi ha la guerra (Sembra, 2017, en col·laboració amb Anna Gabriel). Entre 2012 i 2015 va ser diputat al Parlament de Catalunya per la CUP, on va ser membre de dues comissions d’investigació: una sobre la crisi financera i la desaparició de les caixes catalanes i l’altra sobre el frau fiscal i la corrupció. Actualment és el responsable de Drets Civils i Polítics d’Òmnium Cultural i participa al Projecte Lliures (de pobresa, d’exclusions, de desigualtats).
 
[EN MOVIMENT és una secció de Setembre per donar a conèixer el dia a dia dels moviments socials i de les entitats d'Osona i la Catalunya interior que treballen per la transformació social]
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients»
«Lús de plataformes socials i telèfons mòbils suposa una addicció, però la gravetat del tema ve pel fet de no ser-ne conscients» | Ana Blazic Pavlovic
David Palau i Zaidín
Article de David Palau a partir de les conclusions del seu treball de final de grau de Filosofia, on analitza les implicacions de l'ús de plataformes digitals en la llibertat de les persones i els col·lectius | «Amb els telèfons mòbils i les plataformes socials, tant per com està estructurada la societat capitalista, com per com estan configurats aquests aparells i aquestes xarxes, ens generen un vincle negatiu i, per tant, ens roben la nostra llibertat. I aquí considero important remarcar que ens 'roben', no que la perdem»
Imatge il·lustrativa
Marta Rosique Saltor
La tercera ruta cooperativa de Setembre, Jornal.cat i Surtdecasa combina vocació transformadora, estima a la terra que ens acull i companyonia dins d’un territori molt gran on hi viu poca gent: l’Alt Pirineu | En un trajecte de dos dies, es creuen muntanyes per conèixer de prop projectes cooperatius i comunitaris com El Refugi, All Negre, Senterada Viu o Envall
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Els cossos inerts que representen les víctimes del genocidi a Palestina també van ser presents a l'acte de Torelló
Roser Iborra
Crònica personal de Roser Iborra de l'acte en solidaritat amb Palestina que es va fer dissabte a Torelló | «La Roxanne ens va portar els seus cossos de morts simulats, unes mortalles que ja han recorregut una bona colla de pobles i que uns i altres anàvem estenent al terra de la plaça, inerts: grans i petits, eren com crits contra el silenci, eren silencis contra l’oblit»